• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.9°C / 21.7°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 21.7°C
  1 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 12.2°C / 19.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.0°C / 16.0°C
  1 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.6°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 4.4°C / 19.0°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.0°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.6°C
  4 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.0°C
  3 BF
  43%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 21.7°C
  4 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.3°C / 20.6°C
  2 BF
  42%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.0°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 20.6°C
  1 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  47%
Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη

Διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ. Εκτοτε όχι μόνο δεν έχει υπάρξει λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ, που πιέζεται ασφυκτικά από την πανδημία, αλλά η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη

 • A-
 • A+
Ακολουθώντας την πάγια κυβερνητική τακτική, η 4η ΥΠΕ καταφεύγει σε μαζικές μετακινήσεις γιατρών για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας. ● «Καμπανάκι» από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου συγκεντρώνονται όλα τα περιστατικά Covid-19 της περιοχής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην κλασική κυβερνητική συνταγή της κινητικότητας των γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων καταφεύγει και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Με απανωτές αποφάσεις της μετακινείται διαρκώς προσωπικό από περιοχή σε περιοχή για να βγουν οι εντατικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιο πρόσφατη απόφαση, οι μετακινήσεις πέντε γιατρών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, προς το Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εκεί εφημεριών για τον Απρίλιο και τον Μάιο (για μία με δύο εφημερίες τον μήνα).

Επιπλέον, με άλλη απόφαση της 4ης ΥΠΕ γίνονται 35 (!) μετακινήσεις γιατρών από περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας από Κιλκίς, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη για μεικτές και ενεργές εφημερίες «προκειμένου να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των εμβολιαστικών κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του εμβολιασμού του υγειονομικού πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Ολα τα περιστατικά

Την ίδια ώρα, ο Χριστόδουλος Μεντίζης, πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί από την πρώτη στιγμή ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, στηλιτεύοντας συνάμα την τακτική της διοίκησης να κρατά όλα τα περιστατικά από την Αν. Μακεδονία και Θράκη στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και να μη διαμοιράζονται και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντίζη, εάν τα περιστατικά Covid-19 δεν νοσηλευτούν και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να συγχωνευτούν εκ νέου κλινικές στο νοσοκομείο, όπως έγινε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων.

Την ίδια ώρα που η ενίσχυση των εσωτερικών δομών του ΠΓΝΑ αποτελεί ζητούμενο που δεν πραγματοποιείται, στη χθεσινή επίσκεψή της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έκανε λόγο για ενίσχυση των -σημαντικών, η αλήθεια είναι- εξωνοσοκομειακών δομών του ΠΓΝΑ σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ο παραλογισμός που θέλει τους γιατρούς να μεταφέρονται διαρκώς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτουν κενά και ανάγκες συνεχίζεται και απεικονίζεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στην απόσπαση τριών νεφρολόγων από το Νοσοκομείο Δράμας σε αυτό της Ξάνθης προκειμένου να καλύπτουν κενά στις εφημερίες.

Με ανάρτησή της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, σημειώνει ότι, παρότι στο νοσοκομείο της περιθάλπουν 70 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα έκαστος, έχουν νοσηλεύσει 16 αιμοκαθαιρόμενους με νόσο Covid-19, είναι σε αναστολή αδειών από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και ενώ έχουν νοσήσει και οι τρεις (μάλιστα οι δύο ταυτόχρονα), τώρα αποσπώνται για να καλύψουν κενά στην… Ξάνθη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κυρία Κιόρτεβε λέει ότι «αυτό συνέβη διότι ένας συνάδελφος νεφρολόγος της Ξάνθης έχει πάρει και ειδικότητα εντατικολόγου, οπότε μετατέθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει άλλος να καλύπτει τις εφημερίες! Οπότε στέλνουν εμάς παρότι δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της Μονάδας Νεφρού Δράμας».

Η γιατρός θυμίζει ότι το Γ.Ν. Δράμας χτυπήθηκε από τα πρώτα και όσο λίγα στη βόρεια Ελλάδα το φονικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου και στο ερώτημα «γιατί;» απαντά ότι «ζούμε σε μια περίοδο πλήρους παραλογισμού, οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αναλώσιμοι, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να είναι και περιφερόμενοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού για να γεμίσουν τα κενά του συστήματος και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν» κι ακόμη επειδή «κάποιοι αποφασίζουν και διατάσσουν, ανοίγουν ΜΕΘ χωρίς να έχουμε τους απαραίτητους γιατρούς, το έρημο το ΕΣΥ δεν μπορούμε να το επανδρώσουμε με μόνιμους γιατρούς».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κενά στο ΕΣΥ συμπεραίνει ότι είναι φυσικό να μην έρχονται νέοι γιατροί: «Γιατί να έρθουν όταν τους συμπεριφερόμαστε με τέτοιον τρόπο, όταν οι μισθοί τους και η ποιότητα ζωής τους είναι τραγική, όταν δουλεύουν με απλήρωτες εφημερίες και υπερβάσεις επί μήνες, όταν τους μετακινούμε όπου και όποτε μας βολεύει για να γεμίσουμε τις τρύπες, όταν απλά τους χρησιμοποιούμε;».

ΥΓΕΙΑ
Mε άδεια χέρια πήγε ο υφυπουργός Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα που στενάζει
Την ώρα που τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ασφυκτιούν, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατάφερε να μην προσκομίσει τίποτα στη μίνι περιοδεία του σε Πιερία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Mε άδεια χέρια πήγε ο υφυπουργός Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα που στενάζει
ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Οι χρόνιες κακοδαιμονίες και παθογένειες του συστήματος δημιουργούν συνθήκες μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας σε βαθμό να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης
ΥΓΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη
Στην πόλη φαίνεται ότι έχει επικρατήσει πλήρως η βρετανική μετάλλαξη –πάνω από το 85% των κρουσμάτων– και η οποία έχει αποδειχθεί αυξημένης νοσηρότητας.
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Καζάνι που βράζει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Σε κρίσιμη κατάσταση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με διώξεις, απαράδεκτες συμπεριφορές και συνεχείς μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού στις νοσοκομειακές μανάδες.
Καζάνι που βράζει τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Τη δόξα του Πινόκιο ζήλεψε η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΝΙΘ για την κατάσταση που επικρατούσε στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2020 ενόχλησαν τον Π. Παντελιάδη, που τώρα προσπαθεί να αποφύγει τον σάλο δηλώνοντας ψευδώς ότι δεν προκάλεσε...
Τη δόξα του Πινόκιο ζήλεψε η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας