• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.1°C / 34.6°C
  3 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 35.5°C
  1 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.0°C / 38.2°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 36.4°C
  1 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.3°C
  3 BF
  30%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.3°C / 33.0°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 34.3°C
  2 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.6°C / 36.8°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 32.7°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 30.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 31.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.5°C / 36.7°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.4°C / 37.8°C
  2 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.3°C / 34.8°C
  3 BF
  21%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.3°C
  1 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.1°C / 35.6°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  35°C 29.8°C / 34.6°C
  2 BF
  20%
Γ. Καλομενίδης: «Η Αθήνα κινδυνεύει να ακολουθήσει τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την πανδημία»
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Γ. Καλομενίδης: «Η Αθήνα κινδυνεύει να ακολουθήσει τη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την πανδημία»

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανησυχητικά επικίνδυνα εξελίσσεται η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αθήνας όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής Covid-19 στον «Ευαγγελισμό», Γιάννη Καλομενίδη. Όπως σημειώνει, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταρρεύσει το ΕΣΥ ακόμη και στην Αθήνα. «Δεν υπάρχουν εφεδρείες για ανοίξουμε την κοινωνία αύριο», λέει για το ΕΣΥ.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα iEidiseis, ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της Μονάδας Covid-19 του «Ευαγγελισμού», εξηγεί ότι το ρεκόρ διασωληνωμένων που καταγράφηκε χθες Τετάρτη, αλλά και το γεγονός ότι οι ημερήσιοι αριθμοί μολύνσεων βρίσκονται σε επίπεδα άνω των 2.000 το τελευταίο 48ωρο «δεν αποτελούν καμία έκπληξη».

«Η συνθήκη είναι αυτή εδώ και καιρό» και αποτυπώνεται ως «μια διαρκής πίεση, τόσο στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, όσο και σε εκείνα της Θεσσαλονίκης, όπου η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο», όπως λέει, σημειώνοντας ότι «προφανώς υπάρχει συνεχόμενη μετάδοση, παρά το εξελισσόμενο lockdown», με τη διασπορά να εντοπίζεται σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και μέσα στα σπίτια.

«Νοσηλεύω ολόκληρες οικογένειες στην κλινική, όπως το κάναμε και τον Μάρτιο. Η καραντίνα το έχει αυτό: όταν παίρνεις ανθρώπους που λόγω της προηγούμενης κινητικότητας τους είχαν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και τους φέρνεις μέσα στο σπίτι, ενδεχομένως θα μολύνεις και τα υπόλοιπα άτομα σε αυτό», εξηγεί.

Όσον αφορά την εικόνα από την κλινική Covid του Ευαγγελισμού, εξηγεί ότι «η κατάληψη των κλινών διαφέρει πολύ από εφημερία σε εφημερία, καθώς τη μία μέρα η πληρότητα μπορεί να πλησιάσει το 100% και την επόμενη να είναι στο 50-60%, προτού ανέβει ξανά», σημειώνοντας ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι «η εφημερία είναι "άνετη", έχω αγωνία αν θα φτιάσουν τα κρεββάτια, τι θα κάνω αν όχι κλπ. - οι Covid-ΜΕΘ είναι γεμάτες στο μη παρέκει».

Κριτική για τα μέτρα

Ο Γιάννης Καλομενίδης ασκεί κριτική στην έλλειψη ενημέρωσης πολιτών και ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας και σημειώνει: 

«Δεν γνωρίζω με τι κριτήρια λαμβάνονται τα μέτρα, επομένως δε μπορώ να πω αν πρέπει να βγούμε από το lockdown. Η απόφαση λαμβάνεται με βάση το ποια στοιχεία έχεις και το πώς τα επεξεργάζεσαι, με ποια μεθοδολογία, πράγματα που δε μας τα έχει εξηγήσει κανείς».

Όπως λέει πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις, παρά επιστημονικές, που «προσπαθούν να συγκεράσουν τα υπέρ και τα κατά».

«Δεν μπορούμε να ανοίξουμε αύριο, δεν υπάρχουν εφεδρείες»

«Δε θα πω, λοιπόν, αν πρέπει να βγούμε από την καραντίνα, θα πω, όμως, πως αν μπήκαμε για να προστατέψουμε την επιχειρησιακή ικανότητα του ΕΣΥ, κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη. Δε μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε εφεδρείες για ν' "ανοίξουμε" αύριο, για παράδειγμα, χωρίς να μας πειράξει το να δεχτούμε μεγάλο φόρτο ασθενών. Μας πειράζει, γιατί είμαστε στο όριο, ενώ στη Βόρειο Ελλάδα τα όρια έχουν ξεπεραστεί, και οι υγειονομικοί είναι αντιμέτωποι με συνθήκες πολέμου», επισημαίνει.

«Η υπόλοιπη χώρα, και η Αθήνα, δεν βρίσκονται σε "άνετο" σημείο, δεν "αναπνέουμε". Είμαστε σε μία διαρκή προσπάθεια να εξυπηρετούμε τη αυξημένη ανάγκη φροντίδας στους ανθρώπους», προσθέτει, αποδίδοντας την αγωνία του στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από τους αρμόδιους. 

«Φοβάμαι πως το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως τον Γενάρη, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η Αθήνα να γίνει Θεσσαλονίκη», λέει μεταξύ άλλων και προσθέτει: «Την ανησυχία αυτή τη βασίζω στην ανικανότητα της πολιτείας να διαχειριστεί το πρόβλημα», καθώς «ξέρει να κάνει μόνο lockdown». 

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει, «οι συνθήκες που υπάρχουν τώρα από το υγειονομικό σκέλος το οποίο τροφοδοτεί την πολιτική απόφαση δεν είναι ευοίωνες», ενώ «το κραχ δεν είναι απίθανο πουθενά, όλη η χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο».

Μοναδική λύση επιτάξεις και προσλήψεις

«Μιλάμε για ένα ΕΣΥ περιορισμένων δυνατότητων που εξάντλησε τις εφεδρείες του μέσα στο 2020 αναφορικά με τις δυνατότητες νοσοκομειακής φροντίδας και εντατικής φροντίδας», προσθέτει και εκεί που τα όρια ξεπεράστηκαν «δημιουργούνται εφιαλτικές συνθήκες. Μοναδική λύση είναι η άμεση επίταξη οποιαδήποτε εφεδρείας - και δεν υπάρχει άλλη από τις δομές του ιδιωτικού τομέα - και οι προσλήψεις τις οποίες ζητάμε».

«Το 80-85% των συμπτωματικών φορέων του ιού, γιατί υπάρχουν κι άλλοι που δεν τους ξέρουμε, δεν έχουν σοβαρή νόσο, και όλοι αυτοί δεν έχουν πού να πάνε. Κι όχι μόνο αυτοί. Όλοι όσοι έχουν κάποιο εμπύρετο νόσημα "μπαίνουν" στο ερώτημα αν έχουν Covid. Πού θα πάνε; Θα σου πουν πήγαινε στον οικογενειακό γιατρό, όμως ποιος έχει και ποιος θα πληρώσει;», διερωτάται.

«Είναι, λοιπόν, προφανής η ανεπάρκεια του δημόσιου συστήματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», σημειώνει.

Προσθέτει ότι πρέπει να πυκνώσει η παρουσία ιατρών του ιδιωτικού τομέα και εδώ, προκειμένου σε κάθε περιοχή να γίνεται εξυπηρέτηση, διάγνωση, αξιολόγηση και υποστήριξη περιστατικών του ιού, «μιας και που οι συνάδελφοι του Δημοσίου δεν φτάνουν» για κάτι τέτοιο.

Και καταλήγει ότι, αν τίθεται ζήτημα πολιτικού κόστους για τις παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση της πρωτοβάθμιας υγείας ή σε ό,τι αφορά σε άλλα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, το κόστος για την καθυστέρηση υιοθέτησης διαφορετικών πολιτικών είναι ανθρώπινες ζωές. 

Και εξηγεί: «Αν το "Ιπποκράτειο" στη Θεσσαλονίκη είχε 100 αντί 250 ασθενείς, καθώς οι άλλοι θα είχαν μοιραστεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία, η θνητότητα θα ήταν μικρότερη. Είναι άλλο να έχω 2 ιατρούς για 50 ασθενείς και άλλο να έχω την προσήκουσα αναλογία γιατρών - ασθενών, στην οποία, άλλωστε έχουμε μάθει να επιχειρούμε», κατέληξε.

ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία για τους θανάτους στη διάρκεια της πανδημικής χρονιάς που αποτυπώνουν την «εγκατάλειψη» νόσων πέραν της Covid-19.
Θανατηφόρα η εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν
Εικόνες πολέμου στο ΕΣΥ με γεμάτα σχεδόν όλα τα κρεβάτια στις ΜΕΘ Covid. Η κυβέρνηση αγνοεί τις εκκλήσεις για επίταξη.
Τα δημόσια νοσοκομεία ασφυκτιούν
ΥΓΕΙΑ
Ηχηρά «καμπανάκια» για εκτροχιασμό του τρίτου κύματος
Απελπισμένες προειδοποιήσεις από ειδικούς για να αποδευχθεί μεγαλύτερη καταστροφή. «Μαύρες» προβλέψεις από τον Γ. Παυλάκη για 3.000 νεκρούς τον επόμενο μήνα. «Εάν πιεστεί το σύστημα όσα κρεβάτια και να έχουμε...
Ηχηρά «καμπανάκια» για εκτροχιασμό του τρίτου κύματος
ΥΓΕΙΑ
Η επιστράτευση γιατρών στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Β. Κικίλια
Το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών γιατρών στο σύστημα υγείας και το ενδεχόμενο επίταξής τους είναι το θέμα σύσκεψης που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του υπ. Υγείας και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της...
Η επιστράτευση γιατρών στο τραπέζι της σύσκεψης υπό τον Β. Κικίλια
ΥΓΕΙΑ
Παίρνουν γιατρούς από το ΕΣΥ για να τους βάλουν στις ιδιωτικές κλινικές
Αντί να προχωρήσει στην ενίσχυση του ΕΣΥ και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, η κυβέρνηση μεταφέρει ειδικευόμενους γιατρούς στους ιδιώτες.
Παίρνουν γιατρούς από το ΕΣΥ για να τους βάλουν στις ιδιωτικές κλινικές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας