• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  40°C 37.2°C / 42.9°C
  1 BF
  23%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.0°C / 42.7°C
  1 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.1°C / 43.2°C
  3 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.9°C / 40.3°C
  2 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  49%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  41°C 35.7°C / 42.0°C
  4 BF
  9%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 38.4°C / 38.4°C
  2 BF
  10%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  40°C 33.6°C / 41.3°C
  3 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 37.2°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 36.9°C
  2 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.1°C / 36.4°C
  3 BF
  26%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.6°C / 34.7°C
  2 BF
  36%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 35.9°C
  0 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  41°C 33.5°C / 40.9°C
  2 BF
  20%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 41.1°C
  3 BF
  10%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.3°C / 42.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  41°C 39.0°C / 43.2°C
  0 BF
  13%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.3°C / 34.3°C
  3 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.1°C / 42.8°C
  4 BF
  24%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  39°C 38.8°C / 38.8°C
  5 BF
  11%

Γυναίκα κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο του εμβολιασμού των ατόμων άνω των 85 ετών

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λοκντάουν διά πάσαν άλλη νόσο στα Κέντρα Υγείας

 • A-
 • A+
Θα λειτουργούν αποκλειστικά ως κέντρα εμβολιασμού μέχρι τον Απρίλιο ● Ακυρώνονται χιλιάδες ραντεβού ● Κίνδυνος να εκτοξευθεί στα ύψη η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες ● Διαμαρτυρίες γιατρών για τα κενά που αφήνουν οι μετακινήσεις και για την απλήρωτη υπερεργασία.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χιλιάδες ραντεβού ακυρώνονται στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με προφορικές εντολές των αρμόδιων υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να μετατραπούν τα Κέντρα Υγείας για το επόμενο δίμηνο αποκλειστικά σε εμβολιαστικά κέντρα.

Αφού οι πολίτες της χώρας έχασαν την πρόσβασή τους στα νοσοκομεία μετά τη μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μίας νόσου -και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα- τώρα χάνουν και τη δυνατότητα να προστρέξουν στα Κέντρα Υγείας για το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν με τη μετατροπή των τελευταίων σε εμβολιαστικά κέντρα! Αποτέλεσμα της άκρως επικίνδυνης αυτής πολιτικής είναι να διακινδυνεύει η κυβέρνηση να εκτοξευτεί η λοιπή νοσηρότητα στη χώρα σε μεγαλύτερα ύψη εν μέσω πανδημίας.

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που δεν έχει προλάβει να στεγνώσει το μελάνι από τα ανατριχιαστικά στοιχεία του ΚΕΠΥ (Κέντρο Ερευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) («Εφ.Συν.», «Εκτός από τον κορονοϊό υπάρχουν και άλλες ασθένειες», 18.01.2021) για τα εκατομμύρια επισκέψεις και τα χιλιάδες χειρουργεία που χάθηκαν το τελευταίο δεκάμηνο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους της τελευταίας διετίας λόγω του ιδιότυπου lockdown του ΕΣΥ.

Οι καταγγελίες στην «Εφ.Συν.» έρχονται από γιατρούς σε απόγνωση στα Κέντρα Υγείας Παγκρατίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Νέας Φιλαδέλφειας, Κερατσινίου, που καλούνται να ακυρώσουν όλα τα ραντεβού από 5/2 έως 3/4 προκειμένου να αφιερωθούν τα κέντρα στον εμβολιασμό.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Δημοσίου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), Παναγιώτης Ψυχάρης, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για «μια κυβέρνηση που λειτουργεί υπό το κράτος πανικού, με ανευθυνότητα, ακυρώνοντας μαζικά χιλιάδες ραντεβού για μη Covid παθήσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό θα αυξήσει τη νοσηρότητα άλλων παθήσεων. Θα απορρυθμιστούν οι ασθενείς, οι χρονίως πάσχοντες». Ο ίδιος ζητά άμεση απάντηση από το υπουργείο Υγείας για το «τι θα γίνει με τα χιλιάδες ραντεβού των ασθενών».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας συμφωνεί ότι το μεγαλύτερο ή ακόμα και όλο το βάρος του εμβολιασμού πρέπει να το σηκώσει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις να γίνεται στο νοσοκομείο. Από εκεί και πέρα, λέει, χρειάζονται οργάνωση, προσλήψεις, ώστε να κυλήσει ομαλά η ανοσοποίηση του πληθυσμού και παράλληλα να συνεχίζεται η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων αλλά και όλων των περιστατικών που χρειάζονται πρωτοβάθμια και όχι δευτεροβάθμια υγειονομική περίθαλψη.

Για να εκπαιδευτούν δε οι γιατροί των Κέντρων Υγείας στον εμβολιασμό αποσπώνται από την πρωτοβάθμια, μετακινούνται στα νοσοκομεία, αφήνοντας πίσω τους κενά στην περίθαλψη των ασθενών. Δύο καρδιολόγοι του Κέντρου Υγείας Νίκαιας μετακινήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας για την εκπαίδευσή τους, αφήνοντας την περιοχή χωρίς καρδιολόγους, καταδεικνύει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά, Ηλίας Σιώρας.

Στο μεταξύ οι εικόνες από τα νοσοκομεία που έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα δεν καθησυχάζουν, αντίθετα υποβαθμίζουν το όλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου ο Ηλ. Σιώρας υπηρετεί ως καρδιολόγος, γιατροί διάφορων ειδικοτήτων καλούνται για τις ανάγκες του εμβολιασμού να εναλλάσσονται επί 12ώρου μεταξύ Ιατρείων Εμβολιασμού και Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Covid! «Η πολυπόθητη ανοσία της κοινότητας χωρίς σχεδιασμό για τη λήψη μέτρων, με κύριο την ενίσχυση του ΕΣΥ, είναι άπιαστο όνειρο», επισημαίνει ο κ. Σιώρας.

Στο «Ιπποκράτειο» και στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας τα ιατρεία εμβολιασμού γειτονεύουν με τη μονάδα βραχείας νοσηλείας ύποπτων κρουσμάτων Covid, εκθέτοντας σε κίνδυνο τους άνω των 85 ετών (και τους συνοδούς τους) που προσέρχονται για να εμβολιαστούν.

Στο «Δρομοκαΐτειο», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ο μοναδικός παθολόγος γιατρός που υπηρετεί στο νοσοκομείο για 450 νοσηλευόμενους ασθενείς και κάνει και τα εμβόλια Covid, καθυστέρησε χθες στον εμβολιασμό καθώς εξέταζε έκτακτο περιστατικό, με αποτέλεσμα να περιμένουν ώρες οι ηλικιωμένοι μέσα στο κρύο. Οταν δε άνοιξε η πόρτα του εμβολιαστικού κέντρου προκειμένου οι ηλικιωμένοι να ζεσταθούν, περίμεναν μαζί με τους συνοδούς τους ο ένας πάνω στον άλλο στον στενό διάδρομο του νοσοκομείου.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων οι γιατροί που θα συμβάλουν στον εμβολιασμό εξαναγκάζονται σε απλήρωτη υπερεργασία σύμφωνα με καταγγελία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Με επίσημο έγγραφό του ο διευθυντής διοικητικής-οικονομικής υπηρεσίας του νοσοκομείου αναφέρεται σε «προσφορά υπηρεσίας ιατρών στο κέντρο εμβολιασμού», ειδικευμένων και ειδικευόμενων, από τις 7.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ!

Η Ομοσπονδία επαναλαμβάνει ότι επιβάλλεται για πολύ σοβαρούς λόγους τα νοσοκομεία να απεμπλακούν άμεσα από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, ο οποίος θα πρέπει να ανατεθεί σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού. Μέχρι τότε δεν δέχεται εξαναγκασμούς και εκβιασμούς σε ειδικευόμενους σε βάρος της εκπαίδευσής τους, ούτε εξαναγκασμούς σε απλήρωτη υπερεργασία η οποία παρουσιάζεται ως εθελοντική προσφορά υπηρεσίας γιατρών.

«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να “διεκπεραιώσει” το εμβολιαστικό σχέδιο χωρίς κόστος, χωρίς να δαπανήσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για την ανάπτυξη εμβολιαστικών κέντρων και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το ήδη υπάρχον εξουθενωμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα εξαναγκάζει σε απλήρωτη εθελοντική εργασία» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ, θυμίζοντας πως η ίδια κυβέρνηση έδωσε ζεστό κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για τον κορονοϊό και πως έκανε «δωράκια εκατομμυρίων ευρώ σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους (π.χ. ιδιώτες κλινικάρχες)».

! Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 566 νέα γνωστά κρούσματα, 320 νοσηλείες διασωληνωμένων σε ΜΕΘ και 30 θανάτους. Ο δείκτης θετικότητας έπεσε στο 5,1% και τα τεστ ήταν 10.932.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στου Ζωγράφου

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στις 10 το πρωί έξω από το Κέντρο Υγείας Ζωγράφου, για την αναστολή λειτουργίας του και τη μετατροπή του σε αποκλειστικό Κέντρο Εμβολιασμού Covid-19, καλεί τον κόσμο το Συνδικάτο Οικοδόμων & Εργαζομένων στα δομικά υλικά και τις κατασκευές Βύρωνα-Καισαριανής-Ζωγράφου.

«Οι μακροχρόνια ασθενείς με άλλα νοσήματα δοκιμάζονται, [...] το υγειονομικό προσωπικό του ΕΣΥ τσακίζεται, τα Κέντρα Υγείας αποδεκατίζονται, οι δε χώροι δουλειάς, εν μέσω απανωτών νομοθετικών ρυθμίσεων, αναδεικνύονται σε κολαστήρια εκμετάλλευσης, σε υγειονομικές βόμβες εξάπλωσης του κορονοϊού», καταδεικνύει το Συνδικάτο, που ζητά να λειτουργήσει πλήρως το Κέντρο Υγείας στην πόλη σε 24ωρη βάση, με όλο το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό που χρειάζεται και εδώ και χρόνια δεν έχει, χωρίς αποσπάσεις από άλλες καίριες θέσεις, και να βρεθούν κατάλληλοι δημοτικοί χώροι, που παραμένουν χρόνια αναξιοποίητοι, για να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός του λαού της πόλης.

ΥΓΕΙΑ
Σχεδόν 3.000 κρούσματα και μονοθεματικό και πάλι το ΕΣΥ
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας επαναλαμβάνει την προειδοποίησή της για «μοντέλο Μυκόνου» σε όλη την «πορτοκαλί» ζώνη, δηλαδή σε Πάρο, Ιο, Σαντορίνη και Κρήτη, αν δεν εφαρμοστούν τα...
Σχεδόν 3.000 κρούσματα και μονοθεματικό και πάλι το ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Ζητείται ισχυρό ΕΣΥ
Στο τρίτο σφοδρότερο –όπως δείχνουν όλες οι ενδείξεις– επιδημικό κύμα, η κυβέρνηση να μην έχει αξιοποιήσει στο ελάχιστο τον χρόνο που κέρδισε από την πρώτη ή τη δεύτερη καραντίνα για να ενισχύσει το ΕΣΥ.
Ζητείται ισχυρό ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή
Με βροντερή φωνή από άκρη σε άκρη της χώρας δεκατρείς μήνες μετά το πρώτο κρούσμα Covid στη χώρα τα καλυμμένα πρόσωπα των ηρώων με τις άσπρες και μπλε μπλούζες είπαν τα αυτονόητα: Το κράτος να χρηματοδοτήσει...
Τα καλυμμένα πρόσωπα έχουν φωνή
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας