• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.1°C / 21.9°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 21.3°C
  3 BF
  39%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.4°C
  2 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 21.1°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 19.8°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.2°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.8°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.7°C
  3 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 19.9°C
  4 BF
  37%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  4 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 22.1°C
  3 BF
  40%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 19.9°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι

 • A-
 • A+
Από το «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πανελλαδική σύνδεση εγκαινίασε τη δωρεά της Βουλής 50 κλινών ΜΕΘ, από τις οποίες όμως θα λειτουργήσουν οι 12 άμεσα και μάλιστα με απόσπαση γιατρών από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.

Ο ιός δείχνει τα δόντια του έχοντας σπάσει μέσα στον Οκτώβριο το φράγμα των 500 γνωστών διαγνώσεων σε ένα 24ωρο - μέσος όρος ημερήσιων καταγραφών για τον μήνα, 385 διαγνώσεις. ΜΕΘ και κλινικές Covid των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό έχουν γεμίσει από ασθενείς που πλέον κατευθύνονται και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, οι βαριά νοσούντες αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς έχοντας ξεπεράσει τους 100, μεταξύ των οποίων 85 διασωληνωμένοι χθες, το ίδιο και οι απώλειες συνανθρώπων μας, 11 χθες. Μεσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση κάνει εγκαίνια...

Από το «Σωτηρία» χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε πανελλαδική σύνδεση εγκαινίασε τη σημαντική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων 50 κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, από τις οποίες ωστόσο θα λειτουργήσουν οι 12 άμεσα και μάλιστα με επιστράτευση γιατρών από σχεδόν όλα τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου («Εφ.Συν.», 18/9). Οι υπόλοιπες, μέχρι το τέλος του χρόνου...

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το έργο «μόνιμη παρακαταθήκη για το σύστημα Υγείας, η οποία θα μας συνοδεύει και όταν θα έχουμε τελειώσει με τον Covid» και πρόσθεσε: «Δεν είναι εξάλλου τα μόνα κρεβάτια Εντατικής τα οποία ετοιμάζει το υπουργείο, με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ετοιμάζονται πολλά κρεβάτια σε πολλά νοσοκομεία, ενώ και άλλοι δωρητές έχουν σπεύσει να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καθημερινά ξεπερνά τον εαυτό της (εκτός από την κοινή λογική) με το αφήγημά της περί «θωράκισης του ΕΣΥ» και πιο συγκεκριμένα με προσλήψεις που έχουν φτάσει στα λόγια τις 6.800 και κρεβάτια ΜΕΘ που μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι 1.200!

Η πραγματικότητα είναι ότι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετρά 191 κρεβάτια ΜΕΘ Covid και 607 κρεβάτια ΜΕΘ μη Covid. Σύνολο 798. Δεν είναι όμως όλα για να μείνουν. «Συνολικά τα κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ είναι 657. Τα υπόλοιπα είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ή καρδιολογικές μονάδες νοσοκομείων που έχουν αφιερωθεί στον Covid», επαναλαμβάνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Κρεβάτια ΜΕΘ δηλαδή που μετά τον Covid θα επιστρέψουν στην πρότερη χρήση τους. Επιπλέον είναι γεγονός ότι σήμερα παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού 80 κρεβάτια ΜΕΘ διάσπαρτα σε νοσοκομεία της χώρας («Αττικόν», «ΑΧΕΠΑ», «Παπαγεωργίου», Κέρκυρα, Αγρίνιο, Σέρρες, Κεφαλονιά κ.λπ.).

Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας εν ώρα παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι σαφής, παρ’ όλο που αναγνωρίζει την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε: «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι εάν δεν προσέξουμε όλοι το σύστημα Υγείας θα δεχτεί μεγαλύτερες πιέσεις», είπε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Η αξιοποίηση της δωρεάς της Βουλής των Ελλήνων 50 κρεβατιών ΜΕΘ στο πλέον εξειδικευμένο νοσοκομείο της χώρας νοσημάτων του πνεύμονα «Σωτηρία» όφειλε να συνοδεύεται από προσλήψεις μόνιμων εξειδικευμένων γιατρών και νοσηλευτών. Αντ’ αυτού γιατροί από όλη την Αττική και όλων των ειδικοτήτων, χωρίς εξειδίκευση στην εντατικολογία, μετακινήθηκαν αναγκαστικά ύστερα από διαταγή του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλου («Εφ.Συν.», 7/10) προς το «Σωτηρία» για να ανοίξουν όπως όπως τα 12 κρεβάτια ΜΕΘ.

Μετακινήσεις για τις οποίες η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) βγήκε με ανακοίνωσή της μία μέρα μετά το δημοσίευμά μας και «άδειασε» την κυβέρνηση λέγοντας ότι ουδεμία γνώση είχαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ και της πενταμελούς επιστημονικής επιτροπής για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τις αποσπάσεις που έγιναν από το υπουργείο Υγείας για το «Σωτηρία».

Ακολούθησε non paper του υπουργείου Υγείας («Εφ.Συν.», 15/10) που «ενημέρωνε» για 16 μετακινήσεις (αντί 25 που ήταν αρχικά) τις οποίες επιμένει να προχωρήσει, υποστηρίζοντας ότι πίσω στα νοσοκομεία προέλευσης των γιατρών που μετακινούνται προς το «Σωτηρία» υπάρχει ένας... στρατός γιατρών!

❗️ Χθες καταγράφηκαν 438 νέα κρούσματα, από τα οποία 175 στην Αττική και 49 στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη περιφέρεια έχει μετρήσει ήδη 3.455 διαγνώσεις τον Οκτώβριο, σχεδόν τις μισές της χώρας (47,1%), και συνεχίζει, ενώ εντοπίστηκε ακόμα μία επιδημική εστία, σε γηροκομείο αυτή τη φορά στον Aγ. Στέφανο, με μία 88χρονη τρόφιμο θετική στον Covid να μεταφέρεται αργά χθες το βράδυ στο «Γ. Γεννηματάς». Παράλληλα η Θεσσαλονίκη, που μας είχε συνηθίσει σε μονοψήφιες καταγραφές όλο το προηγούμενο διάστημα, τον Οκτώβριο άρχισε σποραδικά να καταγράφει διψήφιες διαγνώσεις για να φτάσει μέσα στην τελευταία εβδομάδα να μετρήσει 373 κρούσματα, 49 χθες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
Οι «μόνιμες» προσλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τα παιχνίδια με τους αριθμούς και η δημιουργία συγκεχυμένης εικόνας της πραγματικότητας σχετικά με το ΕΣΥ επιβεβαιώνονται με κάθε ευκαιρία από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι «μόνιμες» προσλήψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει τα νοσοκομεία, ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα και το τερματίζει στα επικοινωνιακά κόλπα ● Διώχνουν από το ΕΣΥ τους ασθενείς προς τα ιδιωτικά, κρατώντας μόνο τα περιστατικά...
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
ΥΓΕΙΑ
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων ● Καταρρέουν τα κυβερνητικά παραμύθια για τη θωράκιση του ΕΣΥ όπως αποκαλύπτεται και από κατεπείγον έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας