• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 14.0°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.7°C
  5 BF
  84%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.2°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.6°C / 9.9°C
  5 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.4°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Ασθενής ομίχλη
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 15.8°C
  5 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.5°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 15.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 12.7°C
  2 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 13.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 10.0°C
  3 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 10.6°C
  1 BF
  91%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 14.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.5°C / 13.8°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.3°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  94%

Φωτογραφία Αρχείου

AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καταδικάζουν ζωές μειώνοντας έως 80% τις χειρουργικές επεμβάσεις

 • A-
 • A+
Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης αντί να προστατεύουν βάζουν σε κίνδυνο τους πολίτες ● Οκτώ στα δέκα κρεβάτια των ΜΕΘ είναι ήδη κατειλημμένα ● «Ανακύκλωση» γιατρών και έξωση ασθενών ● Η ανακοίνωση του Νίκου Χαρδαλιά για δραστική μείωση των χειρουργείων και οι πιέσεις στα νοσοκομεία να αδειάσουν κλινικές από άλλους ασθενείς εξοργίζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που απαιτούν από την Επιτροπή Ειδικών του υπουργείου Υγείας να πάρει θέση

Oκτώ στα δέκα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι κατειλημμένα, τα κρούσματα συνεχίζουν να κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας (795 χθες σε σύνολο 1.496) και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ίδια αποτυχημένη και συνάμα επικίνδυνη συνταγή και στο τρίτο κύμα Covid-19.

Βασικά συστατικά της, το σκληρό μέτρο του λοκντάουν στην κοινωνία και το εγκληματικό τού λοκάουτ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου, μειώνοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις έως 80% και αδειάζοντας κλινικές για τη νοσηλεία των κρουσμάτων Covid-19 – με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ασθενείς από άλλα αίτια.

Ταυτόχρονα, συνεχίζει τις αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, από Κέντρο Υγείας σε νοσοκομείο και αντίστροφα και προσθέτει και ένα νέο συστατικό: τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού από τα νοσοκομεία, που εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους και επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των ελλείψεων.

Για τη μείωση των χειρουργείων ώς 80%, που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εξειδίκευση των νέων μέτρων, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν από τα μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών να απαντήσουν «αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια “επιστημονικά” δεδομένα τη στηρίζουν. Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια», όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει αμέσως «το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού».

Ταυτόχρονα οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αττικής (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιά, ΕΙΝΑΠ) ζητούν να σταματήσουν οι «παράλογες αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών στα πλαίσια του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, οι οποίες ανακυκλώνουν διαρκώς το ίδιο εξουθενωμένο και αποδεκατισμένο ιατρικό προσωπικό και θίγουν την εκπαίδευση των ειδικευόμενων».

Ακόμα, να απεμπλακούν αμέσως τελείως τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού καθώς υπάρχει «κίνδυνος για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό ηλικιωμένους και μέλη ευπαθών ομάδων, λόγω της αύξησης του ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία, τώρα που αυξάνονται αξιόλογα οι εισαγωγές ασθενών της επιδημίας» και να αφεθούν τα νοσοκομεία «απερίσπαστα στην αντιμετώπιση της λοιπής νοσηρότητας».

Αλλά και τα Κέντρα Υγείας, επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ, πρέπει να μπορούν εκτός από τον εμβολιασμό να επιτελούν και το έργο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Τα σωματεία των νοσοκομειακών γιατρών ζητούν να γίνουν «επιτέλους οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες. Ηταν γνωστό εδώ και πολλούς μήνες ότι επέρχεται ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού και επίσης ήταν γνωστό εδώ και περισσότερους μήνες ότι θα ερχόταν και δεύτερο και τρίτο κύμα επιδημίας. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία!»

Παραμένουν, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι μεγάλες ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, π.χ. συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την αναγκαιότητα διασωλήνωσης των ασθενών Covid-19, ενώ στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Επιπλέον τονίζει ότι αντί για καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο ιός, εφαρμόζονται περιοδικά οριζόντια τυφλά περιοριστικά μέτρα, που τελικά το τίμημα το πληρώνει για ακόμη μία φορά ο λαός: «Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίθουν από αντιφάσεις (κάποια από αυτά πρώτα εξαγγέλλονται και μετά ανακαλούνται), ενώ άλλα στερούνται οποιασδήποτε υγειονομικής λογικής.

Μέτρα που σε κάθε περίπτωση αφήνουν έξω από το κάδρο τις βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως τα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σουπερμάρκετ) στους οποίους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας καταπατώνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκρύπτονται τα κρούσματα, απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας».


❗️ Xθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.496 κρούσματα -795 στην Αττική, 112 στην Πάτρα και 101 στη Θεσσαλονίκη-, 17 ανθρώπινες απώλειες και 284 βαριά νοσούντες διασωληνωμένους σε ΜΕΘ. Ο Φεβρουάριος έχει μπει δυναμικά καταγράφοντας ήδη το πρώτο δεκαήμερο 10.726 σε σύνολο 167.549 από την αρχή της πανδημίας και 238 θανάτους σε σύνολο 6.034. Mέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί 459.535 εμβολιασμοί, 21.663 χθες. Από αυτούς 353.412 με την πρώτη δόση και 106.123 πλήρως.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Τρέχουν και δεν φτάνουν για τα εμβόλια της γρίπης
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης, αλλά και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έφτασε στο σημείο να αίρει την υποχρεωτικότητα της συνταγογράφησης!
Τρέχουν και δεν φτάνουν για τα εμβόλια της γρίπης
ΥΓΕΙΑ
Πολυδημία προ των πυλών
Οδυνηρά αισθητή την παρουσία τους ανάμεσά μας, τον χειμώνα που έρχεται δυναμικά, θα κάνουν μια σειρά από αναπνευστικές λοιμώξεις, μεταξύ των οποίων και η πανδημία, που αναζωπυρώνεται.
Πολυδημία προ των πυλών
ΥΓΕΙΑ
Σωτήρης Τσιόδρας: Αποτύχαμε παταγωδώς, εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία και όχι την επιστήμη
Την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση παραδέχτηκε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα για τις «Επιδημίες-πανδημίες.
Σωτήρης Τσιόδρας: Αποτύχαμε παταγωδώς, εμπιστευτήκαμε την ιδεοληψία και όχι την επιστήμη
ΥΓΕΙΑ
Aυξάνονται οι εισαγωγές λογω Covid
Αύξηση 11% σημείωσαν οι ημερήσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία, που ήταν περισσότερες από 300, με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ να αναφέρει συνολικά 2.540 εισαγωγές.
Aυξάνονται οι εισαγωγές λογω Covid
ΥΓΕΙΑ
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, εκπέμπει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση»
Οχι μόνο δεν «τελειώσαμε με την πανδημία», αλλά δυσκολευόμαστε και να τη «διαβάσουμε» πλέον, χάρη στους γρίφους του ΕΟΔΥ. Για όλα αυτά μιλάμε με τον ομότιμο καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τάκη Παναγιωτόπουλο.
«Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, εκπέμπει λάθος μηνύματα η κυβέρνηση»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας