• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 13.6°C / 19.0°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.2°C / 14.1°C
  1 BF
  89%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 17.9°C
  4 BF
  87%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.3°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 12.2°C
  2 BF
  91%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 8.4°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.6°C / 17.4°C
  2 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.5°C / 20.3°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 20.7°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  6 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 10.5°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 11.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 22.8°C
  1 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 19.2°C
  2 BF
  97%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 14.9°C
  0 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 12.9°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση

 • A-
 • A+
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ υποστηρίζει ότι μόνο στη Θεσσαλονίκη εκδήλωσαν ενδιαφέρον 170 γιατροί και παράλληλα ρίχνει τα βέλη του, μεταξύ άλλων, για την πολύμηνη καθυστέρηση του νομοθετικού πλαισίου για τους εθελοντές, για τους εκατοντάδες που περιμένουν από το 2019 να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. ● Ο πρόεδρος του ΙΣΘ μεταθέτει την ευθύνη στις Υγειονομικές Περιφέρειες για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν οι ιδιώτες.

Η κυβέρνηση… κόβεται στη γραμματική και είναι παράφωνη! Μη έχοντας αφήσει κοινωνική ομάδα που να εμπλέκεται έμμεσα ή άμεσα με την πανδημία και να μην την έχει εξοργίσει, φτάσαμε στο σημείο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης να κάνουν μαθήματα γραμματικής μετά μουσικής στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα για τη δήλωσή του ότι συνολικά στη χώρα μας μόνο 8 ιδιώτες ιατροί δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ, αν και θα αμείβονται με δύο χιλιάδες μισθό, αφορολόγητα, χωρίς υποχρέωση για εφημερίες.

«Μια οκτάβα λάθη», έτσι ακριβώς τιτλοφορείται η απάντηση του προέδρου του ΠΙΣ Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, που υποστηρίζει ότι οι ιδιώτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον είναι «στη Θεσσαλονίκη 170, στην Αθήνα 20, στη Λάρισα 25 και αντίστοιχα σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας».

Ακολούθως καρφώνει την κυβέρνηση αφού «8 ημέρες χρειάστηκαν για να γραφεί η δύο σελίδων σύμβαση απασχόλησής τους, 8 λάθη περιέχει αυτή, 8 επιθέσεις δέχτηκαν από συνδικαλιστές για ιδεολογικούς λόγους οι ιδιώτες ιατροί, 8 μήνες αναμένεται νομοθετικό πλαίσιο για τους εθελοντές ιατρούς, 8 φορές ο ΠΙΣ ζήτησε την κατάργηση του αγροτικού ως προϋπόθεση για τις εξετάσεις ειδικότητας, 8 φορές επισημάναμε την ανάγκη για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, 8 εκατοντάδες ιατροί περιμένουν από το 2019 να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για να λειτουργούν ως ανάχωμα του ΕΣΥ και 8 χρόνια απαιτούνται για την εξειδίκευση στην εντατικολογία». Μετά από αυτά ο ΠΙΣ απαιτεί «άμεσα την ανάκληση» της δήλωσης Πέτσα.

Σε ρόλο… κόντρα τενόρου συνέδραμε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, που είδε ότι «ο κόσμος καίγεται κι εμείς... βαρκούλες αρμενίζουν», αφού το πράγμα στράβωσε «για ένα… κόμμα»! Μιλώντας ο κ. Νίτσας στην «Εφ.Συν.» σημειώνει ότι η αναφορά στην ΚΥΑ για τους ιδιώτες που εντάσσονται στο ΕΣΥ που αναγράφει «ορίζουμε την αποζημίωση των ιδιωτών ιατρών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, με ειδικότητα παθολογίας, αναισθησιολογίας, καρδιολογίας, πνευμονολογίας και γενικής ιατρικής...» δημιουργεί σύγχυση αφού «φαίνεται ότι οι ειδικότητες Covid επεκτείνονται και στους ιδιώτες γιατρούς εν ενεργεία και όχι μόνο στους συνταξιούχους…».

Παρά ταύτα ο κ. Νίτσας τονίζει ότι ενδιαφέρον εκδήλωσαν 175 γιατροί και μεταθέτει την ευθύνη στις Υγειονομικές Περιφέρειες για το γεγονός ότι δεν κλήθηκαν, αφού «εμείς στείλαμε τις σχετικές λίστες με τους συναδέλφους, αλλά δεν κλήθηκαν, ρωτήστε τις ΥΠΕ… Εμείς δεν διαχειριζόμαστε την κρίση, κληθήκαμε να βοηθήσουμε».

Τον ρωτάμε αν στις λίστες είχαν δηλώσει ενδιαφέρον ειδικότητες τις οποίες δεν χρειάζεται το ΕΣΥ και απαντά: «Κι εγώ να πάω (είναι χειρουργός οφθαλμίατρος), αν έχω από πάνω μου έναν supervisor που να μου λέει τι να κάνω στον άρρωστο, θα τα κάνω. Οταν έχουμε πόλεμο και σκοτωθεί ο πυροβολητής, μπορεί ένας διαβιβαστής να το χειριστεί».

Ο κ. Νίτσας σχολιάζει πως «θα μπορούσα επίσης να πω δέκα πράγματα για τη σύμβαση, καλή-κακή αυτή είναι, όπως και για τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών, δεν είναι η στιγμή», ωστόσο κληθείς να πει αν είναι ικανοποιημένος από την προσέλευση ιδιωτών, λέει ότι «υπάρχουν φωνές στο ΕΣΥ από μικρή μερίδα συναδέλφων που κατέκριναν τη σύμβαση, αναρωτιούνταν τι θα κάνουν αυτοί που θα έρθουν εδώ, αυτά είναι μακράν του Συλλόγου, δεν θα τα σχολιάσω, δημιουργούν όμως ένα κλίμα που εμένα σαν πρόεδρο με θλίβει, κι εγώ πρώτος έχω γράψει στον πρωθυπουργό για τις αμοιβές των νοσοκομειακών». Ειδικότερα για την πολύ απαραίτητη ειδικότητα του αναισθησιολόγου, αφού μας παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΠΙΣ, υπογράμμισε ότι κυρίως θα πρέπει «νομοθετικά να ρυθμιστεί η εθελοντική προσφορά ιδιωτών στον ελεύθερο χρόνο τους ή να είναι μερικής απασχόλησης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!
Πρωτοφανής η απόφαση να μεταφερθεί ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις υπό επίταξη ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε μη «επιταγμένη».
Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!
ΥΓΕΙΑ
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
Συγχωνεύσεις τμημάτων στα σχολεία, συνωστισμός στα Πανεπιστήμια, ουρές στις λέσχες σίτισης, ενώ ξεχειλίζουν οι ΜΕΘ και το ΕΣΥ γίνεται πάλι μονοθεματικό εξαιτίας και των αναστολών εργασίας.
Το θέατρο του παραλόγου στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη
Στην πόλη φαίνεται ότι έχει επικρατήσει πλήρως η βρετανική μετάλλαξη –πάνω από το 85% των κρουσμάτων– και η οποία έχει αποδειχθεί αυξημένης νοσηρότητας.
Κραυγή αγωνίας από τη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Επιστολή απόγνωσης από 11 διευθυντές κλινικών του Νοσοκομείου Παπανικολάου καθώς δήλωσαν ότι δεν θα μπορέσουν να περιθάλψουν ασθενείς λόγω έλλειψης κρεβατιών στις κορονο-κλινικές και στις ΜΕΘ.
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας