Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θεσσαλονίκη: Προς επίταξη οι ιδιωτικές ΜΕΘ μετά από μήνες ολιγωρίας

Θεσσαλονίκη: Προς επίταξη οι ιδιωτικές ΜΕΘ μετά από μήνες ολιγωρίας

  • A-
  • A+

Πρόσω ολοταχώς για ολική ανατροπή στην κυβερνητική εμμονή μηνών να επιτάξει τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα την αναγκάζει να αλλάξει βηματισμό.

Μετά από άρνηση και παλινωδίες μηνών, όπως η απόφαση για διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και σταθερή πολιτική... κατευνασμού προς τους κλινικάρχες το υπουργείο Υγείας, μετά τη λήξη του τελεσίγραφου ετοιμάζεται να επιτάξει 200 ιδιωτικές κλίνες για ασθενείς Covid-19 στην πόλη.

Για να συμβεί αυτό, βέβαια, έπρεπε να φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ο οποίος ζητούσε από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης την εθελοντική διάθεση 200 κλινών για ασθενείς με COCID-19. Το έγγραφο είχε αρχικά τελεσίγραφο μέχρι τις 8 σήμερα το βράδυ, το οποίο παρατάθηκε έως τις 9 το βράδυ. 

Το έγγραφο που εστάλη στους κλινικάρχες.

Αρνήθηκαν οι κλινικάρχες

Εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών ανέφεραν, νωρίτερα, ότι οι ιδιοκτήτες κλινικών στη Θεσσαλονίκη αρνούνται την νοσηλεία ασθενών με COVID-19, λέγοντας ότι αφενός υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού και αφετέρου το προσωπικό των κλινικών δεν διαθέτει την εμπειρία νοσηλείας ασθενών με COVID-19.

Το έγγραφο έδωσε στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα ieidiseis.gr, η οποία φιλοξένησε και δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών,  ο οποίος επικαλέσηκε και οικονομικούς λόγους αναφέροντας:

Αφενός δεν μπορούμε να νοσηλεύουμε ταυτόχρονα ασθενείς με κορονοϊό και χωρίς κορονοϊό διότι θα υπάρξει μετάδοση του ιού σε αυτούς που δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους. Και δεύτερον, η νοσηλεία ασθενών με COVID-19 κοστίζει πολύ και δεν υπάρχει η δυνατότητα, η ρευστότητα στις κλινικές μας. Μόνο το οξυγόνο και τα φάρμακα απαιτούν ρευστότητα και οι κλινικές δεν θα πληρωθούν πριν περάσουν 3-4 μήνες… Που να τα βρούμε τα χρήματα;

Παράλληλα, όμως, μεταδίδει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ επισημαίνει ότι τις τελευταίες ημέρες οι ιδιωτικές κλινικές έχουν δεχθεί περίπου 200 ασθενείς που δεν έχουν κορονοϊό και πως για να δεχθούν άλλους θα πρέπει να φύγουν οι συγκεκριμένοι.

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Δραματική η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα εν γένει είναι στο επίκεντρο της πανδημίας εδώ και αρκετές εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί εδώ και καιρό αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής είναι δραματική με τις ΜΕΘ να είναι υπό ασφυξία, όπως καταγράφεται στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Μόλις σήμερα τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη ήταν 774, μειωμένα σε σχέση με χθες, αλλά μακράν τα περισσότερα σε όλη την Ελλάδα.

Αντίστοιχα στο «κόκκινο» βρίσκονται περιοχές όπως Δράμα, Πέλλα, Σέρρες, Ημαθία, Μαγνησία.

Νέα μέτρα και κλειστά σύνορα

Η δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα ανάγκασε σήμερα την κυβέρνηση να πάρει πίσω το αφήγημα περί σταδιακής άρσης του lockdown και να εξαγγείλει νέα αυστηρά μέτρα, όπως κλείσιμο της πύλης εισόδου της Κρυσταλλοπηγής και τη διεξαγωγή διπλών ελέγχων στους εισερχόμενους στη χώρα.

«Πρώτον αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από αύριο, στις 06.00 το πρωί κλείνει το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας θα παραμείνουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα» τόνισε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί».

Παράλληλα τόνισε ότι εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. «Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, παρά την κόπωση, να τηρούν τα μέτρα. «Ας τηρήσουμε τα μέτρα, μένοντας σπίτι, για να μείνουμε ασφαλείς. Και να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι, δυστυχώς, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς τώρα εμφανίζονται τα αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων».

ΥΓΕΙΑ
Covid-19: Διακομίστηκαν οι δύο πρώτοι ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης
Χρειάστηκαν σχεδόν 10 ημέρες μετά την πολυαναμενόμενη κυβερνητική ανακοίνωση για την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικοί έλεγχοι και να ξεκινήσουν διακομιδές ασθενών, με μόλις δύο...
Covid-19: Διακομίστηκαν οι δύο πρώτοι ασθενείς σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης
ΥΓΕΙΑ
Επιτάσσει κλινικές τού υπό πτώχευση ομίλου Euromedica, δίνοντας δημόσιο χρήμα
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων του ιατρικού ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, επιχείρηση που βρίσκεται σε κατάστασης πτώχευσης.
Επιτάσσει κλινικές τού υπό πτώχευση ομίλου Euromedica, δίνοντας δημόσιο χρήμα
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού
Χαοτικές χαρακτηρίζονται οι επιτάξεις των δύο ιδιωτικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες από κάποιους χαρακτηρίζονται «πτωχευμένες», ενώ έχουν σίγουρα τεράστια χρέη!
Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού
ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Οι ιδιώτες επιτάσσουν ξανά το Δημόσιο
Αποκλειστικό: Η «Γενική Κλινική Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός» επαναχρησιμοποιείται για άγνωστες υπηρεσίες και με απόσπαση προσωπικού από το ΕΣΥ.
Οι ιδιώτες επιτάσσουν ξανά το Δημόσιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας