Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.4°C / 13.3°C
  2 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.2°C / 11.1°C
  0 BF
  87%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 3.3°C / 13.3°C
  2 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  93%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.3°C / 11.7°C
  3 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  65%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C -0.6°C / 13.3°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 8.3°C
  1 BF
  81%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.0°C / 10.0°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.0°C
  2 BF
  81%
 • Καβάλα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 6.0°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.9°C / 11.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  1 BF
  65%
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι ειδικευόμενοι στο Τζάνειο
EUROKINISSI

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης οι ειδικευόμενοι στο Τζάνειο

 • A-
 • A+
Με αιχμηρή ανακοίνωση ζητούν μεταξύ άλλων να αρθεί η «απαράδεκτη απόφαση» για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων, τονίζοντας πως συνεχίζεται η «εγκληματική μετατροπή» του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ιδιαιτέρως αιχμηρό τρόπο σχολιάζουν οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο, ρίχνοντας ξεκάθαρα βέλη προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. 

Όπως τονίζουν μεταξύ άλλων, από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή, με το νοσηλευτικό προσωπικό να μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας.

Την ίδια ώρα –όπως σημειώνουν– εξακολουθεί η εγκληματική μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου» με το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά αδιάκοπα η μετατροπή του Τζανείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο, χωρίς καμία πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής. «Προφανώς καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στο θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ», υπογραμμίζουν επίσης. 

Με βάση τα παραπάνω οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο, αποφασίζουν ότι οι ίδιοι «δεν θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας», γνωστοποιώντας ότι κανένας δεν θα εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα.

Παράλληλα διεκδικούν τον άμεσο διορισμό ειδικευόμενων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής, την απεμπλοκή του προσωπικού του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό, να αρθεί η απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων, καθώς και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Η απόφαση της Συνέλευσης ειδικευομένων ΓΝΠ Τζάνειο

Οι ειδικευόμενοι ιατροί στο Τζάνειο Νοσοκομείο, εδώ και ένα χρόνο βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19 και ταυτόχρονα όλων των υπόλοιπων νοσημάτων, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Δηλώνουμε ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε.

Καθώς, όμως, βρισκόμαστε στο τρίτο φονικό κύμα της πανδημίας, οφείλουμε να γνωστοποιήσουμε σε όλους, αρμόδιους και μη, ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΓΝΠ Τζάνειο είναι πραγματικά επικίνδυνη τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους ασθενείς.

Διότι:

1. Από τη μία μέρα στην άλλη, αποφασίζεται η μετατροπή ολόκληρων Τμημάτων σε κλινικές Covid-19, χωρίς καμία πρόβλεψη για προσωπικό και υποδομή. Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται πρόχειρα από τα ήδη υποστελεχωμένα άλλα τμήματα, εξουθενωμένο, με τις διπλές βάρδιες να είναι ο κανόνας. 

Η λειτουργία των κλινικών covid και η σταδιακή επέκτασή τους μας επιβαρύνουν όλους και κυρίως τους συναδέλφους των παθολογικών ειδικοτήτων και της Γενικής Ιατρικής, καθώς οδηγούμαστε σε υπερεφημέρευση και εξάντληση. Τα περιθώρια ανεύρεσης άλλων εφεδρειών από τον παθολογικό τομέα έχουν εξαντληθεί, καμία παθολογική κλινική δεν αντέχει να δώσει κι άλλους ειδικευόμενους στις κλινικές Covid. Αντίστοιχα, οι υπόλοιπες
κλινικές, επίσης αδυνατούν να διαθέσουν ειδικευόμενους γι' αυτόν τον σκοπό, αφού ο φόρτος εργασίας σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου παραμένει αυξημένος.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι το Νοσοκομείο με βάση το προσωπικό που διαθέτει έχει συγκεκριμένο όριο χωρητικότητας και δυνατότητας νοσηλείας ασθενών Covid και μη. Δεν είναι αποθήκη να ανοιγοκλείνει θαλάμους, να διώχνει και να μεταφέρει εν μία νυκτί ασθενείς, για να μετατραπούν ολόκληρες πτέρυγες σε τμήματα Covid.

2. Παραμένουν ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για την νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, από προβληματικές παροχές οξυγόνου μέχρι έλλειψη σε συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την ανάγκη διασωλήνωσης.

Σημειώνονται ακόμα, ελλείψεις στον βασικό προστατευτικό εξοπλισμό για τους εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Η
ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι εκτεταμένη με αρκετούς συναδέλφους να έχουν νοσήσει.

3. Αντί να ενισχυθεί αποφασιστικά η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για να αναλάβει ένα σοβαρό εμβολιαστικό πλάνο, τον εμβολιασμό καλούνται να στελεχώσουν οι ίδιοι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι που εδώ και μήνες καλύπτουν με ατελείωτες βάρδιες τα κενά στα νοσοκομεία, όπως ακριβώς έγινε και στο Τζάνειο.

Με τις ήδη υπάρχουσες ελλείψεις σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου, καθίσταται αδύνατη η αξιοποίηση ιατρικού προσωπικού, αφού όλοι εργάζονται και εφημερεύουν πέρα από το μέγιστο επιτρεπτό. Καμία σκέψη για απλήρωτη εργασία σε ένα τέτοιο πόστο, για οποιονδήποτε εργαζόμενο του νοσοκομείου.

4. Συνεχίζεται η εγκληματική μετατροπή του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου», με το κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων και τη μείωση έως και 80% των χειρουργείων. Οι επιπλοκές συσσωρεύονται με αποτέλεσμα αρκετοί ασθενείς να προσέχονται τελικά στο ΤΕΠ παραμελημένοι και με αυξημένη νοσηρότητα. Ακόμη και ογκολογικοί ασθενείς χειρουργούνται με μεγάλη καθυστέρηση ή αναβάλλονται λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ με κίνδυνο να κριθούν ανεγχείρητοι τη στιγμή της επέμβασης. Την ίδια ώρα, που εμείς διώχνουμε τους ασθενείς αυτούς, ο ιδιωτικός τομέας φαίνεται ως μόνη λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ασθενών.

Μόλις πριν 2 ημέρες μάλιστα ανακοινώθηκε σχέδιο, χωρίς καμία ενημέρωση ή διαβούλευση, για την πλήρη κατάργηση της ΜΕΘ και η μετατροπή της σε ΜΕΘ Covid. Συνεχίζεται, δηλαδή, αδιάκοπα η μετατροπή του Τζανείου σε μονοθεματικό νοσοκομείο. Καμία πρόνοια για τα σοβαρά χειρουργεία της Χειρουργικής και της Νευροχειρουργικής. Τι θα γίνουν οι ασθενείς που επιβαρύνονται από τις υπόλοιπες κλινικές; Προφανώς 
καταδικάζονται σε αργό θάνατο διασωληνωμένοι στο θάλαμο ή να περιφέρονται από ΜΕΘ σε ΜΕΘ.

5. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες σημειώθηκαν αυταρχισμός και απειλές για προφορικά "εντέλλεσθε" από στελέχη του νοσοκομείου, προς εργαζόμενους και κυρίως ειδικευόμενους που αρνήθηκαν να συναινέσουν στην άθλια αυτή διαμορφωμένη κατάσταση, αναγκάζοντάς τους να εφημερεύσουν από το ένα τμήμα στο άλλο, χωρίς καμία λογική, σχέδιο ή εκπαίδευση. Ας αφήσουμε τις απειλές και ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να έρθει το αναγκαίο προσωπικό στο νοσοκομείο. 

Το Τζάνειο υπηρετεί τις ανάγκες του λαού του Πειραιά για πάνω από 100 χρόνια. Οι νέοι γιατροί έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να το πράττουμε και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία του. Έχουμε ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή τη διαρκή και συνειδητή υποβάθμιση, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του πληθυσμού, ειδικά μέσα στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες της πανδημίας.

Αποφασίζουμε:

 Κανένας ειδικευόμενος ιατρός δε θα εκτελέσει εφημερίες άνω του πλαφόν των 7 εφημεριών το μήνα. Δε θα κατατεθούν προγράμματα εφημεριών με παραπάνω εφημερίες. Δε θα γίνουμε επικίνδυνοι για τους ασθενείς μας. Γνωστοποιούμε ότι ουδεμία ευθύνη θα φέρει ο ειδικευόμενος για τη μη ασφαλή λειτουργία των κλινικών, εάν σε περίπτωση εξαναγκασμού υπερβεί το όριο του αριθμού εφημεριών μηνιαίως.

Διεκδικούμε:

 • Να διοριστούν άμεσα οι ειδικευόμενοι που είναι στις λίστες αναμονής. Είναι απαράδεκτη η πολύμηνη καθυστέρηση με ευθύνη του Υπ. Υγείας, την ώρα που υπάρχει πληθώρα κενών θέσεων. Νέες θέσεις ειδικευομένων στα τμήματα που έχουν αυξημένες ανάγκες.
 • Να απεμπλακεί το προσωπικό του Νοσοκομείου από τον εμβολιασμό. Ούτε επαρκούμε, ούτε επιτρέπεται μία μέρα να εφημερεύουμε σε Covid και την επόμενη να εμβολιάζουμε υγιή πληθυσμό.
 • Να αρθεί η απαράδεκτη απόφαση για την περικοπή κατά 80% των χειρουργείων και το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων.
 • Να προχωρήσουν άμεσα οι μόνιμες προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού.
 • Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι συνάδελφοι. Καλύπτουν πάγιες ανάγκες του Νοσοκομείου, προ και κατά τη διάρκεια της πανδημίας
 • Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας, να ενταχθεί σε ενιαίο σχεδιασμό και να αναλάβει ισόμετρα βάρος για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.

 

ΥΓΕΙΑ
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
Ανατριχιαστικά τα όσα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία στον «Ευαγγελισμό» με το κομβόι από ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στα Επείγοντα
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
ΥΓΕΙΑ
Μην πυροβολείτε τους γιατρούς
Εξαλλοι είναι οι νοσοκομειακοί γιατροί με την απαράδεκτη επίθεση που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες ημέρες εναντίον των υγειονομικών συνολικά η κυβέρνηση.
Μην πυροβολείτε τους γιατρούς
ΥΓΕΙΑ
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
Μόλις 150.000 άτομα θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο στη χώρα μας, καθώς θα λάβουμε 40% λιγότερες δόσεις απ' όσες είχαμε συμφωνήσει ● Αρον άρον μετακίνηση γιατρών προς τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ στενάζει.
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
ΥΓΕΙΑ
Mε άδεια χέρια πήγε ο υφυπουργός Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα που στενάζει
Την ώρα που τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ασφυκτιούν, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατάφερε να μην προσκομίσει τίποτα στη μίνι περιοδεία του σε Πιερία, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη.
Mε άδεια χέρια πήγε ο υφυπουργός Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα που στενάζει
ΥΓΕΙΑ
Αλεξανδρούπολη: έγγραφο-ντοκουμέντο για τις επικίνδυνες πρακτικές στα νοσοκομεία
Απόφαση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με την οποία επιστρατεύονται οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων για να συμμετάσχουν στη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19.
Αλεξανδρούπολη: έγγραφο-ντοκουμέντο για τις επικίνδυνες πρακτικές στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας