Ενα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο βρίσκεται η Παιδιατρική Κλινική του Τζάνειου Γενικού Νοσοκομείου Πειραιά. Η πτέρυγα, όπου άλλοτε νοσηλεύονταν περίπου 10.000 παιδιά κάθε χρόνο και εξετάζονταν στα ιατρεία του περίπου 21.000, έπειτα από δεκαετίες λειτουργίας και με διαχρονικούς αγώνες του διοικητικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να παραμείνει η Παιδιατρική όρθια, με όλο και περισσότερες κλίνες να διατίθενται στη μάχη κατά του κορονοϊού, βρίσκεται μία ανάσα από το λουκέτο.
Στον πέμπτο όροφο του Τζάνειου Γενικού Νοσοκομείου ξεκίνησε από το 2000 η στέγαση Παιδοορθοπαιδικής, Παιδιατρικής, Παιδοχειρουργικής και Παιδοψυχιατρικής κλινικής, ενώ το 2011 έκλεισαν τόσο η Παιδοχειρουργική όσο και η Παιδοορθοπεδική κλινική λόγω υποστελέχωσης. Πρόκειται για τη μοναδική Παιδιατρική κλινική που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Πειραιά εξυπηρετώντας και τους κατοίκους των νησιών του Αργοσαρωνικού.
Οι δύο πρώην διευθύντριες, οι παιδίατροι Νίτσα Βλασσοπούλου και Ζωή Γκερλέ, που οργάνωσαν την κλινική το 2000-2005 και το 2009-2018 αντίστοιχα, σε κοινή επιστολή τους τονίζουν ότι «τον τελευταίο χρόνο λόγω της επιδημίας Covid-19 μειώθηκαν οι κλίνες της παιδιατρικής, παραχωρούμενες στην οφθαλμολογική κλινική και προηγουμένως στην παιδοχειρουργική κλινική».
Η πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής, Ζωή Γκερλέ, που εργαζόταν στο νοσοκομείο για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως αν και από τα χρόνια της σκληρής λιτότητας με τη σταδιακή υποτίμηση της δημόσιας υγείας υπήρχαν αντιξοότητες, σήμερα εν μέσω πανδημίας ο κίνδυνος να κλείσει η Παιδιατρική είναι πιο υπαρκτός από ποτέ: «Πάντα ο χώρος διεκδικούταν από άλλες κλινικές, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες. Σήμερα οι κλίνες διατίθενται σε ασθενείς της Οφθαλμολογικής, ενώ η νοσηλεία ενηλίκων και παιδιών στον ίδιο όροφο δεν επιτρέπεται από τον Νόμο».
Επί 454 κλινών που διαθέτει το Τζάνειο Νοσοκομείο, για τα παιδιά διατέθηκαν στην αρχή της σύστασης της κλινικής 24 κλίνες, οι οποίες μειώθηκαν σε 20, ακολούθως σε 17 και τελικά σε 8, δηλαδή μόνο 2 κρεβάτια για μεγάλα παιδιά, 3 κούνιες για μικρά παιδιά, 1 μόνωση για μικρά παιδιά και 2 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό. Εν ολίγοις, το ποσοστό των κλινών που παρέχονται πλέον για τη νοσηλεία παιδιών είναι κάτω του 2%, την ίδια στιγμή που τα παιδιά κυμαίνονται άνω του 30% του πληθυσμού του Πειραιά.
Με τον Πειραιά να βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο από τις αρχές Μαρτίου και το ΕΣΥ όπως σε όλες τις μονάδες της χώρας να γίνεται μονοθεματικό, το Τζάνειο δεν αποτελεί καμία εξαίρεση. Οι κλίνες της Οφθαλμολογικής μετατράπηκαν πρόσφατα σε κλίνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και σταδιακά το νοσοκομείο μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε Γενικό Νοσοκομείο νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού.
Με μόλις δύο κλίνες για την παροχή νοσηλείας μεγάλων παιδιών και χωρίς στήριξη υποειδικοτήτων, η Παιδιατρική κλινική θα οδηγηθεί στο οριστικό κλείσιμο. «Διαχρονικά η περίθαλψη των παιδιών αντιμετωπιζόταν ως κάτι μη αναγκαίο και αυτό είναι λάθος εκ προοιμίου.
Το επίπεδο της παροχής υπηρεσιών υγείας στα παιδιά καθορίζει σε τεράστιο βαθμό τον μέσο όρο ζωής των ανθρώπων. Οσο χαμηλότερη είναι η περιγεννητική θνησιμότητα τόσο καλύτερο επίπεδο ζωής θα έχει ένας ενήλικας. Αυτό καθορίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από εμάς», επισημαίνει. «Αλλά το Τζάνειο εξελίσσεται και αυτό σε νοσοκομείο μιας νόσου».
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, μάλιστα, οι ειδικευόμενοι γιατροί του Τζάνειου τονίζουν πως το νοσοκομείο, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό γιατρών και χωρίς υλικοτεχνικές υποδομές «μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη “αποθήκη” ασθενών». Σημειώνουν, δε, πως «η αφαίμαξη προσωπικού από τα υπόλοιπα τμήματα του νοσοκομείου προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά στις κλινικές Covid θέτει σε άμεσο κίνδυνο τους ασθενείς των υπόλοιπων νόσων» («Κραυγή αγωνίας από τους ειδικευόμενους γιατρούς στο Τζάνειο», 24.3.2021).
Την παρέμβαση του Δήμου Πειραιά ζήτησε η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα, τονίζοντας ότι ο δήμος πρέπει να πάρει θέση αμέσως, να διεκδικήσει την ουσιαστική επαναλειτουργία της Παιδιατρικής, με προσωπικό και κλίνες. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά του Πειραιά στην τύχη τους, αυτά που οι γονείς τους, και είναι τα περισσότερα, δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές», επισήμανε.
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τη βουλευτίνα Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη, να καταθέτει την κοινή επιστολή των δύο παιδιάτρων ως αναφορά, αλλά και από τους βουλευτές του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα και Κρίτωνα Αρσένη, οι οποίοι κατέθεσαν σχετική ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας