Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θέμα ωρών η Θεσσαλονίκη να «αναβαθμιστεί» στις περιοχές με πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θέμα ωρών η Θεσσαλονίκη να «αναβαθμιστεί» στις περιοχές με πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου

  • A-
  • A+
Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς φτάνουν στην πόλη με «άγριες» διαθέσεις, ενώ στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι κέντρο αναφοράς του κορονοϊού, εντοπίστηκαν χθες εννέα κρούσματα σε εργαζόμενους.

Ερχονται... Χρυσοχοΐδης - Χαρδαλιάς και «πορτοκαλί» συναγερμός στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία κινούνται σε κατάσταση κονσερβοποιημένης σαρδέλας, ενώ τα νοσοκομεία δυσκολεύονται πια να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις της υγειονομικής κρίσης, ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας προχωρά σε μια ακόμη επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, πιθανότατα αύριο, για να μας κουνήσει το δάχτυλο στο γνωστό του δασκαλίστικο ύφος και να μας επαναλάβει αυστηρά τα περί «ατομικής ευθύνης».

Σήμερα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για τα μέτρα αστυνόμευσης που θα επιβληθούν και στις 10 το πρωί θα κάνει δηλώσεις.

Οπως φαίνεται, λοιπόν, είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πως η Θεσσαλονίκη θα «αναβαθμιστεί» στις περιοχές με πορτοκαλί επίπεδο κινδύνου. Προς τούτο, συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα η Ειδική Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης της Περιφέρειας.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λήψη σειράς μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων σε όλα τα κτίρια της Περιφέρειας και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες, ενώ ο περιφερειάρχης έθεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα ενόψει της αναμενόμενης εισόδου της περιοχής στο Επίπεδο 3 («Πορτοκαλί»).

Είναι αλήθεια πως η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη τις τελευταίες ημέρες επιδεινώνεται, όμως εξίσου αληθινό είναι το έλλειμμα όχι της ατομικής, αλλά της κρατικής ευθύνης...

Στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι κέντρο αναφοράς του κορονοϊού, εντοπίστηκαν χθες εννέα κρούσματα σε εργαζόμενους. Η είδηση έγινε γνωστή, ωστόσο, από ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ κι όχι από τη διοίκηση του ιδρύματος ούτε από άλλον κρατικό φορέα, οι οποίοι αργότερα απλώς επιβεβαίωναν.

Οι άνθρωποι τέθηκαν σε καραντίνα και σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους χωρίς να διατρέχουν κάποιον κίνδυνο. Η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε για την εξέλιξη το υπουργείο Υγείας, το οποίο απέστειλε κλιμάκια του ΕΟΔΥ για τη διενέργεια τεστ στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, περίπου 1.700 άτομα δηλαδή. Επίσης, έγινε γνωστό ότι βρέθηκε θετική μια νοσηλεύτρια της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπανικολάου και δεύτερη στο «Ιπποκράτειο».

Στο μεταξύ, τσιμουδιά και κανένα επιπλέον μέτρο, πέρα από τη χρήση μάσκας, δεν φαίνεται να λαμβάνεται για τους επίσης εξαιρετικά προβληματικούς χώρους των σχολείων και των συγκοινωνιών, ειδικά δε της Θεσσαλονίκης με τα γνωστά προβλήματα έλλειψης αστικών λεωφορείων.

Ακόμη κι αν η πληρότητα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ περιοριστεί στο 50% από 65% που είναι σήμερα, αυτό φαίνεται πρακτικώς αδύνατο να συμβεί. Καθημερινά κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που δείχνουν ασφυκτικά γεμάτα τα ελάχιστα πλέον λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ακόμη όμως και εκείνα του ΚΤΕΛ που εκτελούν υπεραστικά δρομολόγια (π.χ. προς Χαλκιδική).

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΟΑΣΘ, Γιάννη Ρετζεπέρη, γενικότερα τα μέτρα τηρούνται «με τις υπερβάσεις να παρατηρούνται στις ώρες αιχμής»... Σε αυτό να προστεθεί ότι ο έλεγχος τήρησης των μέτρων είναι ευθύνη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν απλώς δικαίωμα να κάνουν μόνο συστάσεις.

Μπάχαλο επικρατεί και στα σχολεία, όπου τα παιδιά συνωστίζονται ανά 25άδες στις τάξεις. Σε σχολικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή της Γιαννιτσών, όπως καταγγέλθηκε στην ΕΦΣΥΝ, στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με κοινή αυλή και γυμναστήριο, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό. Πρόσφατα πέντε εκπαιδευτικοί βρέθηκαν θετικοί σε κορονοϊό, με αποτέλεσμα να κλείσει μια τάξη του Δημοτικού και το ειδικό Δημοτικό.

Παρ’ όλα αυτά, οι υπόλοιποι δάσκαλοι και μαθητές μοιράζονταν από την επόμενη κιόλας μέρα τους ίδιους ακριβώς χώρους όπου κινούνταν και οι ασθενείς. Επίσης, δεν τέθηκαν σε καραντίνα όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τα κρούσματα. Κι ακόμη, αδέλφια των παιδιών που νόσησαν πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, όπως και μια μητέρα παιδιού που νόσησε, η οποία εργάζεται ως σχολική τροχονόμος...

ΥΓΕΙΑ
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
Σε κατάσταση πανικού το κυβερνητικό επιτελείο δέσμευσε τα πλέον ακατάλληλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια της Θεσσαλονίκης, τα οποία δεν διαθέτουν βασικές υποδομές και ειδικευμένο προσωπικό.
Εσπειραν ανέμους θερίζουν χάος!
ΥΓΕΙΑ
Επιτάσσει κλινικές τού υπό πτώχευση ομίλου Euromedica, δίνοντας δημόσιο χρήμα
Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων του ιατρικού ομίλου Euromedica στη Θεσσαλονίκη, επιχείρηση που βρίσκεται σε κατάστασης πτώχευσης.
Επιτάσσει κλινικές τού υπό πτώχευση ομίλου Euromedica, δίνοντας δημόσιο χρήμα
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού
Χαοτικές χαρακτηρίζονται οι επιτάξεις των δύο ιδιωτικών μονάδων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες από κάποιους χαρακτηρίζονται «πτωχευμένες», ενώ έχουν σίγουρα τεράστια χρέη!
Θεσσαλονίκη: σοβαρές καταγγελίες για την Κλινική Σαραφιανού
ΥΓΕΙΑ
Με μόλις δύο κρεβάτια ΜΕΘ ξεκίνησε η εφημερία του ΑΧΕΠΑ
Για την αποσυμφόρηση των εντατικών της Θεσσαλονίκης που έχουν φτάσει σε ασφυκτική κατάσταση, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της μεταφοράς ασθενών σε άλλες πόλεις, ακόμα και στην Αθήνα.
Με μόλις δύο κρεβάτια ΜΕΘ ξεκίνησε η εφημερία του ΑΧΕΠΑ
ΥΓΕΙΑ
Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη! Ακούει κανείς;
Τώρα πια λειτουργούν κλίνες ΜΕΘ οι χειρουργικές αίθουσες, θάλαμοι, καρδιοχειρουργικές μονάδες. Τα κρεβάτια αδειάζουν όταν κάποιος ασθενής καταλήγει. ● Στο «Ιπποκράτειο» η εφημερία βγήκε με… 4 ειδικούς και 4...
Σε τραγικό αδιέξοδο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη! Ακούει κανείς;
ΥΓΕΙΑ
«Βάφτισαν» άλλες 50 κλίνες «ΜΕΘ για Covid» σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας
Επικοινωνιακή επίσκεψη Κικίλια - Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη, με ανακοινώσεις για αστυνομοκρατία και... πάσες ασθενών σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα....
«Βάφτισαν» άλλες 50 κλίνες «ΜΕΘ για Covid» σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας