• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.8°C / 39.1°C
  3 BF
  28%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.0°C / 38.8°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  36°C 33.0°C / 38.7°C
  3 BF
  29%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 36.1°C / 36.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  37°C 32.3°C / 41.0°C
  3 BF
  16%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.4°C / 37.0°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  39°C 39.1°C / 39.1°C
  3 BF
  20%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.8°C / 37.1°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 32.9°C / 34.9°C
  3 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 35.8°C
  3 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 32.3°C
  3 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  3 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  38°C 36.8°C / 37.9°C
  0 BF
  19%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 36.2°C / 38.8°C
  2 BF
  20%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 34.8°C
  4 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 39.3°C
  2 BF
  14%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 32.3°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 36.7°C
  3 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  37°C 36.9°C / 36.9°C
  0 BF
  30%
Fabio Ferrari/LaPresse via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι παρενέργειες έπληξαν και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

 • A-
 • A+
Η Κατερίνα Αντωνίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι ήσυχοι και να έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Η Ευρώπη αφήνει όλο και πιο πίσω της την αλληλεγγύη αλλά και τους πολίτες της την ώρα της ανάγκης. Τη δύσκολη ώρα που το τρίτο κύμα της πανδημίας σαρώνει τη γηραιά ήπειρο στις φωνές για τις καθυστερήσεις των εμβολίων και την όλη διαχείριση του ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προστέθηκαν οι φωνές για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ΑstraZeneca.

Το κλίμα στις πρωτεύουσες της Ευρώπης είναι βαρύ με τους πολίτες αισθάνονται εγκαταλειμμένοι. Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα από άκρη σε άκρη της ηπείρου, σε αντίθεση με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα ξεδιπλώθηκαν γρήγορα με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του ποσοστού των επιβεβαιωμένων διαγνώσεων.

Μαζική παραγωγή

Από την πρώτη στιγμή οι επιστήμονες στη χώρα μας επέμεναν και επιμένουν συντασσόμενοι με τη γραμμή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και απαραίτητο». Ο σχεδιασμός του ΠΟΥ άλλωστε προβλέπει μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις να έχουν μοιραστεί σε 92 χώρες. Η δυνατότητα μαζικής παραγωγής και διανομής του εμβολίου μπορεί να αλλάξει την πορεία της πανδημίας, επισημαίνει ο Οργανισμός.

Το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, όταν μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- συνολικά 13 ανέστελλαν τη διανομή του εμβολίου της AstraZeneca, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πραγματοποιούσε εκτενείς και επεξηγηματικές αναφορές στα δεδομένα των εμβολιασμών με AstraZeneca, ενώ η Ελλάδα συνέχιζε τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς, για να φτάσουμε στα τέλη Μαρτίου και τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για συνέχιση της χρήσης του εμβολίου.

Η παύση των εμβολιασμών χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς της δημόσιας υγείας «βλακώδης», «επιβλαβής», «αρκετά επικίνδυνη» και «ένα υπέροχο παράδειγμα ευρωπαϊκής αποτυχίας». Το πρόβλημα, τόνιζαν, ήταν ότι τα πραγματικά δεδομένα της ένδειξης βλάβης ήταν πολύ αδύναμα - και μπορεί ακόμα ανύπαρκτα. Η δική μας πρόεδρος της ΕΕΕ κάθε εβδομάδα παρέθετε τα δεδομένα: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με περιστατικό θρόμβωσης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ανακοινώσει 44 περιπτώσεις που έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανές, ενώ στην Ελλάδα σε σύνολο 346.000 δόσεων έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ ένα τέτοιο επεισόδιο» επισήμανε χθες. Αναλυτικότερα ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στη Μ. Βρετανία. Στις χώρες της Ε.Ε., όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.

Η Μ. Θεοδωρίδου, που έχει ξεκαθαρίσει πως για όλα τα εμβόλια έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενδείξεις, εμφανίστηκε χθες καθησυχαστική για άλλη μία φορά, εξηγώντας πως «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι, δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό», προσθέτοντας ότι, αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί, και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Μετά το πρώτο ευρωπαϊκό σκαμπανέβασμα συνεχίστηκαν οι κραυγές. Ο σκεπτικισμός της Ευρώπης απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίστηκε με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) εγκρίνει τα εμβόλια. Και ο ΕΜΑ είμαστε εμείς. Είναι οι Εθνικοί Οργανισμοί Φαρμάκων κάθε χώρας. Δεν είναι κάτι μακρινό» λέει στην «Εφ.Συν.» η Κατερίνα Αντωνίου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ. Αυτό που κάνει η Γερμανία ή η Ιταλία είναι άνευ προηγουμένου, τονίζει. «Δεν μπορεί κάθε κράτος να αποφασίζει «σταματάω το εμβόλιο», «δεν το κάνω» και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί αμέτοχη. Να ζητήσουν έκτακτη συνεδρίαση του ΕΜΑ. Δεν είναι συλλογιστική αυτή απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Προέχουν οι πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι ήσυχοι, να έχουν εμπιστοσύνη στους θεσμούς», μας λέει.

Στο αλαλούμ πάνω ήρθε και μια ηχηρή παραίτηση μέλους της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ -αρμόδιας για την καταγραφή και συσχέτιση των ανεπιθύμητων ενεργειών των εμβολίων- κι έφερε αναστάτωση. Ο καθηγητής Παναγιώτης Βλαχογιανόπουλος κατέδειξε πως στη χώρα δεν γίνονται τα πράγματα όπως πρέπει. «Κάθε νέο και κάθε παλιό φάρμακο θέλει φαρμακοεπαγρύπνηση» ξεκαθαρίζει. «Συνδυάστε τα περιστατικά και καταγράψτε τα» ήταν η εντολή του ΕΜΑ. «Εγινε προσπάθεια να μη συνδυαστούν απ’ ό,τι φαίνεται στη χώρα» λέει η κ. Αντωνίου.

Ομως «δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε ο απόλυτος εφησυχασμός. Χρειάζεται αυξημένη φαρμακοεπαγρύπνηση. Κρατάμε στο μυαλό μας ότι σε πυκνό φαρμακευτικό χρόνο χορήγησης οι ανεπιθύμητες ενέργειες θα εμφανιστούν έκδηλα. Φανταστείτε ότι χορηγούσαμε 1 εκατομμύριο ιβουπροφαίνες εδώ και τώρα, δεν θα είχαμε κάποια σοβαρά επεισόδια γαστρορραγίας;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Νέες θρομβώσεις από εμβόλια
Δύο γυναίκες 32 και 45 ετών νοσηλεύονται από χθες μετά τον εμβολιασμό τους με τα εμβόλια των AstraZeneca και Johnson&Johnson.
Νέες θρομβώσεις από εμβόλια
ΥΓΕΙΑ
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές
Αυξημένος αριθμός κρουσμάτων και υψηλή θετικότητα των τεστ ειδικά στις τουριστικές περιοχές σε μία περίοδο που οι έλεγχοι για Covid-19 έχουν καταργηθεί με απόφαση της κυβέρνησης για χάρη του τουρισμού.
Ο κορονοϊός δεν... πάει διακοπές
ΥΓΕΙΑ
Φόβοι για καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας
Στο «κόκκινο» ήδη βρίσκονται πολλά νησιά με πρώτη τη Μύκονο, που μετράει αναλογικά 424,31 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό και τις Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Ρόδο και το Ηράκλειο Κρήτης να ακολουθούν.
Φόβοι για καλοκαιρινό κύμα της πανδημίας
ΥΓΕΙΑ
Μέτρα από Σεπτέμβρη και 4η δόση του εμβολίου
Η επαναφορά της μάσκας από Σεπτέμβριο μαζί με μια τέταρτη δόση εμβολίου αρχικά για τον ευάλωτο πληθυσμό είναι τα μέτρα που θα ληφθούν εκ νέου από το φθινόπωρο.
Μέτρα από Σεπτέμβρη και 4η δόση του εμβολίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας