Αθήνα, 24°C
Αθήνα
Αραιές νεφώσεις
24°C
25.2° 23.1°
3 BF
53%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
27.1° 24.1°
4 BF
37%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
26°C
28.2° 25.5°
2 BF
56%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
23.3° 22.9°
2 BF
36%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.4° 24.9°
3 BF
44%
Βέροια
Αίθριος καιρός
25°C
27.1° 23.5°
0 BF
37%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
21.8° 20.4°
3 BF
30%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
28.7° 28.7°
1 BF
29%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
28.2° 25.8°
5 BF
47%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.1° 24.9°
4 BF
53%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
25.4° 24.8°
5 BF
53%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.7° 22.9°
3 BF
61%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.9° 24.9°
0 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.9°
0 BF
47%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
26°C
26.6° 23.4°
3 BF
50%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
26.8° 26.8°
2 BF
41%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 23.4°
3 BF
49%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
25.3° 23.8°
3 BF
65%
Κατερίνη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
26.1° 24.2°
3 BF
43%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
22°C
22.3° 22.3°
2 BF
27%
ΜΕΝΟΥ
Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου, 2023
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μειωμένες δόσεις εμβολίων παρέλαβε η Ελλάδα

Μόλις 49.160 νέες δόσεις εμβολίων της Pfizer παρέλαβε η χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για τη νόσο Covid-19 και τους εμβολιασμούς. Συμπλήρωσε πως οι παραδόσεις θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα, όπως διαβεβαιώνει η εταιρεία, ενώ τόνισε πως έχει εξασφαλιστεί και η δεύτερη δόση για όσους εμβολιάστηκαν με την πρώτη. 

Η παραπάνω δήλωση ουσιαστικά ακολουθεί την ανακοίνωση της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία πριν από λίγες ημέρες ενημέρωσε ότι θα μειώσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη, με την αιτιολογία ότι πρέπει να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα. Όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξαν αντιδράσεις στην Ε.Ε. τόσο από τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων, την αναλογικότητα στους αριθμούς εμβολίων, αλλά και γενικότερα για την πορεία των εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Pfizer ήρθε τη στιγμή που πολλές χώρες της Ευρώπης βιώνουν έξαρση της πανδημίας, την οποία επιχειρούν να αναχαιτίσουν με lockdown και αυστηρούς περιορισμούς.  

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c8mfq6mdeq89-se

Για όσους δεν προσήλθαν να εμβολιαστούν

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους προέβη σε χρηστικές οδηγίες για τον εμβολιασμό των πολιτών. Όπως είπε, μόνο 72 ώρες πριν από το προκαθορισμένο μπορεί να γίνει αλλαγή ραντεβού, με το νέο να ορίζεται έπειτα από έναν μήνα. Ωστόσο σημείωσε ότι όσοι δεν προσήλθαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δεν χρειάζεται να περιμένουν έναν μήνα για την ανανέωση.

Πρόσθεσε επίσης ότι το νωρίτερο που κάποιος μπορεί να κλείσει ραντεβού, είναι έπειτα από 5 μέρες. Είπε χαρακτηριστικά πως όποιοι κλείνουν σήμερα ραντεβού, το νωρίτερο θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή, και ο λόγος είναι ο εφοδιασμός της αλυσίδας. Υπενθύμισε ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εμβόλιο που αντέχει σε θερμοκρασία δωματίου μόνο πέντε ημέρες, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγεται η μη προσέλευση στα ραντεβού.

Μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 372.243 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση του εμβολίου, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας πως τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών, και τα 18.483 ραντεβού, τους υγειονομικούς.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=4059a11hkelc8h9r&playlistId=v-c8mf6g7yky75-se

Οι παρενέργειες

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι η παρακολούθηση για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την χορήγησή των εμβολίων, τονίζοντας ότι σε κάθε χώρα καταγράφονται όλα τα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών και όλα υφίστανται ενδελεχή έλεγχο, δηλαδή, εάν συνδέεται η ανεπιθύμητη ενέργεια με τον εμβολιασμό.

Υπογράμμισε ότι το εμβόλιο το ίδιο δεν προκαλεί νόσο και είπε ότι με όριο 15 μέρες πριν από τον εμβολιασμό και 15 μετά, μπορεί να γίνουν τα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκκου.

Στην Ελλάδα είναι ελάχιστες και οι περισσότερες ήπιες παρενέργειες από τον εμβολιασμό, προσθέτοντας ότι «είναι οι συνήθεις, δηλαδή πιθανός πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός και ήπια μυϊκή αδυναμία στο χέρι».

Μιλώντας για τις αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι σπανιότερες σε συχνότητα, εξήγησε ότι «και στην Ελλάδα είναι σπάνιες, οι σοβαρές που έχουν καταγραφεί είναι τέσσερις μέχρι στιγμής, όπου σε όλες υπήρξε ανάταξη όσων είχαν εμβολιαστεί» και εμφάνισαν τις αντιδράσεις αυτές με χορήγηση αδρεναλίνης που διαθέτουν τα εμβολιαστικά κέντρα. Αναφέρθηκε επίσης σε μία περίπτωση που καταγράφηκε σε άτομο που είχε εμβολιαστεί και κάποιες ημέρες μετά εμφάνισε οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια και τόνισε ότι από την παρακολούθηση του στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο εμβολιασμός δεν σχετίζονταν με την εμφάνιση της νόσου.

Η ίδια προσέθεσε ότι υπάρχει μία πιθανή αστοχία 5% του εμβολιασμού κατά την πρώτη δόση, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μία μικρή πιθανότητα το εμβόλιο να μην καλύπτει κάποιους από όσους κάνουν την πρώτη δόση, αλλά αυτή είναι πολύ μικρή.

Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο προκαλεί τη νόσο, απάντησε κατηγορηματικά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι είναι απολύτως λανθασμένο. «Εάν κάποιος νοσήσει ενώ είχε εμβολιαστεί, αυτό σημαίνει ότι ο λοίμωξη είχε δρομολογηθεί και προκληθεί προηγουμένως» ανέφερε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μειωμένες δόσεις εμβολίων παρέλαβε η Ελλάδα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ