• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.9°C / 16.2°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.7°C
  0 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.0°C / 16.8°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  81%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 14.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 18.1°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 18.5°C
  2 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 9.5°C / 9.5°C
  0 BF
  86%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 14.8°C / 18.8°C
  2 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 16.4°C
  1 BF
  85%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 10.4°C / 14.4°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 10.9°C / 14.7°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  93%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά την κατακραυγή, στο φως η προτεραιοποίηση

 • A-
 • A+
Με αρκετή καθυστέρηση, πολλές δικαιολογίες και μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επίσημα τη λίστα εμβολιασμών.

Με καθυστέρηση ενάμιση μήνα από την έναρξη των εμβολιασμών και... συμπτωματικά μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.», το υπουργείο Υγείας εδέησε να ανακοινώσει επίσημα την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Ενώ έπρεπε να έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση πριν καν αρχίσουν οι εμβολιασμοί, αυτή παρέμενε στα συρτάρια του γενικού γραμματέα Μάριου Θεμιστοκλέους, επιτρέποντας την κατά συρροήν εξυπηρέτηση «ημετέρων».

Στις 18 Ιανουαρίου η efsyn.gr δημοσιοποίησε την αναλυτική προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που είχε παρουσιάσει η πρόεδρός της Μαρία Θεοδωρίδου στις 15/1 στο Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής («Αποκλειστικό: η προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής για τον εμβολιασμό κατά του Covid-19», 18.1.2021), προκαλώντας μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τη δυσαρέσκεια του υπουργείου Υγείας.

Οσο δεν εκδιδόταν όμως η σχετική υπουργική απόφαση πλήθαιναν οι δραματικές εκκλήσεις από ασθενείς με χρόνια βαριά νοσήματα που παρακολουθούσαν τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να περνούν μπροστά τους στον εμβολιασμό.

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης, όπως ονομάστηκε η κλήση των ενστόλων για να μην πάει χαμένη καμία δόση, μετατράπηκε σύντομα σε μηχανισμό προτεραιότητας έναντι υγειονομικών και ευπαθών ομάδων.

Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. στις 5 Φεβρουαρίου: «Σε διάστημα 17 ημερών έχουν εμβολιαστεί 7.311 μάχιμοι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα»! Σε κάθε περίπτωση, δεν επιλέχθηκε η δημιουργία κατάλληλου μηχανισμού ώστε να καλούνται άτομα που έχουν σειρά για το εμβόλιο, παρότι ο μηχανισμός υπάρχει, όπως δήλωσε χθες ο Μάριος Θεμιστοκλέους. «Μπορούμε να τα συλλέξουμε από την εθνική συνταγογράφηση», είπε αναφερόμενος στους ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Τα κριτήρια

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών παρουσίασε την προτεραιοποίηση της Επιτροπής που τις επόμενες μέρες θα αναρτηθεί στη σελίδα του υπουργείου Υγείας και εξήγησε ότι στηρίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση με την ανασκόπηση μελετών που εκτιμούν τον κίνδυνο της σοβαρής νόσου και του θανάτου.

Συνοπτικά η καθηγήτρια ανέφερε τα κριτήρια καθορισμού ομάδων προτεραιότητας: προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, προφύλαξη από αυξημένο κίνδυνο λόγω διαρκούς έκθεσης στον ιό, διασφάλιση της παροχής συνεχούς φροντίδας σε ευάλωτα άτομα και ασθενείς, διασφάλιση της συνέχισης κρίσιμων λειτουργιών του κράτους.

Προηγήθηκαν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία από την ηλικιακή κατανομή όσων έχουν νοσήσει δείχνουν σαφώς ότι η ηλικία αποτελεί τον πλέον επιβαρυντικό παράγοντα. Οπως ανέφερε η Μ. Θεοδωρίδου, 9 στους 10 θανάτους και σχεδόν 8 στις 10 εισαγωγές σε ΜΕΘ αφορούν ασθενείς ηλικίας άνω των 60 ετών.

Η διαδικασία των εμβολιασμών

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Φάση 1: α) Υγειονομικοί πρώτης γραμμής, προσωπικό μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, δομών χρονίως πασχόντων, κέντρων αποκατάστασης, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και δομές χρονίως πασχόντων, άτομα 85 ετών και άνω.

β) Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, άτομα 75-84 ετών (πρώτα 80-84 και μετά 75-79), άτομα 70-74, άτομα με υποκείμενα νοσήματα (μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, βαριά ανοσοκατεσταλμένοι, άλλα νοσήματα: κυστική ίνωση, άσθμα σοβαρού βαθμού, ΧΑΠ σοβαρού βαθμού, σύνδρομο Down, άλλες σπάνιες και πολύ σοβαρές καταστάσεις σύμφωνα με κλινικά κριτήρια).

Φάση 2: Ατομα 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα (χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, χρόνια καρδιαγγειακή νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια ηπατική νόσος, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, καρκίνος, ανοσοκαταστολή, αιμοσφαιρινοπάθειες, διαταραχές σπληνός, σοβαρή ψυχική νόσος, νοσογόνος παχυσαρκία, σοβαρή αναπηρία, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με ανοσοκατεσταλμένα άτομα, φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες), άτομα 18-59 ετών που διαμένουν σε δομές ομαδικής διαβίωσης με μεγάλο συγχρωτισμό, εκπαιδευτικοί 18-59 ετών Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακους σταθμούς.

Φάση 3: Ατομα 18-59 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα (55-59, 50-54, 45-49 κοκ).

❗️ Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες λόγω των κλειστών εργαστηρίων το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, 698 κρούσματα, 26 θανάτους, 299 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 526.369 εμβολιασμοί, 371.462 με την 1η δόση και 154.907 πλήρεις.

❗️ Πυκνώνουν οι καταγγελίες για προβλήματα στην πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για εμβολιασμούς από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αθηνών, που κάνει λόγο για πολύωρες αναμονές συνταξιούχων στα φαρμακεία της Αττικής για να κλείσουν το ραντεβού τους. Παράλληλα, φαρμακοποιοί και αναγνώστες στη Θεσσαλία (Τρίκαλα και Λάρισα) αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού για εμβολιασμούς των ομάδων που έχουν σειρά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Δυσφορία εμπειρογνωμόνων με τις κυβερνητικές προτάσεις
Εντονες διαφωνίες μεταξύ επιστημόνων και κυβέρνησης για τους αυστηρότερους περιορισμούς • Δεν θα χορηγείται σε άτομα άνω των 64 το εμβόλιο της AstraZeneca
Δυσφορία εμπειρογνωμόνων με τις κυβερνητικές προτάσεις
ΥΓΕΙΑ
Υπόλογη η κυβέρνηση για τις ελλιπείς αγορές εμβολίων
Ο εμβολιασμός, στον οποίο επένδυσε τα πάντα η ελληνική κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι, σήμερα συνεχίζεται με ρυθμούς χελώνας και η ανοσία φαίνεται να καθυστερεί δραματικά.
Υπόλογη η κυβέρνηση για τις ελλιπείς αγορές εμβολίων
ΥΓΕΙΑ
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
Μόλις 150.000 άτομα θα εμβολιαστούν τον Ιανουάριο στη χώρα μας, καθώς θα λάβουμε 40% λιγότερες δόσεις απ' όσες είχαμε συμφωνήσει ● Αρον άρον μετακίνηση γιατρών προς τη Βόρεια Ελλάδα, όπου το ΕΣΥ στενάζει.
Η «Ελευθερία» αγνοείται!
ΥΓΕΙΑ
100% πληρότητα στην απόγνωση
Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στην Αττική σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές. Αγωνία των επιστημόνων για τις παρελάσεις
100% πληρότητα στην απόγνωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας