• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.5°C / 21.4°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.5°C / 23.7°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.4°C / 20.7°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 16.2°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 23.6°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.4°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 20.9°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 21.3°C
  5 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.3°C / 19.7°C
  2 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.9°C / 21.9°C
  0 BF
  68%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 22.8°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 22.6°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 19.3°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.1°C / 21.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 15.8°C
  1 BF
  54%

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Τραυματιοφορέων και εργαζόμενος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Λάμπρος Τσάπαλης, διανύει την όγδοη μέρα απεργίας πείνας, καταφεύγοντας στο έσχατο μέσο πίεσης που διαθέτει, τη ζωή του, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει το προσωπικό τού ΕΣΥ την πανδημία και τους εκατοντάδες ασθενείς της

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πέντε εβδομάδες λοκντάουν και η χώρα ακόμα στο σημείο μηδέν

 • A-
 • A+
Με την εμμονή να μετακυλιστεί η ευθύνη στους πολίτες και ερωτήματα αντί για απαντήσεις εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας: «Πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες μας, πώς μπορεί να βρει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ;» ● Σε κατάσταση συναγερμού Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα ● Ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (9,3%), προδίδοντας μεταξύ άλλων ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ.

Επειτα από πέντε εβδομάδες λοκντάουν, τα αποτελέσματα παραμένουν πενιχρά, η χώρα εξακολουθεί να μην πηγαίνει καλά με την πανδημία, η οποία οδηγεί σε νέες βαριές νοσηλείες σε ΜΕΘ (578 χθες), δημιουργεί σχεδόν 100 θύματα καθημερινά (χθες μετρήσαμε 95) και υψηλό αριθμό νέων διαγνώσεων (1.677), ενώ το σύστημα Υγείας έχει πια γονατίσει, αθωράκιστο και αβοήθητο.

Η κυβέρνηση επιμένει να μετακυλίει την ευθύνη στους πολίτες. Από τηλεοράσεως χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος στους πολίτες, τους ρώτησε ρητορικά αν έχουν συναίσθηση ότι νοσηλεύονται 578 συμπολίτες μας στις ΜΕΘ, διότι «η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το λοκντάουν». «Αν αυξηθούν τα κρούσματα και μάλιστα ραγδαία μετά από μια χαλάρωση», είπε, «το ερώτημα που τίθεται είναι απλό και σκληρό: Πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες μας, πώς μπορεί να βρει κανείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ;».

Η κυβέρνηση προφανώς δεν έχει τις απαντήσεις, ως οφείλει, καθώς δεν στήριξε το ΕΣΥ στην πρώτη καραντίνα και ακόμα αρνείται να το κάνει, παίζοντας το αγαπημένο της παιχνίδι, αυτό της επίρριψης ευθυνών στην κοινωνία.

Με το ίδιο θράσος, εξαίροντας την ατομική ευθύνη των πολιτών, πρωτοεμφανίστηκε χθες και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος. «Στη δημόσια Υγεία ο ισχυρότερος παράγοντας όλων είναι η συμπεριφορά των ατόμων που διαμορφώνουμε μέσα από τις δικές μας απόψεις, στάσεις, αντιλήψεις των πραγμάτων τις οποίες εκφράζουμε ως συμπεριφορά τόσο ως άτομα και συλλογικά», ανέφερε.

Τουλάχιστον ατυχείς και οι δύο τοποθετήσεις των αρμοδίων για την προστασία της δημόσιας Υγείας, την ώρα που η χώρα βράζει. «Η κατάσταση παραμένει πιεστική στο ΕΣΥ», «τις τελευταίες τρεις μέρες, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περίπου ίσες με τα εξιτήρια, ύστερα από πέντε εβδομάδες λοκντάουν» και «η πληρότητα στις ΜΕΘ της επικράτειας είναι 83% - 77% στην Αττική, 91% στη Θεσσαλονίκη»!

Αυτή την εικόνα μετέφερε χθες ο Βασίλης Κικίλιας εκ μέρους του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Πρόσθεσε πως «ανησυχητική κρίνεται με βάση τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών η κατάσταση στη Δυτική Αττική», ενώ 8 περιοχές της χώρας -Πιερία, Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Φλώρινα- βρίσκονται επίσης σε κατάσταση συναγερμού αφού μετρούν την τελευταία εβδομάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Τέλος, η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων στις ηλικίες 75+ αλλά και 65-74 παρουσιάζει τον τελευταίο μήνα αύξηση κατά 5%, ενώ η πλειονότητα των κρουσμάτων πλέον κατανέμεται σε ηλικίες 40-64 ετών.

Την ίδια ώρα ο δείκτης θετικότητας παραμένει ιδιαίτερα υψηλός (9,3%), προδίδοντας μεταξύ άλλων ότι δεν γίνονται αρκετά τεστ (18.014 χθες). Για τα λιγότερα τεστ ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας επιχείρησε να τα μπαλώσει λέγοντας ότι διενεργούνται λιγότερα διότι, ενώ αρχικά κάθε θετικό rapid τεστ (έλεγχος αντιγόνων) επιβεβαιωνόταν με μοριακό έλεγχο, τώρα πια αυτό δεν κρίνεται απαραίτητο και δεν γίνεται!

Η δήλωσή του γεννά προβληματισμούς. Αν για κάθε rapid θετικό γινόταν και ένας μοριακός έλεγχος, τότε ο αριθμός των τεστ είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που εμφανίζεται στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Ακόμα ένα επιπλέον ερώτημα είναι αν πραγματοποιούνται τελικά μοριακοί έλεγχοι στα αρνητικά αποτελέσματα των rapid τεστ. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, με επιπολασμό πάνω από 10% στη χώρα μας τα αρνητικά τεστ αντιγόνων οφείλουν να ελέγχονται και μοριακά, λόγω των ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων που συχνά δίνουν.

Αναφερόμενος στις γιορτές που πλησιάζουν, ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως «ό,τι λογικό και ανθρώπινο υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να συμβεί σε αυτές τις γιορτές. Είναι διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα, θα πρέπει να πάμε πιο πέρα τις ανταλλαγές των δώρων, να είμαστε προσεκτικοί». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γεν. γραμματέας του υπουργείου, ζητώντας να συνεχίσουμε να «αναπτύσσουμε αυτή την υπεύθυνη συμπεριφορά που αναπτύξαμε μέχρι τώρα». Υπάρχει όμως «φως στο τούνελ», είπαν με μια φωνή και οι δύο, αναφερόμενοι στους... εμβολιασμούς.

Εκδικητική μετάθεση μετά την ΕΔΕ στον «Αγιο Σάββα»

Με εκδικητικές μετακινήσεις απαντά η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κλιμακώσει «την αθλιότητα τρομοκράτησης των υγειονομικών και φίμωσης της συνδικαλιστικής τους δράσης», σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ.

Μετά τη δημοσιοποίηση (την περασμένη Παρασκευή) της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης κατά τριών γιατρών επειδή νόσησαν με κορονοϊό, που διέταξε η διοικήτρια του «Αγίου Σάββα», στοχοποιώντας εργαζομένους -δύο ειδικευόμενους γιατρούς και έναν επιμελητή-, ήρθε (χθες) η μετάθεση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Κ. Καταραχιά, και μέλους του Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ, στο «Σωτηρία».

«Σαφέστατα η αθλιότητα αυτή συνδέεται με τον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου τις προηγούμενες μέρες για να ανακληθούν οι απαράδεκτες ΕΔΕ σε βάρος γιατρών επειδή αρρώστησαν από κορονοϊό πάνω στο καθήκον (!) τις οποίες είχε επιχειρήσει η διοίκηση του νοσοκομείου με κάλυψη της 1ης ΥΠΕ», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, ζητά να ανακληθεί άμεσα η απόφαση μετάθεσης του Κώστα Καταραχιά και καταδεικνύει ότι «οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στη δημόσια περίθαλψη εν μέσω του 2ου κύματος της πανδημίας δεν μπορούν να συγκαλυφθούν».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
100% πληρότητα στην απόγνωση
Οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχουν μόλις 6 διαθέσιμες κλίνες, ενώ στην Αττική σε λίστα αναμονής βρίσκονται καθημερινά 20-30 περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε εντατικές. Αγωνία των επιστημόνων για τις παρελάσεις
100% πληρότητα στην απόγνωση
ΥΓΕΙΑ
Δεύτερη η Ελλάδα μετά την Αγγλία στις διασωληνώσεις ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης
Η Ελλάδα είναι 2η μετά την Αγγλία ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης στις διασωληνώσεις, που σκαρφάλωσαν χθες στις 337, και 3η σε αναλογία θανάτων ως προς τον πληθυσμό της
Δεύτερη η Ελλάδα μετά την Αγγλία στις διασωληνώσεις ανάμεσα σε 30 χώρες της Ευρώπης
ΥΓΕΙΑ
Τα νούμερα της πανδημίας... ευημερούν
Την ειδυλλιακή εικόνα των ανοιγμάτων που έχει στη λίστα της η κυβέρνηση -πάντα με «όπλο» τα self-tests τα οποία επεκτείνονται και για τα οποία οι επιστήμονες μας συμβουλεύουν να θεωρούμε ως δυνητικά θετικό το...
Τα νούμερα της πανδημίας... ευημερούν
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς γιατρούς ρίχτηκε στη μάχη ο «Ερυθρός Σταυρός»
Χωρίς σχέδιο και χωρίς να ενημερωθούν οι γιατροί μπήκε το νοσοκομείο αιφνιδιαστικά στη γενική 24ωρη εφημερία Covid την Τετάρτη. ● Πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ.
Χωρίς γιατρούς ρίχτηκε στη μάχη ο «Ερυθρός Σταυρός»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας