Ενα φάντασμα στοιχειώνει τη Θεσσαλονίκη από χθες το απόγευμα: το φάντασμα του Μπέργκαμο. Ολα τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 στην πόλη γέμισαν. Χθες στις 5 το απόγευμα, 68χρονος ασθενής που νοσηλευόταν στο «Ιπποκράτειο» μεταφέρθηκε επειγόντως… στα Γιαννιτσά, αφού το ΕΚΕΠΥ δεν έδινε αλλού ελεύθερη κλίνη. Κάθε ώρα πλέον βαραίνει διαφορετικά, είναι γεμάτη ένταση και αγωνία για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές, που δύσκολα μεταφέρεται σε χαρτί.
Για να γίνει αντιληπτή η ταχύτητα των εξελίξεων, προχθές από τις 148 ΜΕΘ Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) οι 132 ήταν κατειλημμένες. Τα γεγονότα είχαν προαναγγελθεί λίγες ώρες νωρίτερα από τον καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλη Δερμιτζάκη: «Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι, μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία».
Τη στιγμή που οι χειρότερες προβλέψεις επιβεβαιώνονταν, που τα δημόσια νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη περνούσαν στη ζώνη του μισόφωτος, η προσπάθεια της κυβέρνησης με τη συνδρομή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου να απευθυνθεί σε ιδιώτες γιατρούς για να συνδράμουν έπεφτε με θόρυβο στο κενό. Η αποτυχία συνοδεύτηκε με τον θυμό και τον σαρκασμό των νοσοκομειακών γιατρών οι οποίοι μαζί με τους νοσηλευτές σηκώνουν όλο το βάρος της πανδημίας.
Η έλλειψη πρόβλεψης και η απουσία σχεδίου αποτυπώνεται ακόμη και στις διαρροές πληροφοριών για μετατροπή χώρων, όπως το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Εκθέσεως, σε πρόχειρες κλινικές Covid-19.
Το «άδειασμα» των κυβερνητικών εκκλήσεων από τους ιδιώτες γιατρούς αποτυπώνεται τόσο στις προχθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια όσο και στις εκκλήσεις του Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, να συνδράμουν τη Θεσσαλονίκη γιατροί από άλλες περιοχές της χώρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «κάνω έκκληση στους συναδέλφους γιατρούς που μπορούν να βοηθήσουν να έρθουν στη Θεσσαλονίκη, γιατί υπάρχει ανάγκη για γιατρούς στα νοσοκομεία μας. Οι άνθρωποι που είναι στην πρώτη γραμμή εξαντλούνται και πρέπει όλοι να τους βοηθήσουμε. Ζητάμε γιατρούς από οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».
Νοσοκομειακοί γιατροί με τρεις τουλάχιστον δεκαετίες εμπειρίας σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» πως «ο κ. Εξαδάκτυλος εκλεγόταν χρόνια πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με σχεδόν “σοβιετικά” ποσοστά. Πού είναι τώρα που τους χρειάζεται αυτός κι εμείς, οι φίλοι του;». Ο σαρκασμός δεν κρύβει τον θυμό για την κλήση σε ιδιώτες έναντι 2.000 ευρώ τον μήνα, αφορολόγητα και χωρίς υποχρέωση να κάνουν εφημερίες.
Οπως μας λένε νοσοκομειακοί γιατροί, «είναι τουλάχιστον πρόκληση, αν όχι τίποτα χειρότερο, να ανακοινώνονται τέτοια ποσά την ώρα που ένας διευθυντής κλινικής με 30 χρόνια προϋπηρεσία λαμβάνει λιγότερα και φορολογητέα. Αλλά κι αν ξεχάσουμε το οικονομικό διότι το θέλει η ώρα, τι ακριβώς θα κάνουν οι ιδιώτες συνάδελφοι που δεν έχουν εμπειρία νοσοκομείου; Δηλαδή, εκτός από το βάρος των ασθενών θα έχουμε και την ευθύνη να τους εκπαιδεύουμε; Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα βλέπει έναν 35χρονο γιατρό που παίρνει 2.000 ευρώ και φεύγει στο επτάωρο αυτός που έχει τριάντα χρόνια στο νοσοκομείο και πρέπει να συνεχίζει τη δουλειά στην εφημερία;»
Πληροφορίες που διακινούνταν από χθες το πρωί ήθελαν την κυβέρνηση να προετοιμάζεται για χρήση του «Βελλίδειου» στη Θεσσαλονίκη ως πρόχειρης κλινικής covid και ο πρόεδρος της ΔΕΘ Τάσος Τζήκας έσπευδε να δηλώσει πως και τα περίπτερα της Εκθεσης είναι στη διάθεση της πολιτείας. Συγκινητική η προσφορά του ερασιτέχνη «Ηρακλή» που με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι οι ιδιωτικές εγκαταστάσεις του αθλητικού συλλόγου που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των γιατρών και της διεύθυνσης του νοσοκομείου «χωρίς καμιά επίταξη, χωρίς κανένα ενοίκιο, χωρίς καμία χρηματική απολαβή».
«Οποιος θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής»
Ολο το εν εξελίξει δράμα της πόλης σε μία ανάρτηση. Ανευ σχολίων παραθέτουμε την ανάρτηση που έκανε η Χριστίνα Κυδωνά, εντατικολόγος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.
«Πάει μια βδομάδα που μου ανατέθηκε η ευθύνη της covid κλινικής του Ιπποκρατείου (στη Θεσσαλονίκη) μαζί με τη λοιμωξιολόγο Αθηνά Πυρπασοπούλου. Από τα 35 κρεβάτια φτάσαμε τα 150 και στην αυριανή (σ.σ. χθεσινή) εφημερία θα επεκταθούμε μέχρι τα 180. Ενα μόνο έχω να πω: κανείς δε σχολάει στην ώρα του, αλλά 2-3-4-5 και 6 ώρες μετά (εννοείται χωρίς υπερωρία). Οι εφημερεύοντες γιατροί, ειδικοί και ειδικευόμενοι, περνούν 24+ ώρες με τη στολή χωρίς να ξεκουράζονται ούτε μισάωρο. Τέσσερις νοσηλεύτριες σε κάθε απογευματινή και βραδινή βάρδια για 50 ασθενείς covid με ένα ατελείωτο, ατελείωτο τρέξιμο. Προϊσταμένες, τομεάρχισσες και διευθύνουσα φεύγουν καθημερινά βράδυ από το νοσοκομείο και η Πληροφορική & Τεχνική Υπηρεσία έχουν γίνει λάστιχο, ενώ ταυτόχρονα τα κρούσματα στο προσωπικό αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Εάν κάποιος εξακολουθεί –από ιδεολογική θέση– να θεωρεί τους διορισμούς στο ΕΣΥ σπατάλη χρημάτων να ξέρει ότι είναι συνένοχος σε εγκλήματα κατά της ζωής».