• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.4°C / 10.8°C
  1 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 5.8°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.0°C / 10.7°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.8°C / 6.2°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -0.6°C / 2.2°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.5°C / 9.6°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  6 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.4°C / 14.6°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 10.4°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 4.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 9.8°C / 15.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.6°C / 11.0°C
  1 BF
  62%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.5°C / 5.8°C
  1 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  84%
Robert Kneschke | Dreamstime.com

Ζητούμενο η παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς

 • A-
 • A+

Οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης και τρίτης γενιάς για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού στο μέλλον σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι τα σημερινά εμβόλια καλύπτουν τις υπάρχουσες μεταλλάξεις. Επίσης, αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς είναι το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, το οποίο μεταδίδεται ταχύτερα και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο θανάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ανησυχία για το βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού, που είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτό από τη Νότια Αφρική ή τη Βραζιλία, έγκειται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα έως σήμερα επιστημονικά στοιχεία μεταδίδεται κατά 70% περισσότερο, ενώ ο κίνδυνος να προκαλέσει θάνατο είναι αυξημένος κατά 30%. Εξήγησε ότι έχει ήδη διαγνωστεί σε εκατοντάδες ανθρώπους στη χώρα μας. 

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι ένας ιερέας επαναμολύνθηκε από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα από το νοτιοαφρικανικό στέλεχος, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο εκδοχές για το πώς συνέβη αυτό. Αφού εξήγησε ότι οι επαναμολύνσεις δεν είναι κάτι νέο, επισήμανε ότι ο 36χρονος ιερέας μπορεί να ήρθε σε επαφή με κάποιο πρόσωπο φορέα της ασθένειας από τη Γερμανία ή την Αφρική, αλλά εξίσου πιθανό είναι να πρόκειται και για περίπτωση μετάλλαξης που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως σημείωσε, μια μετάλλαξη όταν καταγράφεται για παράδειγμα στη Σκοτία, έχει ήδη καταγραφεί σε ακόμη 9 μέρη του κόσμου.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, είπε ότι με τα παρόντα δεδομένα και όσα γνωρίζουμε ειδικά για το εμβόλιο της AstraZeneca, αυτά καλύπτουν τις μεταλλάξεις, αλλά όχι όλες. Δηλαδή καλύπτουν κατά 95% το βρετανικό στέλεχος του ιού, 50% το στέλεχος της Νότιας Αφρικής, αλλά ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία για το στέλεχος από τη Βραζιλία ή από την Καλιφόρνια.

Η κλινική εικόνα εξαρτάται από τον ασθενή

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, επισήμανε ότι όπως είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν μεταλλάξεις των ιών, εξίσου αναμενόμενο είναι κάποια στιγμή τα εμβόλια να μην καλύπτουν τις μεταλλάξεις αυτές. 

Η αύξηση των κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων μπορεί να οδηγήσει σε αναθεώρηση τα επίπεδα ανοσίας.

Κάποια στιγμή, τόνισε, θα πρέπει να πάμε σε μια δεύτερη ή τρίτη γενιά εμβολίων και τα κράτη και οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να προετοιμαστούν γι' αυτό. Ωστόσο συνέστησε ψυχραιμία, τονίζοντας ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.

Επισήμανε δε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί δεν είναι η κυκλοφορία του ιού, αλλά η αντοχή του συστήματος υγείας, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες.

Τέλος, επισήμανε ότι αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι άμεσα εξαρτημένη από παράγοντες όπως η ηλικία και η υγεία του. «Αλλιώς εμφανίζεται στα παιδιά», που το περνούν σαν μια απλή ίωση, και άλλη μπορεί να είναι η εξέλιξη σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Πώς εμφανίζεται η βρετανική μετάλλαξη στα παιδιά

Η πρόεδρος των Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασίλειο, Κική Σονίδου, επίσης στην ΕΡΤ, παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η βρετανική μετάλλαξη εμφανίζεται στα παιδιά.

Βάσει των καταγραφών στη Βρετανία, τα παιδιά εμφανίζουν αίσθημα πολύ μεγάλης κόπωσης, πράγμα σπάνιο για τα παιδιά που έχουν μεγάλη ενέργεια. Επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή γαστρεντερίτιδας ή επιπεφυκίτιδας.

Τόνισε ότι αν τα παιδιά παρουσιάσουν αυτά τα συμπτώματα για διάστημα μεγαλύτερο των 48 ωρών, τότε οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με γιατρό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις, καθησυχάζουν οι ειδικοί
Το νοτιοαφρικανικό στέλεχος του κορονοϊού που βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και οι σκέψεις για χορήγηση τρίτης δόσης.
Προβληματισμός για τις μεταλλάξεις, καθησυχάζουν οι ειδικοί
ΥΓΕΙΑ
Βρέφος δύο μηνών διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου
Ένα βρέφος μόλις δύο μηνών εισήχθη και διασωληνώθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, στην Πάτρα, καθώς νοσεί με κορονοϊό.
Βρέφος δύο μηνών διασωληνώθηκε στο νοσοκομείο του Ρίου
ΥΓΕΙΑ
Ξεπέρασαν τους 17.000 οι νεκροί από Covid-19
Άλλοι 87 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ συνεχίζεται η άνοδος στον αριθμό των διασωληνώσεων. 
Ξεπέρασαν τους 17.000 οι νεκροί από Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Παυλάκης: Χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
Δε συμμερίζεται την κυβερνητική αισιοδοξία ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για περισσότερη «ελευθερία» προς εμβολιασμένους.
Παυλάκης: Χωρίς εμβολιασμούς και μάσκες ο χειμώνας θα είναι δύσκολος
ΥΓΕΙΑ
Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ, αρνούνταν να εμβολιαστεί
Την παραίτησή του υπέβαλε ο γενικός διευθυντής του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΤΣ, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αρνούνταν να εμβολιαστεί. Περίπου 350 οι υγειονομικοί στα στρατιωτικά νοσοκομεία που δεν...
Παραιτήθηκε ο διοικητής του ΝΙΜΤΣ, αρνούνταν να εμβολιαστεί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας