«Ερχεται τσουνάμι [...] Είμαστε ατρόμητοι προς τους ασθενείς μας, αλλά τρομαγμένοι μέσα μας [...] Οι ίδιοι πάμε να αντιμετωπίσουμε ένα πράγμα που είναι τεράστιο». Τα λόγια της Δέσποινας Τοσουνίδου, γιατρού ακτινολόγου στο Ασκληπιείο της Βούλας, μίας από τους δεκάδες υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση η οποία δεν θέλει ούτε να τους ακούσει, ούτε να τους δει.
Είμαστε σε φάση εκθετικής αύξησης κρουσμάτων, στο όριο απώλειας ελέγχου, με μία κυβέρνηση που παρακολουθεί τον ιό να απλώνεται από άκρη σε άκρη της χώρας. Ανακοινώνει μέτρα λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία άλλων μέτρων -ξανά και ξανά- επικαλούμενη καταχρηστικά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη» και τη χρήση μάσκας, αποσιωπώντας το μέτρο της απόστασης και απεμπολώντας τη δική της ευθύνη εξασφάλισης των μέτρων που είναι και η κύρια. Ο συνωστισμός στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι ενδεικτικοί. Ακόμα περισσότερο, η προκλητική πλέον αδιαφορία που επιδεικνύει για το δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο εκπέμπει SOS.
Το φράγμα των 1.500 διαγνώσεων σε ένα 24ωρο έσπασε πριν από λίγες μέρες, ο ιός καλπάζει και το κυβερνητικό παραμύθι για τη «θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας», για «τις χιλιάδες προσλήψεις», για «τις 1.000 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν» καταρρέει καθημερινά και από τα πιο επίσημα δικά της χείλη. Με επείγον έγγραφό του χθες ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων ζητούσε εδώ και τώρα μείωση των τακτικών χειρουργείων και ενημέρωση για τις γενικές κλίνες που μπορεί να μετατρέψει κάθε νοσοκομείο σε Covid!
Με την ένδειξη «Κατεπείγον» και με «προθεσμία εντός της ημέρας», όπως αποκάλυψε το efsyn.gr, ο διοικητής μίας από τις μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειας της χώρας ζήτησε χθες από τους διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης του να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία και να ενημερώσουν «για την πρόβλεψη κλινών παροχής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών που θα προκύψουν μετά από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών, αιθουσών ανάνηψης, ειδικών κλινών (Θ/Χ, Ν/Χ, ΜΑΦ κ.λπ.)». Το εν λόγω έγγραφο έφυγε από την Υγειονομική Περιφέρεια χθες λίγο μετά τις 10 το πρωί και έδινε τρεις ώρες διορία για τις απαντήσεις των διοικητών.
Χωρίς προσλήψεις
Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ό,τι έκανε στο πρώτο κύμα της επιδημίας, τηλεοπτικές εμφανίσεις και «απαγορευτικά», αρνούμενη εμμονικά να προχωρήσει στην κρίσιμη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας. «Προσλήψεις γιατρών δεν έχουν γίνει. Νοσηλευτών έγιναν κάποιες, αλλά είναι νέοι, δεν είναι εκπαιδευμένοι, δεν μπορούν επομένως να σηκώσουν το βάρος μιας πανδημίας. Το βάρος πέφτει ξανά στους ίδιους», τονίζει η Δέσποινα Τοσουνίδου, μέλος της Ε.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και πρόεδρος του σωματείου του Ασκληπιείου. Ομως οι «ίδιοι» είναι όλο και λιγότεροι, αφού το υγειονομικό προσωπικό μετράει ήδη αρκετά κρούσματα, τα οποία βγαίνουν εκτός μάχης.
«Η κυβέρνηση είχε όλο τον χρόνο να προσλάβει τον αναγκαίο αριθμό μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να στελεχωθούν τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οχι μόνο δεν το έκανε, όχι μόνο δεν υπάρχει ο αντίστοιχος σχεδιασμός, αλλά σταθερά προσηλωμένη στη λογική κόστους – οφέλους, υπεραμύνεται της πολιτικής των μετακινήσεων, των “μπαλωμάτων” που μισοκλείνουν τρύπες για να ανοίξουν άλλες», μας λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου. Η ασφαλής λειτουργία των κρεβατιών ΜΕΘ απαιτεί κατάλληλο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Η εντατικολογία είναι εξειδίκευση και η εκπαίδευση διαρκεί 2 χρόνια και όχι 3 μήνες. Πολύ περισσότερο, δεν διαρκεί μόνο… 2 ώρες (!) όπως επιχειρήθηκε να γίνει με “ταχύρρυθμα σεμινάρια” σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις αναγκαστικής μετακίνησης συναδέλφων», σημειώνει.
«Η θνητότητα και η νοσηρότητα θα εκτιναχθούν, ο κόσμος θα πεθαίνει από άλλα νοσήματα γιατί 8 μήνες η κυβέρνηση δεν προετοίμασε το σύστημα υγείας για το δεύτερο κύμα, δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις και δεν εξασφάλισε τις αναγκαίες υποδομές», λέει μιλώντας στο «efsyn.gr» ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Μονοθεματικό ΕΣΥ
Το ΕΣΥ ξαναμετατρέπεται σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης, που θα ασχολείται αποκλειστικά με μία νόσο, τον Covid, την ώρα που, σύμφωνα με το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, την Ενωση Ιατρών Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), υπήρχε δέσμευση από τους διοικητές των 1ης και 2ης Υγειονομικών Περιφερειών ότι δεν θα μειωθούν τα χειρουργεία.
Η ΕΙΝΑΠ ζητούσε με χθεσινή επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να μην υπάρξει μείωση των τακτικών χειρουργείων γιατί οι λίστες είναι μεγάλες, αίτημα που κατέθεσε στους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών οι οποίοι το έκαναν αποδεκτό. Δεν πρόλαβε όμως η Ενωση να χαιρετίσει την αποδοχή του αιτήματος και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ αθέτησε τη δέσμευσή του.
Αλλά και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά την τελευταία ενημέρωση από την Αριστοτέλους διαβεβαίωνε: «Δεν υπάρχει θέμα αναβολής τακτικών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ», κατά το «το σύστημα είναι θωρακισμένο» που απαντάει μηχανικά κάθε φορά από τηλεοράσεως. Χωρίς αιδώ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας