Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
AP Photo/Thanassis Stavrakis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εφημερίες του τρόμου στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

  • A-
  • A+
Εξωφρενικές καταγγελίες: «Η νοσηλεία είναι επισφαλής, την ώρα που καλείται, π.χ., ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του». ● Η διοίκηση μιλά για μειοψηφία προσπαθώντας εναγωνίως να φιμώσει τις κραυγές αγωνίας αλλά τα γεγονότα τη διαψεύδουν.

Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Οδυνηρή κυριολεξία βρήκε η βιβλική αναφορά στη Θεσσαλονίκη μετά την κραυγή των γιατρών του Νοσοκομείου Παπανικολάου που ζήτησαν χθες -με επιστολή η οποία υπογράφεται από 11 διευθυντές κλινικών- βοήθεια, δηλώνοντας ότι στη σημερινή εφημερία του νοσοκομείου δεν θα μπορέσουν να περιθάλψουν ασθενείς αφού δεν υπάρχουν κρεβάτια στις κορονο-κλινικές και στις ΜΕΘ.

Η διοίκηση στις υπογραφές των 11 διευθυντών είδε… τη μειοψηφία των γιατρών, λες και θα ήταν δυνατό να γίνει συνέλευση όλου του ιατρικού προσωπικού, αλλά δεν άκουσε το «μη μας υποχρεώνετε να μπούμε στο τραγικό δίλημμα της επιλογής ασθενών. Χρειαζόμαστε έτοιμες λύσεις τώρα»!

«Λιώσαμε», ήταν η μονολεκτική δήλωση γιατρών στην «Εφ.Συν.», και τι να πουν άλλο, όταν ένας γιατρός με έναν ειδικευόμενο καλύπτουν 40 ασθενείς χωρίς ανάσα; Ολα συνέβησαν στη χθεσινή συνάντηση των διευθυντών με το εργασιακό σωματείο, εν όψει της σημερινής εφημερίας του «Παπανικολάου», όπου διαπίστωσαν ότι οι 43 κλίνες ΜΕΘ Covid είναι πλήρεις, οι άλλες ασθένειες είναι λες και δεν υπάρχουν, ενώ ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό έφτασε στα όριά του.

Στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο νοσηλεύει ήδη περισσότερους ασθενείς με Covid από όσους μπορεί πλέον να διαχειριστεί», ενώ σχολιάζουν πως «οι ιδιώτες ιατροί κλήθηκαν σε εθελοντική βοήθεια προς το ΕΣΥ με αμοιβές υπερδιπλάσιες των γιατρών του ΕΣΥ, ενέργεια απόλυτα προσβλητική για τους υπηρετούντες»! Επιπλέον καταγγέλλουν ότι «γιατροί όλων των ειδικοτήτων και όλων των βαθμίδων κλήθηκαν με “εντέλλεσθε” να καλύψουν τους ασθενείς με Covid», ότι «άρχισαν να παραιτούνται ειδικευόμενοι γιατροί σε πολλές κλινικές», ενώ «οι νοσηλευτές του νοσοκομείου έγιναν λάστιχο, τρέχοντας από κλινική σε κλινική» όσο «η νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής, την ώρα που καλείται, π.χ., ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του».

Για όλα αυτά ζητούν «άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ», «άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων που υπηρετούν σήμερα, άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές στο νοσοκομείο και αν χρειαστεί με επιπλέον κίνητρα» και «να σταματήσει η καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία μας γιατί υποτιμά τη νοημοσύνη μας».

Η ανακοίνωση υπογράφηκε από τους διευθυντές ΩΡΛ Αγγελο Νικολάου, Πνευμονολογικής Αδαμάντιο Χλωρό και Εύα Σερασλή, Αναισθησιολογικού Δώρα Αστέρη, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κωνσταντίνο Αντωνιάδη, Β’ Χειρουργικής Βασίλειο Πενόπουλο, Πλαστικής Χειρουργικής Σοφία Παπαδοπούλου, Αγγειοχειρουργικής Αγγελο Μεγαλόπουλο, Γαστρεντερολογικής Τάσο Ηλία, Οφθαλμολογικής Ελιέ Φαντέλ και Νευροχειρουργικής Χρήστο Γρηγοριάδη.

Τι απάντησε η διοίκηση; Οτι «οι αναφερόμενοι έντεκα διευθυντές αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των ειδικών ιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο, οι οποίοι αριθμούν σε 276 ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, δεν είναι όλοι συντονιστές διευθυντές κλινικών/τμημάτων και σίγουρα η ανακοίνωσή τους δεν εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ιατρών του νοσοκομείου, που αυτή την ώρα δίνουν ενωμένοι τη μάχη». Λέει ότι «δεν τίθεται θέμα ανταπόκρισης του νοσοκομείου στη διαδικασία εφημέρευσής του, τόσο όσον αφορά την αυριανή εφημερία όσο και τις επόμενες» (μένει να φανεί) και ζητά «ομοψυχία και αυταπάρνηση»!

Η «Εφ.Συν.» μίλησε και με διευθυντές κλινικών που δεν υπογράφουν το κείμενο, οι οποίοι μας είπαν ότι «κάποιοι ήμασταν εκείνη την ώρα με τους ασθενείς, άλλοι δεν ενημερώθηκαν», ενώ σε ό,τι αφορά το κείμενο τόνιζαν πως «όσα αναφέρονται σε αυτό είναι αληθή και σωστά, είναι προκλητικό να καλούνται ιδιώτες γιατροί με αφορολόγητη αμοιβή, αφού δεν γίνεται να υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων», ωστόσο διαφωνούν «με τη συνδικαλιστική διεκδίκηση εν μέσω πανδημίας διότι κινδυνεύουμε να χάσουμε το δίκιο μας».

«Ηταν η χειρότερη εφημερία (της Κυριακής) που θυμάμαι είκοσι χρόνια στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου» δήλωσε στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» ο γιατρός Χρήστος Παπαστεργίου. «Νοσηλεύουμε 150 ασθενείς σε απλές κλίνες, ενώ πριν δύο εβδομάδες είχαμε είκοσι, και 32 στις ΜΕΘ, όταν πριν από λίγες μέρες είχαμε 6 με 7, είχαμε 110 εισαγωγές, άρα είχαμε πολλά εξιτήρια ή μεταφορά σε άλλα νοσοκομεία, ενώ τα χειρουργεία εκκενώθηκαν διότι η ανάνηψη έγινε χώρος εντατικής θεραπείας και όσοι χρειάστηκε να χειρουργηθούν μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Σημειώνω ότι το προσωπικό της ΜΕΘ που αντιμετώπιζε τα 12 περιστατικά, τώρα αντιμετωπίζει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα. Κι εδώ είναι το κομμάτι ευθυνών της Πολιτείας που ολιγώρησε, αδράνησε το προηγούμενο διάστημα ειδικά για τις ΜΕΘ».

Με ανάρτησή του ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, γνωστοποίησε πως μία συνάδελφός του έχασε δυστυχώς τη ζωή της από κορονοϊό και ότι «δεκάδες άλλοι συνάδελφοι βρίσκονται εκτός μάχης, αφού νοσούν».

ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
Ολα τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 στην πόλη γέμισαν ξυπνώντας φόβους από τις εικόνες της Ιταλίας του προηγούμενου Μαρτίου.
Θεσσαλονίκη όπως Mπέργκαμο;
ΥΓΕΙΑ
Οργή για τη σιωπή της κυβέρνησης
Πένθιμο το σκηνικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό θρηνεί το δεύτερο θύμα του Covid-19
Οργή για τη σιωπή της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης θέλουν μέτρα, όχι ευχολόγια για εμβόλιο
Εκκληση μέσω της «Εφ.Συν.» κάνουν οι γιατροί από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για λήψη μέτρων προστασίας και όχι χαλάρωσης λόγω γιορτών, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.
Οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης θέλουν μέτρα, όχι ευχολόγια για εμβόλιο
ΥΓΕΙΑ
Υποπτα κρούσματα και θετικοί νοσηλεύονται μαζί ακόμη και σε ράντσα
Παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με την έλλειψη προσωπικού και τον αυξανόμενο καθημερινά αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού.
Υποπτα κρούσματα και θετικοί νοσηλεύονται μαζί ακόμη και σε ράντσα
ΥΓΕΙΑ
Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, απάντησε στις δηλώσεις κατά του Στ. Πέτσα για τους «μόνο 8 ιδιώτες γιατρούς» που δήλωσαν πρόθεση να συνδράμουν στο ΕΣΥ.
Ο οκτάψαλμος του Εξαδάκτυλου στην κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Κόλαση στα νοσοκομεία: έχει στυφτεί και η τελευταία σταγόνα του ΕΣΥ
Πλήρεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με μόνη λύση την επίταξη των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα.
Κόλαση στα νοσοκομεία: έχει στυφτεί και η τελευταία σταγόνα του ΕΣΥ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας