• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.3°C / 32.3°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 29.9°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 33.2°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.9°C
  4 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.9°C
  2 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 23.1°C
  2 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  29%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.5°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.2°C / 28.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.0°C
  0 BF
  61%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 32.0°C
  3 BF
  32%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 28.3°C
  3 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 27.2°C
  3 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  0 BF
  66%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δράμα... στη Δράμα για νοσηλευτές και γιατρούς

 • A-
 • A+
Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, καζάνι που βράζει ● Τα Νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας αρνούνται να περιθάλψουν ασθενείς με κορονοϊό από τη Δράμα, την οποία εξαναγκάζουν να ξανανοίξει άρον άρον την κλινική Covid χωρίς το απαραίτητο προσωπικό ● Καταγγέλλονται οι κυβερνητικοί αυτοσχεδιασμοί για διαχείριση «εκ των ενόντων» ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι χαοτικοί αυτοσχεδιασμοί συνέπεια του «βλέποντας και κάνοντας» και οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό έχουν οδηγήσει σε απελπισία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία.

Ενώ την περασμένη εβδομάδα καταγγελλόταν ότι νεφρολόγοι της Δράμας θα έκαναν εφημερίες στην Ξάνθη -επειδή οι ασθενείς με κορονοϊό θα μεταφέρονταν από τη Δράμα στις Σέρρες, την Καβάλα και την Ξάνθη- τώρα ο σχεδιασμός άλλαξε. Η κλινική κορονοϊού της Δράμας... ξανανοίγει, αλλά οι παθολόγοι της καταγγέλλουν ότι αδυνατούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει από τη στιγμή που το Νοσοκομείο Σερρών αρνείται να περιθάλπει ασθενείς από τη Δράμα.

Από τις Σέρρες τα πράγματα λέγονται «ευγενικά». Το Σάββατο ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Δημήτρης Μπαλαξής, έλεγε ότι στο νοσοκομείο νοσηλεύονται περισσότεροι από 70 ασθενείς με κορονοϊό και ότι «υπάρχει μια πίεση στο νοσοκομείο», διότι, αν και έχουν γίνει προκηρύξεις θέσεων, δεν υπάρχει προσφορά. Το αποτέλεσμα είναι να καλύπτονται τα κενά με μετακινήσεις γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, κάτι που έχει συνέπεια την εκ νέου κατάργηση της πρωτοβάθμιας παροχής υπηρεσιών.

Σφοδρή είναι η αντίδραση των 3 μοναδικών παθολόγων του Νοσοκομείου Δράμας στο άκουσμα της είδησης ότι η διοίκηση της 4ης ΥΠΕ αποφάσισε να επαναλειτουργήσει η κλινική κορονοϊού, καθώς «σιωπηλά» τα Νοσοκομεία Καβάλας και Σερρών αποφάσισαν να μη δεχθούν άλλους ασθενείς από τη Δράμα.

Με επιστολή τους οι παθολόγοι της Δράμας χαρακτηρίζουν την άρνηση των δύο νοσοκομείων αδικαιολόγητη «από την πληρότητα την οποία δηλώνουν και τον ορισμό τους ως Covid Νοσοκομεία». Τονίζουν: «Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου μας ήταν και παραμένει σε τραγική κατάσταση δεδομένου ότι από τους πέντε υπηρετούντες ειδικούς ιατρούς η μία τελεί υπό παραίτηση και ένας πάσχει από σοβαρό νόσημα. Αυτή η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα ότι οι εφημερίες (ας υπενθυμίσουμε καθημερινές) της παθολογικής κλινικής (ας υπενθυμίσουμε, 52 κλινών δύναμης) εκτελούνται από έναν ειδικό ιατρό, ο οποίος “μπαινοβγαίνει” στα ΤΕΠ Covid και ΤΕΠ Παθολογικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ενώ παράλληλα έχει υπό την ευθύνη του την παθολογική κλινική και την κλινική ύποπτων Covid-19 και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε διακυβεύεται η ασφάλεια του ιδίου αλλά κυρίως των ασθενών του».

Σε συνέχεια αυτών, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, δήλωσε πως οι αιφνιδιαστικές αποφάσεις της 4ης ΥΠΕ τους βρίσκουν αντίθετους με δεδομένη την υποστελέχωση. «Δεν μπορούμε πλέον να στηρίξουμε την επαναλειτουργία της κλινικής Covid, και ούτε βέβαια μπορούμε να δίνουμε γιατρούς για εφημερία στα γειτονικά νοσοκομεία», σημείωσε.

Τα κενά σε προσωπικό αναδεικνύονται επίσης και στην Καβάλα μέσα από την οργισμένη ανάρτηση της Κλαίρης Λαμπίρη, διευθύντριας ΕΣΥ, καρδιολόγου-εντατικολόγου στο νοσοκομείο της πόλης. Αναφέρει ότι το νοσοκομείο κρατήθηκε όρθιο και στήριξε τα άλλα νοσοκομεία της περιοχής «σε συνθήκες εφημέρευσης εργασιακής γαλέρας, συνθήκες που θυμίζουν μεσαίωνα, σε 3πλή εφημέρευση καθημερινά, χωρίς να βγαίνουν τα απαιτούμενα ρεπό».

Εξηγεί: «Εξι και μοναδικοί εντατικολόγοι κράτησαν όρθια την περιφέρεια, αναλαμβάνοντας με αυταπάρνηση τη φροντίδα 18 κλινών ΜΕΘ, τόσο Covid όσο και μη Covid, πράγμα πρωτοφανές για περιφερειακό νοσοκομείο, χωρίς ειδικευόμενους και εξειδικευμένους, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό διαθέσιμο για τη φροντίδα των αρρώστων, με τη συμπαράσταση μόνον, στον βαθμό που ήταν εφικτό, κάποιων λίγων συναδέλφων χειρουργών και αναισθησιολόγων, εντός του νοσοκομείου».

Και υπογραμμίζει αυτό που λένε με ένα στόμα όλοι οι γιατροί της πρώτης γραμμής: «Αυτός ο τρόπος διαχείρισης “εκ των ενόντων” για να καλυφθούν τα κενά χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αποτελεί έναν από τους βασικούς μηχανισμούς διάλυσής του», που εξηγεί γιατί παραιτούνται οι γιατροί και καταλήγουν άγονοι οι διαγωνισμοί για θέσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Δεν έχετε ενδείξεις; Εχουμε αποδείξεις
Αποστομωτική διάψευση στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ και τα στοιχεία που δήθεν δεν υπάρχουν.
Δεν έχετε ενδείξεις; Εχουμε αποδείξεις
ΥΓΕΙΑ
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
Σε απόγνωση οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη ● Γεμάτες οι ΜΕΘ και οι μετακινήσεις των εντατικολόγων από την Αθήνα σταγόνα στον ωκεανό ● Σοβαρή έλλειψη γιατρών, ενώ και οι νοσηλευτές δεν ανταποκρίνονται στις...
«Ξέρετε τι είναι να αφανιστεί μια ολόκληρη οικογένεια και να μην έχουμε συγγενή να ειδοποιήσουμε;»
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη
Με απανωτές αποφάσεις της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετακινείται διαρκώς προσωπικό από περιοχή σε περιοχή για να βγουν οι εντατικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας