• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.6°C / 31.2°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 26.6°C
  5 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.0°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.4°C
  3 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 28.8°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.6°C
  3 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.2°C
  6 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.1°C / 28.8°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.7°C
  3 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  3 BF
  30%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.0°C
  3 BF
  21%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  5 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 29.9°C
  4 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  4 BF
  30%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι κραυγές από το ΕΣΥ επί 8 μήνες δεν φτάνουν μέχρι το Μαξίμου

 • A-
 • A+
Οι «πολεμιστές» της πρώτης γραμμής με πλακάτ έξω από τον «Ευαγγελισμό» φώναξαν ξανά και ξανά για μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας. ● Δίπλα τους στάθηκαν απλοί πολίτες, ασθενείς και συνοδοί.

Εστω και τώρα, στο και πέντε, ζητούν στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας οι υγειονομικοί, που χθες έστειλαν ισχυρό μήνυμα από άκρη σε άκρη της χώρας στην κυβέρνηση που τους επαινεί μεν, αγνοώντας τους επιδεικτικά, δε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα.

Γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς -οι ήρωες, όπως τους αποκαλεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη- βγήκαν στις πύλες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια αλλά και θράσος να επικαλείται τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή», «Παλεύουμε μαζί σας, φωνάξτε μαζί μας!», «Διεκδικούμε: μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας, πλήρη επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας». Τα πλακάτ που κρατούσαν χθες οι υγειονομικοί στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» τα έλεγαν όλα. Τηρώντας τα μέτρα, με ειρηνική διάθεση αλλά εξαγριωμένοι με την εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία, φώναξαν για να ακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους.

«Αυτοί είμαστε σήμερα και δεν θα μπορούσαμε να λείψουμε είτε είμαστε ασθενείς ή γιατροί. Εμείς που είμαστε εδώ για να θεραπεύσουμε, καταγγείλαμε πριν 8 μήνες την έλλειψη μαζικών τεστ, κρεβατιών ΜΕΘ, την αυστηρότητα με την οποία ο ΕΟΔΥ έδινε απάνθρωπες οδηγίες στις Επιτροπές Λοιμώξεων των νοσοκομείων για ελάχιστη καραντίνα στους συναδέλφους. Φωνάξαμε το καλοκαίρι, φωνάξαμε το φθινόπωρο, αλλά δεν εισακουστήκαμε και σήμερα φτάσαμε πάλι να μας λένε για “ατομική ευθύνη”. Ομως δεν υπολόγισαν σωστά, γιατί ο αγώνας μας είναι δίκαιος και θα συνεχιστεί», φώναζε με την ντουντούκα ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας αποδεικνύουν την έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην πανδημία από την αρχή και μέχρι σήμερα. Δεν μπορεί σε κάθε ενημέρωση να δηλώνεται ότι το ΕΣΥ είναι θωρακισμένο και ταυτόχρονα να ανακοινώνεται lockdown “για να μην πιεστεί το σύστημα υγείας”. Μέτρα πάνω στο lockdown, μείωση κατά 80% των χειρουργείων. Τι θα απογίνουν οι ασθενείς αυτοί; Οι κακοήθειες, τα καρδιοχειρουργικά περιστατικά;» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Αναστάσης Παπαγιώργος, παθολόγος στην Α' Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου.

«Η κυβέρνηση να σταματήσει να αποφεύγει τους γιατρούς του ΕΣΥ, να τους ακούσει και να κάνει πράξη τις προτάσεις τους», μας είπε η κ. Ειρήνη, συνταξιούχος που περίμενε να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο για τη χημειοθεραπεία της. «Εμείς αυτούς έχουμε δίπλα μας, τους γιατρούς μας και τους νοσηλευτές. Τους βλέπουμε πώς τρέχουν για να είμαστε καλά. Μαζί τους είμαστε. Το Μαξίμου είναι μακριά μάλλον και δεν βλέπει τι γίνεται στα νοσοκομεία», συμπληρώνει ο κ. Μανώλης, που περιμένει και εκείνος να τον δει καρδιολόγος. «Ο,τι χρειάζονται οι γιατροί να το κάνουν οι πολιτικοί. Αυτοί δίνουν τη μάχη, αυτοί ξέρουν», συμφωνεί η κ. Καλλιόπη που συνοδεύει τον άντρα της ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, αντί να πείσει την κυβέρνηση της πιο αυταρχικής Δεξιάς που έχει γνωρίσει ο τόπος μέχρι σήμερα, ότι το ΕΣΥ πρέπει να στηριχτεί, πρέπει να γίνουν προσλήψεις, γιατί αυτό θα διασφαλίσει την υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας, βάζει ιδιώτες από την κεντρική πύλη των νοσοκομείων, χρησιμοποιώντας την πανδημία για να περάσει την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων - και μάλιστα με μισθό 2.000 ευρώ καθαρά και αφορολόγητα, με διατήρηση των ιατρείων τους, μισθό που οι γιατροί μας δεν βλέπουν ούτε στον ύπνο τους», είπε η Φωτεινή Καστρινάκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου.

«Είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε ότι ο “Ευαγγελισμός”, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, όπως και πάρα πολλά άλλα νοσοκομεία βρίσκονται στο “κόκκινο”. Η κλινική Covid είναι γεμάτη -100% πληρότητα- όπως και οι δύο ΜΕΘ Covid. Προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει στην επόμενη εφημερία που θα συνεχίσουν να έρχονται σωρηδόν τα κρούσματα, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, με αναπνευστική ανεπάρκεια, να μην τους φτάνει το οξυγόνο και να μην έχουμε MEΘ να τους διασωληνώσουμε ώστε να λάβουν την περίθαλψη που τους αξίζει», εξηγεί ο Αν. Παπαγιώργος.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, 99 υγειονομικοί είναι εκτός, αναδεικνύοντας το κομμάτι της νόσησης των εργαζομένων στο ΕΣΥ. «Από τη στιγμή που βγαίνει κάποιος θετικός ή μπαίνει καραντίνα, αφήνει πίσω ένα κενό το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί. Δεν υπάρχουν εφεδρείες, έτσι καλύπτεται από την υπερπροσπάθεια των ήδη υπαρχόντων γιατρών», μας λέει.

«Στα επείγοντα το κλίμα είναι πολεμικό. Τα μέτρα ασφαλείας δεν είναι αρκετά, σήμερα δεν έχουμε μάσκες FFP2 και χρησιμοποιούμε απλές χειρουργικές», μας λέει ο Αντώνης Αργυρός, τραυματιοφορέας. «Στην τελευταία εφημερία είχαμε 25 εισαγωγές Covid», περιγράφει και ανησυχεί για τον κόσμο «που παρουσιάζει άλλα προβλήματα υγείας πέραν του Covid και φοβάται. Αυτό θα του στοιχίσει. Ενας που φοβάται να πάει στον γιατρό του θα επιδεινωθεί». Από την άλλη, δεν φτάνει το προσωπικό, μας λέει, «δεν πίνω ούτε νερό στη βάρδιά μου. Και πριν δεν επαρκούσε το προσωπικό, τώρα όμως έχουμε πόλεμο».

Οι υγειονομικοί δεν θα σταματήσουν να φωνάζουν. Συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη -«ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση ότι θα τις απαγορεύσει»- και απεργούν σε όλη τη χώρα στις 26 Νοεμβρίου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εγκληματική αμέλεια αλλά και θράσος να επικαλείται τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
«Καλά Χριστούγεννα» με δεκάδες νεκρούς...
Η κυβέρνηση δίνει και πάλι έμφαση στην επικοινωνιακή «αντιμετώπιση» της πανδημίας ● Ετοιμάζουν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από Covid ● Τι είπε στη χτεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ....
«Καλά Χριστούγεννα» με δεκάδες νεκρούς...
ΥΓΕΙΑ
Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης
Η συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από τον ιό της πανδημίας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, μια αύξηση 2-8 ανά ημέρα,...
Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας...
Η επιστημονική κοινότητα δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς το 5ο επιδημικό κύμα διασπείρεται σε όλη τη χώρα και η κάλυψη των εμβολίων είναι της τάξης του 69%.
Τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας...
ΥΓΕΙΑ
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
Προωθεί συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις των ανεμβολίαστων υγειονομικών μέσα στην κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας ● Κραυγές αγωνίας από τα νοσοκομεία ● Τραγική η κατάσταση σε Αχαΐα και Ηλεία.
Σχέδιο Πλεύρη για διάλυση του ΕΣΥ
ΥΓΕΙΑ
Φουντώνει το 5ο κύμα του ιού
Οι προβλέψεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι δυσοίωνες με 8.661 στην Αττική και 2.179 στη Θεσσαλονίκη χθες, ενώ μεγάλη αύξηση ιικού φορτίου έδειξαν τα αστικά λύματα της Κρήτης και της Πάτρας.
Φουντώνει το 5ο κύμα του ιού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας