Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
27°C
29.0° 24.1°
2 BF
48%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
25°C
26.9° 22.0°
1 BF
57%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 18.0°
1 BF
64%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
15°C
14.9° 14.9°
1 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
21°C
22.4° 20.9°
3 BF
64%
Βέροια
Αίθριος καιρός
23°C
23.2° 21.0°
1 BF
72%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
17°C
19.5° 17.4°
0 BF
68%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
2 BF
55%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
27°C
28.6° 24.3°
1 BF
49%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
26.9° 22.9°
3 BF
37%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
25°C
27.2° 24.8°
4 BF
65%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
24°C
24.0° 24.0°
2 BF
69%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
75%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
23°C
23.0° 22.9°
0 BF
48%
Λαμία
Αίθριος καιρός
26°C
26.8° 20.5°
0 BF
58%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.8°
3 BF
60%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
23°C
28.2° 22.7°
2 BF
50%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
27°C
26.6° 21.3°
1 BF
61%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
23°C
23.9° 20.7°
1 BF
81%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
19°C
18.8° 18.8°
1 BF
70%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν νοσοκομειακοί γιατροί τον περασμένο Ιανουάριο στη Θεσσαλονίκη έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ. Εκτοτε όχι μόνο δεν έχει υπάρξει λύση στα προβλήματα του ΕΣΥ, που πιέζεται ασφυκτικά από την πανδημία, αλλά η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται | ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη

Στην κλασική κυβερνητική συνταγή της κινητικότητας των γιατρών του ΕΣΥ προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων καταφεύγει και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Με απανωτές αποφάσεις της μετακινείται διαρκώς προσωπικό από περιοχή σε περιοχή για να βγουν οι εντατικές εφημερίες στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Πιο πρόσφατη απόφαση, οι μετακινήσεις πέντε γιατρών από το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αλλά και από άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, προς το Νοσοκομείο Ξάνθης, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εκεί εφημεριών για τον Απρίλιο και τον Μάιο (για μία με δύο εφημερίες τον μήνα).

Επιπλέον, με άλλη απόφαση της 4ης ΥΠΕ γίνονται 35 (!) μετακινήσεις γιατρών από περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας από Κιλκίς, Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη για μεικτές και ενεργές εφημερίες «προκειμένου να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των εμβολιαστικών κέντρων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης στο πλαίσιο του εμβολιασμού του υγειονομικού πληθυσμού κατά της νόσου Covid-19», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Ολα τα περιστατικά

Την ίδια ώρα, ο Χριστόδουλος Μεντίζης, πρόεδρος των εργαζομένων του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί από την πρώτη στιγμή ως το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, στηλιτεύοντας συνάμα την τακτική της διοίκησης να κρατά όλα τα περιστατικά από την Αν. Μακεδονία και Θράκη στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης και να μη διαμοιράζονται και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντίζη, εάν τα περιστατικά Covid-19 δεν νοσηλευτούν και σε άλλα νοσοκομεία της περιφέρειας, ελλοχεύει ο κίνδυνος να συγχωνευτούν εκ νέου κλινικές στο νοσοκομείο, όπως έγινε και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση στη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος και στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων.

Την ίδια ώρα που η ενίσχυση των εσωτερικών δομών του ΠΓΝΑ αποτελεί ζητούμενο που δεν πραγματοποιείται, στη χθεσινή επίσκεψή της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη έκανε λόγο για ενίσχυση των -σημαντικών, η αλήθεια είναι- εξωνοσοκομειακών δομών του ΠΓΝΑ σχετικά με την ψυχική υγεία.

Ο παραλογισμός που θέλει τους γιατρούς να μεταφέρονται διαρκώς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να καλύπτουν κενά και ανάγκες συνεχίζεται και απεικονίζεται με τον πλέον εύγλωττο τρόπο στην απόσπαση τριών νεφρολόγων από το Νοσοκομείο Δράμας σε αυτό της Ξάνθης προκειμένου να καλύπτουν κενά στις εφημερίες.

Με ανάρτησή της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δράμας, Παρθένα Κιόρτεβε, σημειώνει ότι, παρότι στο νοσοκομείο της περιθάλπουν 70 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, κάνουν 10 εφημερίες τον μήνα έκαστος, έχουν νοσηλεύσει 16 αιμοκαθαιρόμενους με νόσο Covid-19, είναι σε αναστολή αδειών από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο και ενώ έχουν νοσήσει και οι τρεις (μάλιστα οι δύο ταυτόχρονα), τώρα αποσπώνται για να καλύψουν κενά στην… Ξάνθη.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η κυρία Κιόρτεβε λέει ότι «αυτό συνέβη διότι ένας συνάδελφος νεφρολόγος της Ξάνθης έχει πάρει και ειδικότητα εντατικολόγου, οπότε μετατέθηκε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ξάνθης για τις ανάγκες της πανδημίας, αλλά δεν υπάρχει άλλος να καλύπτει τις εφημερίες! Οπότε στέλνουν εμάς παρότι δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του διευθυντή της Μονάδας Νεφρού Δράμας».

Η γιατρός θυμίζει ότι το Γ.Ν. Δράμας χτυπήθηκε από τα πρώτα και όσο λίγα στη βόρεια Ελλάδα το φονικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου και στο ερώτημα «γιατί;» απαντά ότι «ζούμε σε μια περίοδο πλήρους παραλογισμού, οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αναλώσιμοι, οι γιατροί του ΕΣΥ μπορούν να είναι και περιφερόμενοι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού για να γεμίσουν τα κενά του συστήματος και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν» κι ακόμη επειδή «κάποιοι αποφασίζουν και διατάσσουν, ανοίγουν ΜΕΘ χωρίς να έχουμε τους απαραίτητους γιατρούς, το έρημο το ΕΣΥ δεν μπορούμε να το επανδρώσουμε με μόνιμους γιατρούς».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα κενά στο ΕΣΥ συμπεραίνει ότι είναι φυσικό να μην έρχονται νέοι γιατροί: «Γιατί να έρθουν όταν τους συμπεριφερόμαστε με τέτοιον τρόπο, όταν οι μισθοί τους και η ποιότητα ζωής τους είναι τραγική, όταν δουλεύουν με απλήρωτες εφημερίες και υπερβάσεις επί μήνες, όταν τους μετακινούμε όπου και όποτε μας βολεύει για να γεμίσουμε τις τρύπες, όταν απλά τους χρησιμοποιούμε;».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Περιφερόμενοι και αναλώσιμοι οι γιατροί σε Μακεδονία και Θράκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας