• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.9°C / 9.0°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.6°C / 8.3°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 10.1°C
  2 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 3.9°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.6°C / 7.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.9°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.9°C / 8.6°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 9.2°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.9°C
  1 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.4°C
  1 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 7.6°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.5°C / 4.4°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 1.5°C / 5.6°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 4.8°C / 9.9°C
  1 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 9.2°C
  1 BF
  77%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.3°C / 6.6°C
  2 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.3°C / 8.3°C
  2 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  78%
AP Photo/Dolores Ochoa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

AstraZeneca στους άνω των 30

 • A-
 • A+
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου με ηλικιακό όριο τα 30 έτη, επισημαίνοντας ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά θρομβώσεων ● Μόλις στο 53% οι εμβολιασμένοι άνω των 80 ετών, η τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε.

Ακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της αποφάσισε τη χορήγησή του σε άτομα ηλικίας άνω των 30 ετών.

Στη σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνεται αυτό που καταδεικνύουν οι περισσότερες έρευνες παγκοσμίως: «ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών. Η επιτροπή συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω».

Στην Ελλάδα, παρά την αναστάτωση, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ωστόσο μόλις το 53% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών έχει εμβολιαστεί, επίδοση που είναι η τρίτη χειρότερη στην Ε.Ε. Επιπλέον, όπως προκύπτει, ως αποτέλεσμα της αδυναμίας συνεννόησης ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών, αυξάνεται ο σκεπτικισμός για το εμβόλιο της AstraZeneca. Περίπου το 20% δεν προσέρχεται ή ακυρώνει το ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για αυτά των Pfizer και Moderna είναι μικρότερο του 3%.

Στην ανακοίνωσή της η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τις «πολύ σπάνιες θρομβώσεις μετά από εμβολιασμό», επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ. Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν αναφερθεί και περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών».

Συνοψίζοντας τα διεθνή δεδομένα, η συχνότητα των εκδηλώσεων θρόμβωσης με θρομβοπενία εκτιμάται σε 1 προς 150.000 δόσεις του εμβολίου ΑΖ και η συχνότητα των αντίστοιχων θανάτων σε 1,5 προς 1.000.000 δόσεις.

Σε αντιδιαστολή, η πιθανότητα θανάτου από την ίδια τη νόσο Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερη: στην Ελλάδα ώς τις 31/12/2020, η συχνότητα θανάτου είναι 23 έως 35 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 30-39 ετών, 46 ώς 94 ανά 1.000.000 πληθυσμού σε άτομα 40-49 ετών και πολύ μεγαλύτερη όσο αυξάνεται η ηλικία. Η επιτροπή ξεκαθαρίζει ότι η Covid-19 αυξάνει 30 έως 80 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου.


Self tests: χαμένοι στη μετάφραση των οδηγιών

Εκετεθειμένη και σιωπηλή παραμένει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της οφθαλμοφανούς αλλοίωσης της μετάφρασης των οδηγιών των self tests στα ελληνικά. Στο φυλλάδιο οδηγιών που συνόδευε τα τεστ αναφέρεται πως «το τεστ προορίζεται για αυτοδιάγνωση από τον ίδιο τον ασθενή». Ωστόσο στις άλλες γλώσσες, αλλά και στην επίσημη σελίδα της Roche, αναφέρεται πως «αυτό το προϊόν προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε εργαστηριακά περιβάλλοντα και σε POC (Point Of Care) ή για αυτο-συλλογή υπό την επίβλεψη εργαζομένου στον τομέα της υγείας». Η ακριβής διατύπωση στα αγγλικά ήταν: «This product is intended for professional use in laboratory and Point of Care environments,or self-collection under the supervision of a healthcare worker». Και στα γερμανικά: «Nur fur In-Vitro Diagnostik. Nicht als Selbsttest geeignet».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Έρευνα για την αποτελεσματικότητα Pfizer και AstraZeneca για τον κορονοϊό
Τι καταγράφει νέα κλινική μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Πόσο αποτελεσματικά είναι για την παραλλαγή Δέλτα.
Έρευνα για την αποτελεσματικότητα Pfizer και AstraZeneca για τον κορονοϊό
ΥΓΕΙΑ
«Πόλεμος» φαρμακοποιών - κυβέρνησης για τα self tests
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανακοίνωσε χτες ότι σταματά τη δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ από τις 19 Ιουνίου, αμφισβητώντας την αξιοπιστία τους ● Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιβάλλει νέο...
«Πόλεμος» φαρμακοποιών - κυβέρνησης για τα self tests
ΥΓΕΙΑ
Χάθηκαν στον ουρανό και στα... AstraZeneca
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τον μη εμβολιασμό ατόμων κάτω των 60 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλώντας ανασφάλεια και αναστάτωση σε χιλιάδες πολίτες.
Χάθηκαν στον ουρανό και στα... AstraZeneca
ΥΓΕΙΑ
Γιατί η Επιτροπή δεν συνιστά πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60
Το σκεπτικό της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την αλλαγή πλεύσης όσον αφορά τη χορήγηση του εμβολίου της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας.
Γιατί η Επιτροπή δεν συνιστά πλέον το εμβόλιο της AstraZeneca στους κάτω των 60

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας