• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 20.7°C
  1 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  1 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.7°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.4°C
  3 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 17.4°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 18.7°C
  3 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  2 BF
  81%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.7°C
  0 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  76%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.5°C / 16.1°C
  1 BF
  79%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 11.8°C / 19.3°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.8°C / 20.9°C
  1 BF
  100%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.2°C / 17.6°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.6°C / 17.2°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  87%

«Υπήρχαν κρούσματα που εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν», τόνισε ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας Γ. Κασαπίδης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κοζάνη κοκκίνισε από θυμό

 • A-
 • A+
Σοκ από την ανακοίνωση 56 μεταχρονολογημένων κρουσμάτων Covid-19 ● Οργή στην περιοχή που βιώνει σκληρό λοκντάουν εδώ και 3 μήνες ● Προσφυγή στον εισαγγελέα ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης.

Σοκ στην Κοζάνη και την Εορδαία από την υπόθεση με τα 56 συνολικά μεταχρονολογημένα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην προχθεσινή, αλλά ακόμα και στη χθεσινή λίστα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ. Θυμός και οργή από τους κατοίκους της περιοχής και επαγγελματικούς φορείς που βιώνουν σκληρό lockdown επί τρεις μήνες και παρακολουθούν εμβρόντητοι τις αποκαλύψεις, ενώ χθες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να καταφύγει στον εισαγγελέα.

Πολύ καλά πληροφορημένη πηγή που μίλησε στην «Εφ.Συν.» έκανε λόγο για «συστηματικό “σφάλμα” που δυστυχώς δεν μοιάζει τυχαίο», αντιθέτως δείχνει «να έγινε επί σκοπώ προκειμένου να αποκρύψουν τα κρούσματα». Τις οδυνηρές συνέπειες της άφρονος αυτής επιλογής -που έχει προφανείς ποινικές ευθύνες- γεύεται ένας ολόκληρος νομός, ενώ η διασπορά της αμφιβολίας σχετικά με τα στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων απλώνεται σε ολόκληρη την επικράτεια ταΐζοντας πλουσιοπάροχα τον πιο σκοτεινό και επικίνδυνο εχθρό: τα σενάρια συνωμοσίας!

Και να φανταστεί κανείς ότι η αποκάλυψη έγινε από τον τοπικό ΕΟΔΥ. Ο λοιμωξιολόγος Ιορδάνης Ρωμιόπουλος, συντονιστής του ΕΟΔΥ στη Δυτική Μακεδονία, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου δήλωνε διπλωματικά πως «όταν προκύπτει ένα μικρό λάθος και μια καθυστέρηση, μπορεί να επιφέρει ένα δεύτερο λάθος.

Είμαι αναρμόδιος να πω ποιος είναι ο υπεύθυνος και καλό είναι να βρεθεί ποιος είναι ο υπεύθυνος και να μην αιωρούνται σε όλες τις κατευθύνσεις κατηγορίες», αλλά δεν έκρυβε «το σοκ της ξαφνικής αύξησης των κρουσμάτων που μας επηρέασε όλους ψυχολογικά». Σαφέστερος ο προϊστάμενος της Γενικής ∆ιεύθυνσης ∆ημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της περιφέρειας, Χαρίσιος Γκοβεδάρος: «Ο τοπικός ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες ανακάλυψε τα ετεροχρονισμένα κρούσματα. Δεν θα το είχαμε προσέξει. Δεν είναι κάτι που μας ήρθε από… κάπου».

Eστίες μετάδοσης

Τα υπόλοιπα τα είπε ο κ. Κασαπίδης, αναφερόμενος στον προχθεσινό αριθμό των 53 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ και εμπεριείχε έναν αριθμό ετεροχρονισμένων κρουσμάτων από τις 9 Νοεμβρίου: «Φαίνεται ότι στα ετεροχρονισμένα κρούσματα που εντοπίζονταν και δεν δηλώνονταν δεν ακολουθούνταν η διαδικασία που προβλέπεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις (π.χ. ιχνηλάτηση), με αποτέλεσμα εν αγνοία τους οι συμπολίτες μας αυτοί να αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού κι αυτό φαίνεται ότι δημιούργησε μια περαιτέρω εξάπλωση και διασπορά της νόσου. (…) Ζήτησα να μάθω αν αυτό γινόταν και σε άλλες περιπτώσεις και τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά.

Και άλλα κρούσματα δηλώνονταν σε άλλες μέρες από εκείνες που λαμβανόταν το δείγμα». Κατόπιν όλων αυτών, «επικοινώνησα με το υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ και ζήτησα να έχουμε έγκαιρη ενημέρωση. (…). Με βεβαίωσαν ότι τα κρούσματα αυτά τις ημέρες που δηλώνονταν δεν επηρέαζαν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι εφόσον δεν δηλώνονταν την περίοδο που γινόταν η διάγνωση δεν ακολουθούνταν τα αντίστοιχα μέτρα ιχνηλάτησης». Γι’ αυτό ζήτησε παρέμβαση του εισαγγελέα «και όπου υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν για την πλημμελή εφαρμογή της προβλεπόμενης διαδικασίας».

Σαφές πάντως είναι ότι από τα 53 κρούσματα που εμφανίστηκαν στις προχθεσινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την Π.Ε. Κοζάνης, τα 13 ήταν τα θετικά δείγματα ημέρας και τα υπόλοιπα 40 δείγματα από τις 9, 11 και 13 Νοεμβρίου 2020 (!) που ελήφθησαν όλα από το Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας. Εγκυρες πηγές θέλουν τα δείγματα να έφτασαν με προχθεσινή ημερομηνία αποστολής στον ΕΟΔΥ, αλλά με τις ημερομηνίες του Νοεμβρίου στην ειδική στήλη ως προς το αποτέλεσμα.

Ο ΕΟΔΥ τα άθροισε μεν στην επίσημη ενημέρωση, αλλά δεν έκανε λόγο για περιοχή που ξαναγίνεται «κόκκινη». Εγκυρη πηγή έλεγε χθες στην «Εφ.Συν.» ότι και άλλα σκόρπια κρούσματα του Νοεμβρίου εμφανίστηκαν στις λίστες του ΕΟΔΥ, αλλά ήταν μικρότερα σε αριθμό. Φαίνεται ότι όλα τα καθυστερημένα δείγματα προέρχονται από ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο στην Πτολεμαΐδα που συνεργάζεται με το Μποδοσάκειο, αλλά είναι αδιευκρίνιστο ποιος έχει την ευθύνη για την καθυστέρηση, το νοσοκομείο ή το ιδιωτικό κέντρο.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης, Χάρη Τσεβεκίδη, στην «Εφ.Συν.»: «Θλίβομαι με αυτά που συμβαίνουν. Το σχέδιο που μας έλεγαν δεν υπάρχει παρά μόνο μια κάκιστη αρχιτεκτονική του συστήματος. Οταν είδα τα προχθεσινά στοιχεία έμεινα άφωνος. Εύκολα μπορούν να βρουν αν το ιδιωτικό εργαστήριο ή το νοσοκομείο έπρεπε να τα δηλώσει. Ποιος τα πέρασε προχθές; Εγώ δεν είμαι ντετέκτιβ και χαίρομαι που ο περιφερειάρχης κάλεσε τη Δικαιοσύνη. Το θέμα είναι ότι δυστυχώς οι τοπικές κοινωνίες δεν έχουν εισακουστεί. Μια φορά μάς άκουσαν και απέσπασαν στην περιοχή τον κ. Ρωμιόπουλο, ο οποίος ήταν αυτός που εντόπισε και το λάθος».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
Μόνο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, βλέπει μια «μικρή πίεση στα νοσοκομεία» και «διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ».
Τριγύρω φουντώνει και μαίνεται η πανδημία, αλλά όπου υπάρχει ΕΟΔΥ έχουμε ξαστεριά
ΥΓΕΙΑ
Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης
Οι χρόνιες κακοδαιμονίες και παθογένειες του συστήματος δημιουργούν συνθήκες μειωμένης παροχής υπηρεσιών υγείας σε βαθμό να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
Επικίνδυνες ελλείψεις και... αρρυθμίες στο Νοσοκομείο Κοζάνης
ΥΓΕΙΑ
Οι γιατροί καταγγέλλουν ελλιπή ιχνηλάτηση πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων
Ανησυχούν πάρα πολύ, ζητούν από τους πολίτες κουράγιο για... λίγες εβδομάδες (!) και έχουν σχέδιο το οποίο είναι η... αυστηρότερη εφαρμογή του υφιστάμενου σχεδίου(;). Αυτά ακριβώς είπε ο υπουργός Προστασίας...
Οι γιατροί καταγγέλλουν ελλιπή ιχνηλάτηση πίσω από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων
ΥΓΕΙΑ
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
Η αστοχία διάγνωσης του κορονοϊού σε 53χρονο και το «επικίνδυνο» ταξίδι του από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ● Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Μαμάτσειο Κοζάνης ● Πόσοι έχουν εκτεθεί με τη λάθος διαχείριση...
Η «χαλαρότητα» στον ΕΟΔΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία
ΥΓΕΙΑ
Το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα διασωληνωμένο σε θάλαμο... αδιαφορίας και επικοινωνιακής διαχείρισης
Οι πέντε θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών με Covid εκτός ΜΕΘ -στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου»- το Σαββατοκύριακο που πέρασε ανέδειξε σε όλη του την έκταση το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και την αδυναμία του...
Το ΕΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα διασωληνωμένο σε θάλαμο... αδιαφορίας και επικοινωνιακής διαχείρισης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας