Σαν ψύλλος στην κόψη του ξυραφιού. Η εικόνα περιγράφει επιεικώς την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στη Θεσσαλονίκη και όλοι οι ενεργοί υγειονομικοί «δαγκώνουν τη γλώσσα τους» για να μη χρησιμοποιήσουν λέξεις με δραματικές αποχρώσεις. Τα στοιχεία της χθεσινής μέρας είναι αποκαρδιωτικά και το επόμενο 48ωρο θα αποδειχθεί κρίσιμο για την ευστάθεια του συστήματος.
Χθες οι κλινικές Covid και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της πόλης δοκιμάστηκαν στα όριά τους. Τα νοσοκομεία αναφοράς που εφημέρευσαν τις δύο προηγούμενες ημέρες γέμισαν από περιστατικά Covid. Και η δήλωση της Δάφνης Κατσίμπα, προέδρου των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης, στην «Εφ.Συν.» ότι «αποδείχτηκε εγκληματική η πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, διότι τώρα που όλοι πια βλέπουν τι θα κάνουν άραγε;» είναι απλώς ενδεικτική όσο χαρακτηριστική και η αναφορά «εμείς λοιπόν κοιτάζουμε τον πρωθυπουργό στα μάτια, όπως το θέλει, και τον καταγγέλλουμε για όσα δεν έγιναν από τον Μάρτιο»!
Είναι τέτοιας έντασης οι ροές περιστατικών Covid σε κλινικές και ΜΕΘ, που τα στοιχεία που παραθέτουμε θα έχουν ήδη αλλάξει όσο γράφονται τούτες τις γραμμές, λόγω και της προσέλευσης ασθενών από τις «κόκκινες» περιοχές της Μητροπολιτικής Περιφέρειας. Ο κεντρικός έλεγχος της πληροφορίας δεν μπορεί όμως πλέον να κρύψει την ένταση και τον ηλεκτρισμό που διατρέχει όλα τα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικά όσα συμβαίνουν στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, το οποίο κατά την 28η Οκτωβρίου είχε υπερπλήρη την κλινική Covid – με δυναμικότητα περίθαλψης 35 περιστατικών έφτασε τα... 48 (4 ανήλικοι)- ενώ χθες η 4η ΥΠΕ με επείγον έγγραφο ζήτησε κλείσιμο όλων των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων και κατάρτιση σχεδίου εκκένωσης άλλης κλινικής εντός... 4 ωρών για να μετατραπεί σε Covid και επιτάσσει στον τομέα όλους τους παθολόγους!
Αλλά ούτε αυτό είναι αρκετό καθώς καλούνται με ευθύνη της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου να εκπαιδευτούν όλοι οι χειρουργοί για περίθαλψη Covid και όλο το προσωπικό για τεστ. Την ίδια ώρα οι 3 παθολογικές κλινικές του νοσοκομείου είναι υπερπλήρεις από άλλα περιστατικά και προχθές δόθηκαν μαζικά εξιτήρια για να αντιμετωπιστούν τα επόμενα περιστατικά. Δηλαδή οι... εφεδρείες είναι το ήδη καταπονημένο προσωπικό και ο σχεδιασμός το μόνο που προβλέπει είναι εντολές για εκπαίδευση γιατρών εντός ωρών!
Σε όλα τα νοσοκομεία μεταφέρεται προσωπικό από άλλες κλινικές. Πάμε να γίνουμε νοσοκομεία μίας νόσου. Οσα μας έχουν πει για ενίσχυση του συστήματος αποδείχτηκαν κούφια» - Δάφνη Κατσίμπα, προέδρος των νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης
Στο πλαίσιο του... ανασχεδιασμού και ο «Αγιος Παύλος» μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς με δυναμικότητα 28 κρεβατιών και έχει ήδη 13 νοσηλευόμενους. Στο «Παπαγεωργίου», έπειτα από εξιτήρια, 30 από τα 32 κρεβάτια είναι καλυμμένα, ενώ στο «Παπανικολάου» όπου νοσηλεύονται 56 άτομα οι κλινικές Covid δεν άντεξαν και δόθηκαν κρεβάτια από τη χειρουργική κλινική. Το ΑΧΕΠΑ νοσηλεύει 48 ασθενείς με δυνατότητα για 70, δυνατότητα που μάλλον θα ξεπεραστεί πολύ γρήγορα.
Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ: στο «Παπανικολάου» είναι καλυμμένες οι 15 από τις 18, στο «Παπαγεωργίου» οι 2 από τις 4 και στο ΑΧΕΠΑ οι 11 από τις 17 (με δυνατότητα για επιπλέον 3 μονάδες). Από την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να αντέχουν στο σύστημα άλλα 10 κρεβάτια ΜΕΘ στο «Γ. Γεννηματάς». Η οριακή κατάσταση που τα στοιχεία περιγράφουν επιδεινώνεται όταν δει κανείς την κατάσταση του προσωπικού που έχει προσβληθεί από Covid: πάνω από 30 στο «Παπανικολάου», 16 στο «Παπαγεωργίου», 4 στον «Αγιο Παύλο», 10 στο «Θεαγένειο», 2 στο Ψυχιατρείο και μεγάλος –αλλά άγνωστος- αριθμός στο ΑΧΕΠΑ που έχει μεγάλη διασπορά και σε άλλες κλινικές του πλην αυτών του Covid.
«Σε όλα τα νοσοκομεία μεταφέρεται προσωπικό από άλλες κλινικές. Πάμε να γίνουμε νοσοκομεία μίας νόσου. Οσα μας έχουν πει για ενίσχυση του συστήματος αποδείχτηκαν κούφια», λέει η κ. Κατσίμπα, τονίζοντας: «Κάνουμε εκκλήσεις από τον Μάρτιο, λέμε ότι το ΕΣΥ είναι σαθρό. Αν λοιπόν είχαμε αληθινό πόλεμο, τι θα έκανε η κυβέρνηση; Δεν θα είχε επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα; Τώρα γιατί τους ρωτάνε και τους δίνουν και διπλή αμοιβή; Μαζικά τεστ στα νοσοκομεία, είναι τραγικό να μένει το προσωπικό τρεις μέρες στο νοσοκομείο μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα».
Το περιστατικό με το γηροκομείο Σερρών -«Κωστοπούλειος Στέγη»- από την οποία ο ΕΟΔΥ ζήτησε να μετατρέψει έναν όροφο σε κλινική Covid 19 αποδεικνύει το εύθραυστο του συστήματος. Ας σημειωθεί ότι στο γηροκομείο καταγράφηκαν 50 κρούσματα (36 τρόφιμοι, 14 εργαζόμενοι). Από αυτούς οι 8 μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία Θεσσαλονίκης και Πτολεμαΐδας, μέχρι που ο ΕΟΔΥ δήλωσε αδυναμία νοσηλείας των υπόλοιπων θετικών κρουσμάτων. Ο διευθυντής του ιδρύματος Κώστας Καραμούτσος αναρωτιέται πώς θα καλύψει το προσωπικό που τέθηκε σε καραντίνα (17 άτομα ανά βάρδια) και δηλώνει ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αφού θα έπρεπε ημερησίως να πληρώνει 8.000 ευρώ μόνο για τα τεστ...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας