Σε κατηγορηματική διάψευση των δημοσιευμάτων που άναψαν φωτιά στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Οργανισμού, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αρκουμανέας μίλησε για κακόβουλα και απαράδεκτα δημοσιεύματα, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχει μόνο ένα μητρώο καταγραφής των στοιχείων για την πανδημία του κορονοϊού.
Στο θέμα αναφέρθηκε κι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτηρίζοντας τα επίμαχα δημοσιεύματα ως «παντελώς άδικα και παντελώς αβάσιμα». Διέψευσε κι αυτός τα περί διπλών τρόπων καταγραφής κρουσμάτων και υποστήριξε ότι τα εν λόγω δημοσιεύματα «απλά επιχειρούν να προκαλέσουν εσωστρέφεια και δυσπιστία στους πολίτες για τα πραγματικά δεδομένα αυτής της πρωτόγνωρης, παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και προφανώς με πολιτική στόχευση».
Υπενθυμίζεται ότι τα δύο κυριακάτικα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για διπλό σύστημα καταγραφής και ανακρίβειες στα στοιχεία που δημοσιεύονται, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης. Ειδικότερα, το «Βήμα» σε δημοσίευμα με τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ» αναφέρθηκε σε ανακρίβειες στα στοιχεία που ανακοινώνονται, δυσαρμονία στο περιβάλλον του πρωθυπουργού και εξέφρασε ανησυχία ότι θα ξεφύγει η κατάσταση. Η εφημερίδα σημείωσε ότι κύρια εστία τριβής ανάμεσα στον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά από τη μία πλευρά και από την άλλη τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, είναι το μητρώο ασθενών COVID 19.
Για «έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» έκανε λόγο στο πρωτοσέλιδό της η «Δημοκρατία». Η εφημερίδα έγραψε ότι «ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αποτέλεσμα» σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».
Σημειώνεται, παράλληλα, ότι η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε σήμερα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με τα δημοσιεύματα για παράλληλο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ. , που προκάλεσε σάλο αντιδράσεων και άναψε φωτιές στην κυβέρνηση, παρήγγειλε σήμερα η προϊσταμένη της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας