• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.5°C
  5 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.6°C / 19.6°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.0°C
  1 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  1 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 20.2°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.0°C / 18.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.9°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 26.0°C
  3 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  4 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 24.8°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  4 BF
  32%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 20.5°C
  3 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  3 BF
  39%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  3 BF
  39%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.4°C
  2 BF
  44%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.7°C / 19.2°C
  3 BF
  43%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  46%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «μόνιμες» προσλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Πρόσληψη όσων συμβασιούχων υπηρετούν σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. ● Η «Εφ.Συν.» αποκωδικοποιεί τις δηλώσεις του και αποκαλύπτει τη... δημιουργική αριθμητική.

Η χώρα βρίσκεται σε δεύτερο lockdown, κρύβεται με δυο λόγια από τον ιό της πανδημίας, ο οποίος όμως έχει μπει για τα καλά στα σπίτια μας, όπως διαβεβαιώνουν καθημερινά οι επιστήμονες και αποδεικνύουν οι αριθμοί.

Γιατροί και νοσηλευτές, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δίνουν τη μάχη των μαχών στο πλευρό των ασθενών τους, μια μάχη άνιση, αφού είναι πασίδηλες οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.

Πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το ανεπαρκές αριθμητικά και εξουθενωμένο υγειονομικό προσωπικό της χώρας, που μετρά τις δικές του απώλειες στον πόλεμο; Με κρυφτό, δημιουργική αριθμητική και επικοινωνιακά τρικ, ακόμα και τώρα! Οχι με την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ -μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών κ.λπ.-, όχι με την έμπρακτη στήριξη και ανταμοιβή των ανθρώπων του.

«Η κυβέρνηση θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί, μετά από κρίση, αορίστου χρόνου», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε το πρωί με τους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η είδηση προβλήθηκε ως «μονιμοποίηση» όσων υπηρετούν σήμερα στις ΜΕΘ. Είναι όμως έτσι; Είτε οι γιατροί που σήμερα υπηρετούν στις ΜΕΘ του συστήματος υγείας θα προσληφθούν ως μόνιμοι (το αορίστου χρόνου δεν ισχύει για το ΕΣΥ) είτε θα προκηρυχθούν οι θέσεις, θα κριθούν και βλέπουμε.

«Δεν προκύπτει μονιμοποίηση αυτών που υπηρετούν τώρα στις ΜΕΘ όπως το θέτει η κυβέρνηση», επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Μετά από κρίση» επιμένει ο πρωθυπουργός. «Ως εάν δεν κρίνονται καθημερινά που περιθάλπουν ασθενείς Covid-19. Είστε ικανοί να δώσετε τη μάχη με την πανδημία, αλλά για το εάν θα μονιμοποιηθείτε θα το δούμε, θα το αξιολογήσουμε», μας λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, «μεταφράζοντας» τις πρωθυπουργικές δηλώσεις.

Επικοινωνιακά κόλπα

Τα παιχνίδια με τους αριθμούς και η δημιουργία συγκεχυμένης εικόνας της πραγματικότητας είναι αγαπημένο σπορ αυτής της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα, οι 300 θέσεις ΜΕΘ που σύστησε με τροπολογία και στη συντριπτική πλειονότητά τους αφορούσαν γιατρούς που ήδη υπηρετούσαν ως επικουρικοί ή ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας. Γιατρούς που κλήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία ενώ ήδη υπηρετούσαν στο σύστημα! Στην περίπτωση της ΜΕΘ του «Θριασίου», που μετράει 10 γιατρούς και έναν διευθυντή, οι 5 κλήθηκαν να παρουσιαστούν στο «Σωτηρία» για να ανοίξουν τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ της δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων.

Οι γιατροί όμως δεν μπορούσαν να σηκωθούν να φύγουν και να αφήσουν τους ασθενείς τους σε μονάδες όπου η επαρκής στελέχωση είναι κρίσιμη. Χρειάστηκαν αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ για να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αν φύγουν οι μισοί γιατροί της ΜΕΘ του «Θριασίου» για να ανοίξει η ΜΕΘ του «Σωτηρία», θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τις νοσηλείες των ασθενών του πρώτου. Τους 300 εντατικολόγους η κυβέρνηση τους προσμετρά ως νέες προσλήψεις και τους αθροίζει στις προσλήψεις που ανακοινώνει κάθε φορά! Ωστόσο είναι ολοφάνερο πως δεν προστίθενται νέοι γιατροί στο σύστημα υγείας, απλώς αλλάζει η εργασιακή σχέση γιατρών που ήδη υπηρετούσαν.

Δημιουργεί διάσταση

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμα για εργαζόμενους «ειδικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, που με την αφοσίωση και τον επαγγελματισμό τους κατέκτησαν το δικαίωμα να υπηρετούν και αύριο τους συμπολίτες τους». Που σημαίνει ότι οι υπόλοιποι δεν έχουν κατακτήσει αυτό το δικαίωμα και περισσεύουν. Ομως, οι Μονάδες Εντατικής, όπως γνωρίζει σύμπας ο ιατρικός κόσμος, στηρίζονται στη συνεργασία των γιατρών όλων των ειδικοτήτων.

Οι εντατικολόγοι θα ζητήσουν τη συνδρομή όλων των ιατρικών ειδικοτήτων για τους ασθενείς τους, εξηγεί η κ. Ρέτζιου. Επομένως ο διαχωρισμός των εντατικολόγων από τους υπόλοιπους γιατρούς, εκτός από λανθασμένος, είναι και διχαστικός. Ειδικότερα για τους ασθενείς με Covid-19, κρίσιμες ειδικότητες -πολύ πριν οι άνθρωποι φτάσουν σε ΜΕΘ- είναι οι παθολόγοι, οι πνευμονολόγοι, οι αναισθησιολόγοι κ.λπ.

«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν από την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242», επανέλαβε ακόμα ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας έχει ανοίξει περίπου 150 κρεβάτια ΜΕΘ - 100 που προϋπήρχαν ως υποδομές και 50 που ακόμα προσπαθεί να ανοίξει στο «Σωτηρία». Επιπλέον 200 κρεβάτια που προσθέτει στα δικά της και αφαιρεί από εκείνα που παρέλαβε είναι του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ τα υπόλοιπα είναι κρεβάτια κλινικών που μετέτρεψε σε τύπου MEΘ (κρεβάτι - αναπνευστήρας) αλλά δεν είναι ΜΕΘ. Αν η πραγματικότητα διαφωνεί με την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
ΥΓΕΙΑ
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων ● Καταρρέουν τα κυβερνητικά παραμύθια για τη θωράκιση του ΕΣΥ όπως αποκαλύπτεται και από κατεπείγον έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι
Εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τις 12 από αυτές να είναι άμεσες διαθέσιμες και ενώ ο ιός είναι σε διαρκή έξαρση.
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι
ΥΓΕΙΑ
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
Ο κορονοϊός καλπάζει (436 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι) και το υπ. Υγείας αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, επενδύοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας