• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.5°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.4°C
  1 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  1 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.9°C / 19.8°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.5°C / 17.5°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 19.9°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  2 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  81%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  1 BF
  86%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 16.5°C / 22.7°C
  0 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 21.2°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζητείται ισχυρό ΕΣΥ

 • A-
 • A+

Η Covid-19 είναι ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στη σύγχρονη Ιστορία εν καιρώ ειρήνης. Αφήνει πίσω της αμέτρητες απώλειες ανθρώπινων ζωών, την κοινωνία αλλά και την οικονομία βαθύτατα πληγωμένες. Ο πειρασμός να παρασυρθεί κανείς στο αφήγημα της κυβέρνησης που βλέπει την πανδημία σαν ένα γεγονός που συμβαίνει άπαξ και διά παντός, για το οποίο δεν φταίει που απέτυχε να διαχειριστεί και από το οποίο επιστρέφουμε στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό, είναι μεγάλος. Είναι όμως λάθος.

Καταρχάς «η Covid δεν είναι ένας μαύρος κύκνος - εξαιρετικά απίθανο, εξαιρετικά απρόβλεπτο γεγονός», καταδεικνύει ο Τ. Sundararaman, καθηγητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας (Μαντράς) και συντονιστής του Peoples Health Movement (Journal of Social and Economic Development, 2021). Προηγουμένως ο πλανήτης είχε έρθει αντιμέτωπος με τη γρίπη το 2009 (570.000 θάνατοι), την πανδημία του 1968 (1 εκατ. θάνατοι), τη γρίπη του 1957-’58 (1 εκατ. θάνατοι) και την πιο θανατηφόρα όλων, τη γρίπη του 1918 (50 εκατ. θάνατοι). Είναι γεγονός –τα δεδομένα το δείχνουν ξεκάθαρα– ότι οι παγκόσμιες υγειονομικές κρίσεις είναι μια αυξανόμενη απειλή. Οι επιδημίες του Εμπολα, του Ζίκα και του Η1Ν1 μόλις την τελευταία δεκαετία είναι ενδεικτικές της τάσης αυτής.

«Η Covid δεν είναι ένας μαύρος κύκνος – εξαιρετικά απίθανο, εξαιρετικά απρόβλεπτο γεγονός» | Dr. Τ. Sundararaman, καθηγητής Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας - Μαντράς

Το σύγχρονο επιχείρημα που θέλει την πανδημία Covid-19 να είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μία φορά στο εκατομμύριο, το οποίο οι περισσότερες χώρες δεν ήταν προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν και έτσι δεν πρέπει να κατηγορηθούν για την αποτυχία τους, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γράφει ο Sundararaman. Χώρες που περιόρισαν με επιτυχία την πανδημία –είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα και αρνητικές οικονομικές συνέπειες– όπως η Ν. Κορέα, η Μογγολία, το Βιετνάμ, ακόμα και η Κίνα πήραν το μάθημά τους και αντιμετώπισαν τις αδυναμίες τους που αποκάλυψαν ο SARS (2003) και ο MERS (2015).

Ετσι λοιπόν, όπως μετά από μια φυσική καταστροφή (π.χ. πλημμύρα ή σεισμό) απαντάμε χτίζοντας την άμυνα της χώρας (με αντιπλημμυρικά έργα και ανθεκτικές κατασκευές αντίστοιχα), το ίδιο πρέπει να κάνουμε με το σύστημα υγείας. Στόχος επομένως δεν είναι να επιστρέψει το ΕΣΥ στην πρότερη κατάστασή του, αλλά να γίνει καλύτερο. Να του δοθούν επαρκείς πόροι ώστε στην επόμενη υγειονομική κρίση όταν έρθει –γιατί θα έρθει και θα είναι αρκετά διαφορετική– να διαθέτει την ευελιξία να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί στο νέο σοκ.

Οι λύσεις

Ενα χρόνο μετά την επέτειο της πανδημίας πού βρισκόμαστε στην Ελλάδα;

Στο τρίτο σφοδρότερο –όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις– επιδημικό κύμα, στο τρίτο σκληρότερο –όπως το βιώνει η κοινωνία– λοκντάουν, στην ασφυξία των δημόσιων νοσοκομείων, στην εξάντληση του λιγοστού κατά κοινή ομολογία υγειονομικού προσωπικού, με την κυβέρνηση να μην έχει αξιοποιήσει στο ελάχιστο τον χρόνο που κέρδισε από την πρώτη ή τη δεύτερη καραντίνα για να ενισχύσει το ΕΣΥ και να μην είναι διατεθειμένη να το κάνει ούτε τώρα, την ύστατη ώρα.

Συνεχίζει να πορεύεται με «μπαλώματα» – μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid, χειρουργικών αιθουσών σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ Covid, μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα, κλείνοντας τρύπες και ανοίγοντας νέες και αδιαφορώντας επικίνδυνα για τις υπόλοιπες –εκτός του Covid– ασθένειες.

Τι επείγει; Ο,τι και από την πρώτη στιγμή, δεδομένου ότι ο δρόμος για την ανοσία της κοινότητας μέσω του εμβολιασμού είναι μακρύς: η ενίσχυση τόσο των υπηρεσιών δημόσιας υγείας όσο και των δημόσιων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Αναμφίβολα, όσο και αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα σαν τον ελέφαντα στο δωμάτιο, η επιδημία του Covid ανέδειξε παγκοσμίως ότι απαιτείται η επιστροφή σε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας καθολικής πρόσβασης, έως ότου δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολίων, αλλά και ως κρίσιμη επένδυση για το μέλλον.

Χώρες όπως η Κίνα, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Κούβα δεν είδαν δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού, σε αντίθεση με τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, με τις οποίες η κυβέρνηση συγκρίνει την Ελλάδα, που τα τελευταία 30 χρόνια ξήλωσαν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας τους και όταν τις χτύπησε η επιδημία βρέθηκαν εντελώς γυμνές μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα και βάζουν επαναλαμβανόμενα τις κοινωνίες στον πάγο (λοκντάουν).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει τα νοσοκομεία, ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα και το τερματίζει στα επικοινωνιακά κόλπα ● Διώχνουν από το ΕΣΥ τους ασθενείς προς τα ιδιωτικά, κρατώντας μόνο τα περιστατικά...
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
ΥΓΕΙΑ
Επιμένουν οι σκληροί δείκτες: 516 διασωληνωμένοι, άλλοι 97 θάνατοι
Σταθερά ψηλά τα νούμερα της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 97 νέους θανάτους, 516 διασωληνώσεις και 19.154 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.
Επιμένουν οι σκληροί δείκτες: 516 διασωληνωμένοι, άλλοι 97 θάνατοι
ΥΓΕΙΑ
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
Τα κρούσματα, οι εισαγωγές, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι εκτοξεύονται, ενώ το υπουργείο Υγείας κάνει συμφωνίες με πέντε ιδιωτικές κλινικές • Τα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα σε απελπιστική κατάσταση.
Aμετανόητη η κυβέρνηση επιμένει να μη στηρίξει το ΕΣΥ, αλλά τους ιδιώτες
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας