Η προειδοποίηση των υγειονομικών της Θεσσαλονίκης ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η πόλη να ξαναζήσει μέρες και νύχτες του «μαύρου Νοέμβρη» του 2020 –καθώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει ενισχυθεί καθόλου– συνάντησε χθες την απαισιόδοξη διαπίστωση ότι το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου ήταν την πρώτη εβδομάδα του περασμένου Νοέμβρη. Από κοντά η συνεχής και αδιάπτωτη ροή ασθενών στις εφημερίες των νοσοκομείων που γεμίζουν τις κλινικές Covid και τις ΜΕΘ καθώς στην πόλη φαίνεται ότι έχει επικρατήσει πλήρως η βρετανική μετάλλαξη –πάνω από το 85% των κρουσμάτων– και η οποία έχει αποδειχθεί αυξημένης νοσηρότητας.
Εξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η κεντρική συγκέντρωση των υγειονομικών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, γιατροί και νοσηλευτές απάντησαν σε όσα είπε προχθές ο υφυπουργός Υγείας Ηλίας Κοντοζαμάνης, τονίζοντας κυρίως ότι «έναν χρόνο τώρα από το ξέσπασμα της πανδημίας η Πολιτεία δεν έκανε σοβαρές παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του ΕΣΥ».
«Είμαστε σε συνθήκες πριν από την εμπόλεμη κατάσταση», παρατήρησε η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «οι εντατικές έχουν πιάσει όρια και ετοιμαζόμαστε να ξαναβιώσουμε δυστυχώς την ίδια κατάσταση χωρίς κάποιοι υπεύθυνοι-ανεύθυνοι να έχουν πάρει μάθημα, να έχουν αξιοποιήσει την εμπειρία».
Σύμφωνα με την κ. Κατσίμπα, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μόνο τα επείγοντα περιστατικά κοινής νοσηλείας, αφού ήδη «κάθε νοσοκομείο που πρόκειται να εφημερεύσει –στα περισσότερα τουλάχιστον έτσι γίνεται– αδειάζει κρεβάτια από τους ασθενείς με κορονοϊό, τους στέλνει είτε στην “Αρωγή” ή στον “Αγιο Δημήτριο” που έγινε πάλι νοσοκομείο μιας νόσου, για να μπορούν να υποδεχθούν στην εφημερία ασθενείς».
«Δυστυχώς τα μέτρα που έπρεπε να έχουν ληφθεί είναι πλημμελή. Παρά τις φωνές των υγειονομικών, η πολιτεία δεν έχει σκύψει στα προβλήματα των υγειονομικών που μας ταλαιπωρούν, τόσο σε ό,τι αφορά τα μέτρα υποδομής, τη δημιουργία κλινών σε ΜΕΘ, όσο και σε προσλήψεις» πρόσθεσε το μέλος του συμβουλίου της ΕΝΙΘ Σάκης Σιούλης.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη, η Ελένη Μπακιρλή, μέλος σωματείου εργαζομένων ΑΧΕΠΑ και μέλος του γενικού συμβουλίου ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, έδωσε στοιχεία που αφορούν το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο το 2019 και το 2020 έχουν γίνει 2.000 λιγότερα χειρουργεία, 10.000 λιγότερες εισαγωγές και προσήλθαν 80.000 λιγότεροι ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία. Ευλόγως αναρωτήθηκε «Μπορείτε να μου πείτε, όταν δεν έχουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πού έχουν πάει όλοι αυτοί οι ασθενείς;», για να τονίσει ότι «δεν θρηνούμε μόνο τους 8.500 νεκρούς της πανδημίας, αλλά και αυτούς που έχουν αποβιώσει, επειδή δεν μπόρεσαν να βρουν νοσοκομείο και δεν είχαν λεφτά να πάνε στον ιδιώτη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας