• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 28.0°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 23.9°C / 28.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 25.9°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 27.0°C
  0 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.9°C / 24.9°C
  1 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 22.9°C / 27.9°C
  1 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 25.8°C
  0 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.4°C
  3 BF
  38%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.4°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.0°C / 28.2°C
  2 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.6°C / 27.7°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολες οι ελπίδες στο εμβόλιο, αγώνας για την αποδοχή του

 • A-
 • A+
Οσα πρέπει να γνωρίζουμε για το τεράστιο εμβολιαστικό πρόγραμμα στην Ελλάδα, από την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αισιοδοξία ναι, εφησυχασμός όχι»! Με τα λόγια αυτά σηματοδότησε τον εμβολιασμό κατά του ιού της πανδημίας που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως και στη χώρα μας, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αυτό που πρέπει όλοι να κρατήσουμε είναι ότι, και όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε, το πρόβλημα δεν τελειώνει. Εχει γίνει ένα τεράστιο βήμα, αλλά, προσοχή, συνεχίζουμε να φοράμε τις μάσκες, να κρατάμε τις αποστάσεις, να τηρούμε την υγιεινή των χεριών μας», επισήμανε χθες η ίδια κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, αφιερωμένη από χθες και στο εξής στον εμβολιασμό, και πρόσθεσε: «Η επιστήμη μάς έκανε ένα πολύτιμο δώρο, το εμβόλιο. Οφείλουμε λοιπόν και εμείς να το σεβαστούμε και να δείξουμε υπομονή και χαρά που μας δόθηκε».

Η καθηγήτρια θύμισε ότι οι εμβολιασμοί για την πρόληψη των λοιμωδών νοσημάτων είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, με επιδημίες όπως της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας, της διφθερίτιδας να αποτελούν πλέον παρελθόν.

Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σώζονται 2 έως 3 εκατομμύρια ζωές. «Πραγματικά τα εμβόλια σώζουν ζωές», τόνισε και πρόσθεσε: «Δυνατότητα εμβολιασμών έχουμε, εμβόλια θέλουμε και αποδοχή από τον κόσμο».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έχουμε εμβόλια σε ταχύτατο χρονικό διάστημα από την εμφάνιση της «απρόβλεπτης, αναπάντεχης απειλής για την ανθρωπότητα», είπε ότι οφείλονται «στη χρησιμοποίηση και την εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και φυσικά στην πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση».

Αξιολογήσεις

Οσον αφορά τις αξιολογήσεις-εγκρίσεις των εμβολίων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι αξιολογούνται από ανεξάρτητες διεθνείς ομάδες, οργανώσεις όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), οι οποίοι βάσει ορισμένων κριτηρίων φτάνουν μετά από πολύ αυστηρή διερεύνηση όλων των στοιχείων και των κλινικών μελετών στην έγκριση των εμβολίων.

Για να εγκριθούν τα εμβόλια, όπως είπε, «πρέπει να πληρούν τρεις βασικές προϋποθέσεις: την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα, δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, να αυξάνουν τα προστατευτικά αντισώματα για το άτομο και να προσφέρουν και την προστασία του εμβολιαζόμενου όταν εκτεθεί στη νόσο».

Το πρώτο εμβόλιο που έρχεται και ήδη εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, σε Αμερική και Ευρώπη, είναι το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech, που έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο mRNA.

Η νέα τεχνική δεν είναι καινούργια, σημείωσε η καθηγήτρια, εξηγώντας ότι χρησιμοποιείται το μόριο του mRNA για τη μεταφορά της γενετικής πληροφορίας της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού σε ανθρώπινο κύτταρο ούτως ώστε να δοθεί στο μικρό εργοστάσιο του οργανισμού μας το ερέθισμα να παραγάγει και να προκαλέσει την ανοσιακή αντίδραση και την παραγωγή αντισωμάτων. Ξεκαθάρισε δε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και επιπλέον δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.

Αποτελεσματικότητα

Επικαλούμενη πρόσφατη δημοσίευση στο πιο έγκριτο περιοδικό της ιατρικής (το NEJM), η Μαρία Θεοδωρίδου μίλησε για ένα εμβόλιο που «έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάζονται στα συνήθη παιδιατρικά εμβόλια και δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες, ενώ η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%».

Η ίδια εξήρε τη σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «να συντονίσει την προμήθεια των εμβολίων στις χώρες-μέλη με βάση την ισοτιμία», αποσαφηνίζοντας ότι ήταν εξαρχής γνωστό ότι τα εμβόλια που θα διετίθεντο σε κάθε χώρα δεν θα ήταν ικανά να καλύψουν τις συνολικές ανάγκες του πληθυσμού.

Η σταδιακή διαθεσιμότητα υπαγορεύει σε κάθε κράτος να κάνει την προτεραιοποίηση για τους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει. Για την ανοσία της κοινότητας η Μ. Θεοδωρίδου είπε ότι θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των εμβολίων που θα έχουμε στη διάθεσή μας.

Πρώτα οι υγειονομικοί

Στη χώρα μας η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί «είναι οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι ήρωές μας οι καθημερινοί, οι υγειονομικοί, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή έκθεση στον ιό, επομένως σε έναν κίνδυνο υπερτριπλάσιο σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό», σημείωσε η καθηγήτρια.

Θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας τα οποία φιλοξενούνται σε δομές όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας ή κλειστές δομές χρονίως πασχόντων ή και ατόμων με άλλα προβλήματα. Η επόμενη σειρά είναι οι ηλικίας άνω των 85 ετών, ενώ όσο περισσότερα εμβόλια παραλαμβάνουμε τόσο οι διαβαθμίσεις και οι συστάσεις για τους εμβολιασμούς μπορούν να τροποποιούνται.

● Ο εμβολιασμός θα γίνεται στα οργανωμένα εμβολιαστικά κέντρα υπό την ιατρική εποπτεία για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ έχει προβλεφθεί χρόνος περίπου 15 λεπτά και χώρος αναμονής των ατόμων που θα εμβολιαστούν.

● Θα εμβολιάζονται και όσοι έχουν νoσήσει από Covid-19 καθώς τα δεδομένα και οι γνώσεις μας για τη διάρκεια της ανοσίας είναι ελλιπή. Επιπλέον, σε πολλά λοιμώδη νοσήματα ο εμβολιασμός προσφέρει επιπρόσθετη προστασία.

emvolio.gov.gr: Η πλατφόρμα του εμβολιασμού τίθεται από σήμερα σε λειτουργία για να παρέχει πληροφορίες για τον εμβολιασμό. Για τον προγραμματισμό ραντεβού για τον εμβολιασμό θα ανοίξει το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. Εκτός από την πλατφόρμα, οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού και μέσω φυσικών καναλιών: Κέντρα Εξυπηρέτησης Πελατών (ΚΕΠ) και φαρμακεία γειτονιάς.

Το χρονοδιάγραμμα

AP PHOTO

● 26/12: Παραλαμβάνουμε ταυτόχρονα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες την πρώτη μικρή παρτίδα εμβολίων, 9.750 δόσεων Pfizer-BioNTech.
● 27/12: Διενεργούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικόν», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο».
● 28/12: Διανέμονται παρτίδες εμβολίων στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία αναφοράς Πατρών, Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, Ιωαννίνων.
● 29/12: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των προαναφερθέντων πανεπιστημιακών νοσοκομείων της περιφέρειας.
● Εως 30/12: Παραλαμβάνουμε την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων Pfizer-BioNTech 83.850 δόσεων.
● Μέχρι 31/1: Παραλαμβάνουμε 429.000 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech – όσες αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία.
● Εως 28/2: Παραλαμβάνουμε 333.450 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech.
● Εως 31/3: Θα έχουμε παραλάβει συνολικά 1.265.550 δόσεις εμβολίων Pfizer-BioNTech.
● Στις δόσεις αυτές αναμένεται να προστεθούν από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση τον Ιανουάριο δόσεις εμβολίων της Μοderna και AstraZeneca.

 

Η μετάλλαξη δεν αλλάζει τον προγραμματισμό

AP PHOTO

Για τη μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στην Αγγλία, με την οποία «ασχολείται όλη η ανθρωπότητα», αυτή «δεν πρόκειται να επηρεάσει τον σχεδιασμό του εμβολιασμού», επισήμανε η καθηγήτρια απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.».

«Οι μεταλλάξεις που συμβαίνουν δεν είναι κάτι το ασύνηθες για έναν μεγάλο ιό, το RNA του οποίου έχει 3.000 βάσεις», εξήγησε η Μ. Θεοδωρίδου. «Παρακολουθούνται όλες και δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες η μετάλλαξη αυτή να είναι καθοριστική για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ δεν γνωρίζουμε καν αν ισχύει η ιδιότητα που του αποδίδουν περί μεγαλύτερης μεταδοτικότητας», επισήμανε και πρόσθεσε ότι μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νέων εμβολίων είναι ότι μπορεί να αναπροσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών όπως είναι οι γενετικές αυτές μεταλλάξεις.

Ο μηχανισμός για την επιχείρηση «Ελευθερία»

Ενα μεγάλο τμήμα του κρατικού μηχανισμού έχει ενεργοποιηθεί για να φέρει σε πέρας την επιχείρηση «Ελευθερία», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπεύθυνος για τον συντονισμό του όλου εγχειρήματος. Ως έδρα ορίστηκε το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ήδη αναπτύξει τις πλατφόρμες για το κλείσιμο των ραντεβού καθώς και το περίπλοκο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου του εφοδιασμού.

Από εκεί και πέρα, υπεύθυνο για την αποθήκευση, τη διανομή και τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το οποίο θα συμμετάσχει και στις μεταφορές στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μας και στα ακριτικά νησιά. Υπεύθυνο για την ασφάλεια και τη φύλαξη από τη στιγμή που τα εμβόλια περάσουν τα σύνορα της χώρας, στις αποθήκες, στη διανομή και στα εμβολιαστικά κέντρα είναι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Πολιτική Προστασία.

Πέντε ειδικοί χώροι που πληρούν τις προδιαγραφές για την αποθήκευση φαρμακευτικών προϊόντων και έχουν εφοδιαστεί με τα απαιτούμενα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης έχουν ήδη οριστεί, όπως και οι πιστοποιημένες εξειδικευμένες εταιρείες στη διανομή φαρμακευτικών προϊόντων.

? Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 526 νέα γνωστά κρούσματα, 505 νοσηλείες διασωληνωμένων συνανθρώπων μας σε ΜΕΘ και 85 θανάτους. Ο δείκτης θετικότητας εκτινάχθηκε στο 10,59% και τα τεστ κατρακύλησαν στα 4.966!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πανδημία αλλά οι σκληροί δείκτες επιμένουν
Η χώρα μέτρησε το τελευταίο 24ωρο 62 νέους θανάτους, ανεβάζοντας το σύνολο των ανθρώπινων απωλειών από την αρχή της πανδημίας στις 28.406, 9.308 νέες διαγνώσεις και 338 βαριά νοσούντες διασωληνωμένους στις ΜΕΘ.
Η κυβέρνηση βάζει τέλος στην πανδημία αλλά οι σκληροί δείκτες επιμένουν
ΥΓΕΙΑ
Ανοίγει η πλατφόρμα και για την 4η δόση
Ισχυρή σύσταση για δεύτερη αναμνηστική δόση στους πολίτες άνω των 60 ετών ● Από την Πέμπτη ξεκινά η ηλικιακή ομάδα των άνω των 80 ετών ● Παραμένει θλιβερή η εικόνα των «σκληρών» δεικτών.
Ανοίγει η πλατφόρμα και για την 4η δόση
ΥΓΕΙΑ
Η αποτυχία της ανοσίας
Η εμβολιαστική ανοσία του πληθυσμού παραμένει στάσιμη εδώ και μήνες στο 70% (71,7%), ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 75%, από τη στιγμή που την 1η δόση έχουν λάβει το 74,9% του πληθυσμού.
Η αποτυχία της ανοσίας
ΥΓΕΙΑ
Ραντεβού από σήμερα για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους
Ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για να κλείνουν ραντεβού οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς ηλικίας άνω των 18 ετών. Εμβολιαστικές γραμμές για παιδιά 5-11 ετών σε 26 νησιά.
Ραντεβού από σήμερα για την τέταρτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους
ΥΓΕΙΑ
Με σπασμένα φρένα τρέχει η διασπορά
Αναλυτικά τα μέτρα για τον εμβολιαστικό εξαναγκασμό και τα σελφ τεστ ενόψει των εορτών ● Η αμήχανη ομολογία της Μ. Γκάγκα για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
Με σπασμένα φρένα τρέχει η διασπορά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας