• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.2°C / 9.8°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 9.0°C
  0 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 4.0°C / 10.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.1°C / 1.1°C
  1 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  0 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.0°C / 7.1°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 1.4°C
  0 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.8°C
  3 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.0°C / 9.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  87%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 5.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 4.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 9.3°C
  1 BF
  61%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.3°C / 8.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  6°C 1.7°C / 6.4°C
  1 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.3°C / 2.3°C
  2 BF
  58%

Από πρόσφατη διαμαρτυρία υγειονομικών του Θριάσιου Νοσοκομείου. Εδώ και μήνες οι υγειονομικοί προσπαθούν μάταια να εισακουστούν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης

 • A-
 • A+
Αναφορά στον Αρειο Πάγο κατέθεσαν χθες οι νοσοκομειακοί γιατροί «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες», «για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων» και για την «ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» ● Στο πόδι οι επιστρατεύσεις γιατρών, προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

«Η κυβέρνηση επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς». Το ποτήρι για τους νοσοκομειακούς γιατρούς ξεχείλισε. Η χθεσινή αναφορά της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες», «για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων», για την «ευθύνη που βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση» είναι η απάντηση των νοσοκομειακών γιατρών στην αδιαφορία της κυβέρνησης για το ΕΣΥ.

Η αναφορά τους έρχεται έπειτα από πολύμηνες προσπάθειες να εισακουστούν από την κυβέρνηση για ένα σύστημα που υπηρετούν δεκαετίες, αλλά και ύστερα από πολυάριθμες παρεμβάσεις τους που κλιμακώθηκαν τις τελευταίες μέρες με σκοπό να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Ενδεικτική η προχθεσινή παρέμβασή τους για την εφημερία του Θριασίου, στην οποία το νοσοκομείο έμπαινε με λιγοστά κρεβάτια. Μετά από παρέμβαση των νοσοκομειακών γιατρών σε σύσκεψη με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ και του νοσοκομείου κατάφεραν να ζητηθεί από το ΕΚΑΒ να μοιραστούν τα περιστατικά μεταξύ Θριασίου και των άλλων εφημερευόντων νοσοκομείων. Κατόρθωσαν τουλάχιστον να μη σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της εφημερίας το Θριάσιο, καθώς πλέον δεν το άντεχε.

«Συνεχίζεται η μοιρασιά της φτώχειας» εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου, το οποίο χθες είχε 34 εισαγωγές Covid, 17 στα 17 κρεβάτια ΜΕΘ Covid κατειλημμένα, 106 στα 112 απλά κρεβάτια Covid γεμάτα και 6 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ - 4 Covid και 2 μη Covid. «Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς» ανέφερε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η ΟΕΝΓΕ.

Την ώρα που τα αρνητικά ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας συνεχίζονται, με 3.586 νέα κρούσματα χθες, 51 θανάτους, 699 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ και 105 εκτός ΜΕΘ, χθες, η επικίνδυνη έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση του ιού αναδύεται παντού.

«Αντί για πρόσληψη παθολόγων και πνευμονολόγων, έχουν μετακινηθεί και εφημερεύουν στις κλινικές Covid επικουρικός ορθοπεδικός και ειδικευόμενοι ψυχιατρικής, ακτινολογίας, γυναικολογίας, νευρολογίας, καρδιολογίας, χειρουργικής και παιδιατρικής, ενώ το ιατρείο Covid του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται και με ορθοπεδικούς, χειρουργούς και καρδιολόγους» μας λέει ο Μανώλης Βαρδαβάκης. Αποτέλεσμα είναι να στερούνται οι ασθενείς Covid την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα από γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας αλλά και να δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των υπόλοιπων ιατρείων του ΤΕΠ, των κλινικών και να διαταράσσεται η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών. «Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από Covid. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν», επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Στο πόδι σχεδιάστηκαν και οι επιστρατεύσεις των ιδιωτών γιατρών. 206 πνευμονολόγοι, παθολόγοι και γενικοί γιατροί έχουν παραλάβει φύλλα πορείας και παρουσιάστηκαν χθες στα νέα πόστα τους για να λάβουν οδηγίες. Ανακύπτουν ωστόσο και εδώ προβλήματα. «Ο γενικός γιατρός δεν είναι νοσοκομειακή ειδικότητα. Μπορεί να επιστρατευτεί στο ιατρείο Covid, στο εμβολιαστικό κέντρο, μπορεί να φτάσει μέχρι τα επείγοντα ενός νοσοκομείου. Στις κλινικές όμως δεν έχει θέση» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Ευάγγελος Φραγκούλης, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Γενικής Ιατρικής.

Η... κληρωτίδα της επιστράτευσης

Επιστρατευμένη παθολόγος, παντρεμένη με γιατρό του ΕΣΥ, μας εξηγεί ότι παρουσιάστηκε στο νοσοκομείο που όριζε το φύλλο πορείας, ωστόσο για να κάνει το καθήκον της η ίδια θα πρέπει ο σύζυγός της να πάρει άδεια ειδικού σκοπού για να μείνει στο σπίτι με τα δυο παιδιά τους. Συνεπώς, ένας θα μπει στο σύστημα, ένας θα βγει, υπόλοιπο μηδέν!

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με ανακοίνωσή της αναφορικά με το ζήτημα της επιστράτευσης των πνευμονολόγων, δηλώνει ότι επιφυλάσσεται ως προς τη χρησιμότητά της, την αμεσότητά της χρονικά και την αποτελεσματικότητα αυτής στο σύστημα υγείας. Προτείνει την άμεση πρόσληψη όλων των εν αναμονή ειδικευόμενων γιατρών που περιμένουν στις λίστες του ΕΣΥ, την άμεση ένταξη στο ΕΣΥ με τρίμηνες συμβάσεις των πνευμονολόγων - παθολόγων και αναισθησιολόγων που έχουν υποβάλει αιτήσεις στον πρόσφατο διαγωνισμό για θέσεις ΕΣΥ, πρόσληψη άμεσα σε κλινικές και τμήματα Covid όσων πνευμονολόγων είναι υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου και αναγνώριση του χρόνου αυτού ως αγροτικό ιατρείο. Προτάσεις που, όπως σημειώνεται, «υπερκαλύπτουν τον αριθμό των γιατρών που επιθυμεί να επιστρατεύσει το υπουργείο και αποτελούν λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες του ΕΣΥ στην παρούσα δύσκολη φάση».

Πρόκειται για προτάσεις που έχει καταθέσει για όλες τις Covid ειδικότητες και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ η ΟΕΝΓΕ μιλάει για μαζικές προσλήψεις μονίμων από την αρχή της πανδημίας. Το υπουργείο Υγείας, ωστόσο, αρνείται το γεγονός μέσω non paper, στο οποίο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στις λίστες του ΕΣΥ γιατροί παρά μόνο ένας παθολόγος στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων ● Καταρρέουν τα κυβερνητικά παραμύθια για τη θωράκιση του ΕΣΥ όπως αποκαλύπτεται και από κατεπείγον έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
«Η κυβέρνηση συνεχίζει στην ίδια ρότα της μερικής απασχόλησης» λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί για τις τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ● Τρεις καταγγελίες της ΕΙΝΑΠ.
Είναι αυτές ασφαλείς συνθήκες περίθαλψης;
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Συνεχίζει ακάθεκτη να στηρίζει ένα σύστημα υγείας μιας νόσου
Με νέες μετακινήσεις γιατρών και μετατροπές γενικών ΜΕΘ σε ΜΕΘ Covid το υπουργείο υγείας αδιαφορεί για τις υπόλοιπες ασθένειες που χρειάζεται να υποστηρίξουν τα νοσοκομεία.
Συνεχίζει ακάθεκτη να στηρίζει ένα σύστημα υγείας μιας νόσου
ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
ΥΓΕΙΑ
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
Αλλη μία μέρα με υψηλά κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τα 2.442, ενώ σε 443 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι και σε 63 οι θάνατοι.
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας