Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη! Ακούει κανείς;

Αντίσκηνα για τακτικούς ελέγχους και rapid tests στο προαύλιο των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη! Ακούει κανείς;

  • A-
  • A+
Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, καρδιοχειρουργικές μονάδες. ● Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται 56 θετικοί και 21 ύποπτα, ενώ στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθενείς. ● Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν όταν κάποιος ασθενής καταλήγει. ● Στο «Ιπποκράτειο» η εφημερία βγήκε με… 4 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους.

Η ΠΟΕΔΗΝ τόλμησε χθες να πει πρώτη επισήμως αυτό που όλοι γνωρίζουν και για το οποίο εξέπεμπαν μέρες τώρα εκκλήσεις για βοήθεια οι υγειονομικοί της πρώτης γραμμής: ότι όχι μόνο είναι εκτός ελέγχου η κατάσταση, αλλά μέρα με τη μέρα το ΕΣΥ γονατίζει. Οτι στήνονται ΜΕΘ εκστρατείας ενώ οι κλινικές Covid-19 γεμίζουν ασφυκτικά, ενώ οι γιατροί αποφασίζουν να στείλουν ασθενείς στο σπίτι τους με όποιους κινδύνους για τους ίδιους και τα πρόσωπα των οικογενειών τους σημαίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παρακολουθεί «παγωμένη» την κατάσταση και σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο απευθύνουν εκκλήσεις σε ιδιώτες γιατρούς έναντι προκλητικών αμοιβών να συνδράμουν τους υποαμειβόμενους συναδέλφους τους στα δημόσια νοσοκομεία, εκκλήσεις που παρά το ύψος των αμοιβών και προνομίων φαίνεται να πέφτουν ακόμη κι αυτές στο κενό. Αν στην εφημερίδα μας διαπιστώναμε το περασμένο Σάββατο την «ντροπή του Ιπποκράτη», ίσως δεν μπορούσαμε να φανταστούμε την έκταση του φαινομένου. Σήμερα αναμένονται από τη Θεσσαλονίκη μαζικά μηνύματα από τους υγειονομικούς ότι δεν αντέχουν άλλο…

Προδιαγραφές

«Δυστυχώς οι ελάχιστες ΜΕΘ που λειτουργούσαν με προδιαγραφές ΜΕΘ (κατάλληλο εξοπλισμό και εξειδικευμένο προσωπικό) εξαντλήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, μονάδες καρδιοχειρουργικές», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι καλύτερα από έναν θάλαμο νοσηλείας αλλά όχι ΜΕΘ».

Τα στοιχεία από την εφημερία του Σαββάτου («Γεννηματάς» και ΑΧΕΠΑ) είναι χαρακτηριστικά: στο πρώτο εισήχθησαν 30 με κορονοϊό και 21 ύποπτα κρούσματα, ενώ στο δεύτερο εισήχθησαν 70. Στο «Γεννηματάς» νοσηλεύονται 56 θετικοί και 21 ύποπτα, ενώ στο ΑΧΕΠΑ 270 ασθενείς. Τα κρεβάτια στις ΜΕΘ αδειάζουν όταν κάποιος ασθενής καταλήγει.

Ενδεικτική αναφορά για το «Ιπποκράτειο» χθες το πρωί με 170 ασθενείς –από 209 την Παρασκευή το βράδυ– μείον όμως θανάτους, διασωληνώσεις, μεταφορές στο «Αγ. Παύλος» και εκτός πόλης, εξιτήρια. Σύνολο 5 πτέρυγες σε τρεις κατάμεστους με ασθενείς ορόφους και η εφημερία βγήκε με… 4 ειδικούς και 4 ειδικευόμενους, κάποιοι από τους οποίους αντιμετώπισαν πρώτη φορά Covid-19, ενώ από τους επικουρικούς κάποιοι κάνουν εφημερίες κι άλλοι όχι και οι «λεπτομέρειες» μοιάζουν πλέον άνευ σημασίας, οι ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές δεν αντέχουν ωράρια χωρίς καθόλου ξεκούραση.

Η «Εφ.Συν.» έχει πληροφορίες ότι τουλάχιστον 15 περιστατικά κρατιούνται στη ζωή με μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, ενώ υπάρχει κατεπείγον αίτημα για πολλά bipap, προκειμένου να σωθούν άνθρωποι. Ανάλογη η κατάσταση και στο «Παπανικολάου», που έχει αύριο εφημερία και αναμένεται σήμερα συνέλευση όλων των επικεφαλής κλινικών προκειμένου να βρουν τρόπους δημοσιοποίησης του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται.

Την ίδια στιγμή οι αστρονομικές αμοιβές που υπόσχεται ο ΠΙΣ σε ιδιώτες γιατρούς και οι επαναλαμβανόμενες εμφανίσεις του πρόεδρου του, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στα τηλεοπτικά δίκτυα δεν φαίνεται να πείθουν τους συναδέλφους του για την κρισιμότητα της κατάστασης, πολύ δε περισσότερο τους γιατρούς της Θεσσαλονίκης, γι' αυτό και οι εκκλήσεις απευθύνονται σε γιατρούς από άλλες περιοχές της χώρας. Κι ούτε μια κουβέντα για προσλήψεις.

Κατέληξε και ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης

Εχει τη σημασία του ότι χθες όλες οι ανακοινώσεις των τοπικών αρχών –περιφέρεια, δήμος, ΥΜΑΘ– ήταν για τον θάνατο από κορονοϊό του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη –κατά κόσμον Ιωάννης Τασσιάς– σε ηλικία 62 ετών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», ο μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, είχε εισαχθεί στις 13.11.2020 και χθες τα ξημερώματα «η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή».

Οπως έγινε γνωστό το Σαββατοκύριακο έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας και ο κ. Εξαδάκτυλος με την οποία ζητούν περαιτέρω περιορισμό μετακινήσεων και επέκταση lockdown αλλά χωρίς αναφορά σε ενίσχυση του ΕΣΥ.

Μάλιστα για αύριο έχει ανακοινωθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης και έχουν κληθεί να μιλήσουν οι καθηγητές Ιωάννης Κιούμης, διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στο «Παπανικολάου», Συμεών Μεταλλίδης, αν. καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς ΑΧΕΠΑ, και οι κ. Εξαδάκτυλος, Νίτσας και Παπαϊωάννου, όχι όμως και εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών.

Γι' αυτό και με ανακοίνωσή της η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου τα έβαλε με τον δήμαρχο, «θυμήθηκε ότι υπάρχει κορονοϊός όταν ο πρωθυπουργός τον μάλωσε στη Βουλή» και ρωτά μεταξύ άλλων: «Τι κάνατε όταν ακούγατε την κραυγή αγωνίας των υγειονομικών;».

 

ΥΓΕΙΑ
Η Θεσσαλονίκη φωνάζει: Ερχεται το τρίτο κύμα, πάρτε σωσίβιο!
Η απορία αν θα ζήσουμε τρίτο κύμα της πανδημίας μοιάζει με ερώτηση του... ενός σεντ! Οσο εύκολη προκύπτει η απάντηση, άλλο τόσο δραματική είναι η προειδοποίηση από τη Θεσσαλονίκη.
Η Θεσσαλονίκη φωνάζει: Ερχεται το τρίτο κύμα, πάρτε σωσίβιο!
ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Ταχύρρυθμη εκπαίδευση γιατρών, μαζικά εξιτήρια και εκκενώσεις κλινικών
Σαν ψύλλος στην κόψη του ξυραφιού. Η εικόνα περιγράφει επιεικώς την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη. το επόμενο 48ωρο θα αποδειχθεί κρίσιμο για την ευστάθεια του συστήματος.
Ταχύρρυθμη εκπαίδευση γιατρών, μαζικά εξιτήρια και εκκενώσεις κλινικών
ΥΓΕΙΑ
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, Σίμος Μεταλλίδης, μιλά με περηφάνια για την ομάδα του στην κλινική του ΑΧΕΠΑ που συνεχίζει παρά τις αντιξοότητες να μετράει «νίκες»
«Το σύστημα δουλεύει γιατί υπάρχει το φιλότιμο»
ΥΓΕΙΑ
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
Οργή της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ● Αντί για προσλήψεις μετακινούν γιατρούς της ΠΦΥ στα Επείγοντα των νοσοκομείων ● Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα προαύλια των νοσοκομείων στις 7 Απριλίου
«Θυσιάζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας»
ΥΓΕΙΑ
Χωρίς όπλα στην πρώτη γραμμή
Aντέχουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά ακροβατούν καθημερινά επί ξυρού ακμής οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι κλινικές ασθενών προσβεβλημένων από τον Covid-19.
Χωρίς όπλα στην πρώτη γραμμή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας