Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατρούς δεν έχουμε και γιατρούς δανείζουμε!

  • A-
  • A+
Οι μαρτυρίες των γιατρών για τις υπηρεσίες «υποθεραπείας» που δέχονται οι ασθενείς λόγω της έλλειψης έμψυχου δυναμικού. ● «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί» δηλώνει χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β΄ ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος.

Κίνηση απελπισίας ή εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου δόγματος για ΣΔΙΤ στα δημόσια νοσοκομεία; Οπως και να το δει κανείς, η χθεσινή πρωτοφανής απόφαση ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από πέντε νοσοκομεία να μεταφερθεί στις υπό επίταξη ιδιωτικές κλινικές αλλά και σε μη «επιταγμένη» (!) έδειξε αφ’ ενός ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν δισταγμούς για κινήσεις που κανείς ποτέ δεν είχε διανοηθεί, αφ’ ετέρου την απόλυτη γύμνια του ιδιωτικού τομέα, για τις «ικανότητες» του οποίου η κυβέρνηση κομπάζει.

Η είδηση που ανέδειξε πρώτη η ηλεκτρονική «Εφ.Συν.» έπεσε χθες το μεσημέρι σαν βόμβα στα νοσοκομεία της πόλης («Παπανικολάου», «Γ. Γεννηματάς» και «Αγιος Δημήτριος», Ψυχιατρείο). Ενοχλητικό και το εξής παράδοξο: ενώ οι περισσότεροι μεταφερόμενοι προέρχονται από το «Παπανικολάου», η μεταφορά τους γινόταν την ίδια μέρα που γινόταν γνωστό ότι υπογράφονταν τρεις συμβάσεις ιδιωτών γιατρών –με το γνωστό διχίλιαρο– οι οποίοι θα ενισχύσουν το ίδιο νοσοκομείο. Απορίας άξιο, επιπλέον, γιατί αποσπώνται τρεις (!!!) φύλακες (ούτε φύλακες δεν έχουν οι ιδιώτες;) και η… προϊσταμένη προσωπικού του «Παπανικολάου»!

Επειτα από όλα αυτά είναι προφανές ότι… η ταχύρρυθμη ενημέρωση του προσωπικού των ιδιωτικών κλινικών δεν φτάνει, με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Ελένη Σιώτου να λέει στην «Εφ.Συν.» πως «αν δεν ήταν αληθινό, θα έλεγα ότι είναι κακόγουστο αστείο. Αν κατάλαβα καλά, το Δημόσιο επίταξε τα κτίρια και ο κλινικάρχης επίταξε το προσωπικό του νοσοκομείου μας».

Στο ίδιο κλίμα η πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα, που μας έλεγε πως «χωρίς αίσθηση στοιχειώδους ευθύνης απέναντι στους νοσοκομειακούς γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τον λαό της Θεσσαλονίκης, που μετράει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σοβαρά νοσούντες, ζητάνε από ειδικευόμενους γιατρούς να μετακινηθούν και να ενισχύσουν ιδιωτική κλινική. Η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και αυτή την ώρα χωρίς ίχνος ντροπής».

«Ποιος σκέφτηκε να μετακινήσει προσωπικό της νοσηλευτικής υπηρεσίας και άλλων υπηρεσιών από τα Νοσοκομεία “Παπανικολάου”, “Αγιος Δημήτριος” που γίνεται χαμός; Από τη μία καλωσορίζουμε εθελοντές και από την άλλη μετακινούμε υποχρεωτικά υγειονομικούς στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι για εκπαίδευση, όπως ανακοινώνουν, αλλά για παροχή εργασίας», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. Δεν έφτανε η «κινητικότητα» των υγειονομικών προς τις «επιταγμένες» κλινικές, ήρθε και η είδηση από την ΟΕΝΓΕ της εντολής της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ για μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών προς την ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός», που μάλιστα δεν περιλαμβάνεται στις λεγόμενες «επιταγμένες»! «Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, “δανείζει ειδικευόμενους γιατρούς και προσωπικό” από τα δημόσια νοσοκομεία που στενάζουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Κινητή υγειονομική μονάδα στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Την ίδια στιγμή, η δραματική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης συνεχίζεται καθώς η πολυπόθητη αποσυμφόρηση, τέσσερις μέρες μετά την επίταξη δύο κλινικών, δεν έχει ακόμη αρχίσει να λειτουργεί. Ελεύθερο κρεβάτι ΜΕΘ ουσιαστικά δεν υπάρχει και στη διάρκεια των εφιαλτικών εφημεριών τα κρεβάτια που διατίθενται είναι αυτά πάνω στα οποία κάποιοι άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε χειρουργεία ή θαλάμους ανάνηψης, προσμένοντας και ελπίζοντας σε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Παράλληλα, ολοκληρώνονται μεν οι εργασίες στησίματος του κινητού νοσοκομείου στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, για το οποίο διευκρινίστηκε ότι δεν διαθέτει ΜΕΘ.

Μέγα ερώτημα, η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται. Ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», αφού «φτάσαμε στο αμήν στα νοσοκομεία. Εμείς στην Εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς και οι συνάδελφοι στα τμήματα να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως όφειλαν. Χάσαμε περισσότερες ζωές, επειδή δεν προβλέφθηκε αυτή η σφοδρότητα της πανδημίας, το δεύτερο κύμα».

Μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ο εντατικολόγος της ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Τσάπας δήλωσε ότι «έχουμε φτάσει στο μη παρέκει εδώ και μέρες, η κατάσταση έχει ξεπεράσει τα όρια, καθώς προστίθενται μεν εξοπλισμός και κρεβάτια, αλλά το προσωπικό παραμένει το ίδιο» και ότι «η αυταπάρνηση δεν αντικαθιστά τη γνώση» με αποτέλεσμα «να ξεχειλώνει η έννοια της ασφάλειας των ασθενών» που δέχονται υπηρεσίες «υποθεραπείας»!

Ερωτήματα για την απόκρυψη κρουσμάτων

EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν μόλις στην αρχή του μήνα που ο σύλλογος γονέων του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος» και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου είχαν καταγγείλει ότι η απόκρυψη κρουσμάτων κορονοϊού συνιστά εγκληματική παραβίαση των πρωτοκόλλων αλλά και απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους κηδεμόνες που δεν ενημερώθηκαν.

Παράλληλα είχε δοθεί παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο. Χθες μάθαμε ότι νοσούν 60 άτομα που περιθάλπονται στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων «Ο Αγιος Παντελεήμων» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας –ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας– ενώ μια 46χρονη εργαζόμενη έχασε τη ζωή της.

Αγνωστο παραμένει πόσοι από τους 200 εργαζομένους έχουν νοσήσει στο ίδρυμα που φιλοξενεί περίπου 300 άτομα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, αφού είναι τετραπληγικοί, με βαριές νοητικές αναπηρίες, ΑμεΑ και ηλικιωμένοι με πολλαπλές παθήσεις. Κάτι δεν πάει, δηλαδή, καθόλου καλά αν και εφόσον «τηρούνται όλα τα μέτρα με ευλάβεια», όπως λέει η διοίκηση.

 

ΥΓΕΙΑ
Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απάντησε στις δηλώσεις κατά του Στ. Πέτσα για τους «μόνο 8 ιδιώτες γιατρούς» που δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ.
Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Ταχύρρυθμη εκπαίδευση γιατρών, μαζικά εξιτήρια και εκκενώσεις κλινικών
Σαν ψύλλος στην κόψη του ξυραφιού. Η εικόνα περιγράφει επιεικώς την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη. το επόμενο 48ωρο θα αποδειχθεί κρίσιμο για την ευστάθεια του συστήματος.
Ταχύρρυθμη εκπαίδευση γιατρών, μαζικά εξιτήρια και εκκενώσεις κλινικών
ΥΓΕΙΑ
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης, μιλά με περηφάνια για την ομάδα του στην κλινική του ΑΧΕΠΑ που συνεχίζει παρά τις αντιξοότητες να μετράει «νίκες»
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
ΥΓΕΙΑ
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Οργή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ● Αντί για προσλήψεις μετακινούν γιατρούς της ΠΦΥ στα Επείγοντα των νοσοκομείων ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων στις 7 Απριλίου
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
ΥΓΕΙΑ
Τι να κάνεις τις κλίνες χωρίς προσωπικό και υγειονομικό υλικό;
Αντέχουν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλονίκη, οι γιατροί και οι νοσηλευτές όμως απευθύνουν έκκληση για ενίσχυση του προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού και τεστ για τον κορονοϊό.
Τι να κάνεις τις κλίνες χωρίς προσωπικό και υγειονομικό υλικό;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας