• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.6°C / 26.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 19.2°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.0°C / 23.2°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 19.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 25.8°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.3°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.6°C
  0 BF
  78%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 22.3°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.2°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.2°C / 26.5°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.3°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 25.1°C
  2 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  84%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «Ιπποκράτειο» αναλογεί ένας γιατρός για πενήντα ασθενείς

 • A-
 • A+
Ο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε επισήμως αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid, έκλεισε η Ψυχιατρική του ΑΧΕΠΑ, ενώ στον «Αγιο Δημήτριο» χειρουργεία μετατρέπονται σε ΜΕΘ Covid.

«Υπάρχουν ασθενείς στους οποίους δεν προλαβαίνουμε να πούμε ούτε “καλημέρα”». Η φράση γιατρού της πρώτης γραμμής από μεγάλο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης αποτυπώνει ανάγλυφα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα υγείας της πόλης, η αντοχή του οποίου αναμένεται να κριθεί το πολύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ η αντοχή γιατρών και νοσηλευτών κρίνεται κάθε μέρα.

Και δυστυχώς έχουμε βρεθεί στο σημείο που διαγωνίζονται… οι διατυπώσεις και οι περιγραφές της καθημερινής έντασης, αφού στα νοσοκομεία της πόλης που εφημερεύουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καλούνται να διαχειριστούν καταστάσεις που δεν περιγράφονται με λόγια. Τι μπορείς να πεις και πώς να περιγράψεις το γεγονός ότι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο φτάσαμε στο σημείο να αναλογεί ένας (1) γιατρός για πενήντα (50) ασθενείς; (Ρεκόρ εισαγωγών στην τελευταία εφημερία του νοσοκομείου καθώς ενώ από τα 120 κρεβάτια είχαν αποδεσμευτεί τα 40 με μεταφορά ασθενών, χθες βράδυ έφτασε να νοσηλεύει 140 ασθενείς και 20 ύποπτα κρούσματα.)

Και πώς μπορεί κανείς να φανταστεί ότι ετοιμάζονται για να δώσουν μέχρι την Πέμπτη άλλους δυο ορόφους του νοσοκομείου για κλινική Covid, στέλνοντας τις χειρουργικές υποειδικότητες για νοσηλεία στο Διαβαλκανικό; Πώς μπορεί να φανταστεί κανείς και πώς να περιγράψει εφημερία με έναν μόνιμο γιατρό και έναν ειδικευόμενο; Και πώς δύναται άραγε να λειτουργήσει η επέκταση με… το ίδιο προσωπικό;

Πώς μπορεί κάποιος να φανταστεί την κατάσταση στο «Παπαγεωργίου», νοσοκομείο για το οποίο λίγα έχουν λεχθεί μέχρι τώρα, αλλά βιώνει την ίδια ασφυκτική κατάσταση; Γεμάτα δεκαέξι κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό (συν 6 για άλλες παθήσεις), και τα 120 κρεβάτια στην κορονοκλινική. Η σύγκριση δε των στοιχείων των τελευταίων ημερών είναι αποκαλυπτική καθώς πριν μία εβδομάδα 6 άτομα νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ για κορονοϊό και μόλις 20 στην κορονοκλινική!

Την ίδια στιγμή το νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε επισήμως αποκλειστικά σε νοσοκομείο Covid, δηλαδή θα νοσηλεύει μόνο ασθενείς με κορονοϊό, ενώ έκλεισε η Ψυχιατρική του ΑΧΕΠΑ –για πρώτη φορά στην ιστορία της– και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στο «Παπανικολάου» υπήρχε ένα μόλις κρεβάτι ελεύθερο για Covid, ενώ στον «Αγιο Δημήτριο» αίθουσες χειρουργείων μετατρέπονται σε ΜΕΘ για ασθενείς Covid. Παράλληλα σε όλα τα νοσοκομεία χώροι αλλάζουν χρήση για να μετατραπούν σε κλινικές Covid, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ μεταφέρονται σταδιακά σε άλλα νοσοκομεία που δεν έχουν εφημερία ή στον ιδιωτικό τομέα.

Σιωπηλά εισήλθε στη μάχη και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείου, στο οποίο είχαν μεταφερθεί 21 άτομα, αλλά σίγουρα έχει περισσότερες δυνατότητες καθώς πρόκειται για μεγάλο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
Η Θεσσαλονίκη, καζάνι που βράζει ● Ο αντίκτυπος των αναστολών εργασίας δεν έχει γίνει ακόμη ορατός ● Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Τα πληγωμένα νοσοκομεία την επόμενη μέρα της «τιμωρίας»
ΥΓΕΙΑ
Οργή για τη σιωπή της κυβέρνησης
Πένθιμο το σκηνικό στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης καθώς το νοσηλευτικό προσωπικό θρηνεί το δεύτερο θύμα του Covid-19
Οργή για τη σιωπή της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
Ηταν πολλά τα περιστατικά που αποδεικνύουν την προχειρότητα της επιστράτευσης ή την επικοινωνιακή εκμετάλλευση που επιχείρησε το υπουργείο Υγείας διαλέγοντας ονόματα στην τύχη.
Επιστράτευσαν γιατρούς άλλων νοσοκομείων, ακόμη και ανεμβολίαστους
ΥΓΕΙΑ
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
Οι γιατροί της Θεσσαλονίκης κατηγορούν τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και τις διοικήσεις υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων για τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα ● Τραγική η...
Ευθύνες με ονοματεπώνυμα
ΥΓΕΙΑ
Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης προειδοποιούν με παραιτήσεις
«Εχουμε εξουθενωθεί σωματικά και ψυχικά και δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε κάτω από απαράδεκτες και ανασφαλείς συνθήκες νοσηλείας» αναφέρουν οι γιατροί του νοσοκομείου.
Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» Θεσσαλονίκης προειδοποιούν με παραιτήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας