Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χαρδαλιάς: Η Κοζάνη κρούει τον κώδωνα για όλη τη χώρα
EUROKINISSI/POOL/SOOC/ΑΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Χαρδαλιάς: Η Κοζάνη κρούει τον κώδωνα για όλη τη χώρα

 • A-
 • A+

Η Κοζάνη κρούει τον κώδωνα για όλη τη χώρα είπε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς, για την πρώτη περιφερειακή ενότητα της χώρας που από σήμερα το πρωί τέθηκε σε επιπέδου συναγερμού 4.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναφέρθηκε στους λόγους που η συγκεκριμένη περιφέρεια τέθηκε σε αυτό το καθεστώς υψηλής επιτήρησης και προειδοποίησε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και στα Γιάννενα. 

Στην Κοζάνη σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 24 νέα κρούσματα, με το σύνολο των καταγεγραμμένων να αγγίζει τα 250.

Από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ πραγματοποίησε 17 δράσεις στην περιοχή της Κοζάνης, είπε και πρόσθεσε ότι διενέργησε 442 στοχευμένες δειγματοληψίες, 90 αντιγονικούς ελέγχους rapid test, 452 μοριακούς ελέγχους. Όπως είπε πρόκειται για δειγματοληψίες σε πρόσωπα που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Ο Ν. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται εδώ και αρκετά 24ωρα από την κινητή μονάδα του νοσοκομείου Κοζάνης σε υγεινομικό  προσωπικό κατά την επιστροφή τους από άδεια και κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο.

Επίσης, ανέφερε ότι την ίδια περίοδο, από την 1η έως τις 15 Οκτωβρίου, που «βλέπαμε την αυξητική τάση» στην Κοζάνη, πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή 2.698 έλεγχοι από τους αρμόδιους μηχανισμούς, κατά την διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 15 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα 16.950 ευρώ.

Για τα σχολεία

Σε ό,τι αφορά στα σχολεία, τόνισε ότι  η εκ περιτροπής λειτουργία προβλέπεται στο επίπεδο συναγερμού 4 όταν υπάρχουν συρροές εντός των σχολείων. Στην Κοζάνη από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν εντοπιστεί συνολικά 20 κρούσματα στη σχολική κοινότητα, από τα οποία 4 είναι εκπαιδευτικοί, 15 μαθητές και ένα αφορά σε λοιπό σχολικό προσωπικό και σε καμία περίπτωση δεν έχει υπάρξει συρροή εντός σχολικής μονάδας και δεν υπάρχει κανένας λόγος για εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων στην Κοζάνη.

Αυστηρές συστάσεις

Ο Ν.Χαρδαλιάς απηύθυνε ισχυρότατη σύσταση στους κατοίκους της ΠΕ Κοζάνης για αποφυγή όλων των περιττών μετακινήσεων και κατά γράμμα τήρηση των μέτρων.

«Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα αυτή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη» ανέφερε χαρακτηριστικά στην αρχή της ενημέρωσης και σημείωσε ότι όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρώπη δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να εφησυχάσουμε, να επαναπαυτούμε, γιατί τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι αύριο, Σάββατο, θα μεταβεί με τους γενικούς γραμματείς Πολιτικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας στην περιοχή της Κοζάνης, όπου θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής και τους 4 δημάρχους.

Στη συνέχεια θα μεταβούν στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και του συνεργάτες του. Τόνισε πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους και της περιοχής της Ηπείρου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων.
 

Τα μέτρα που προβλέπονται

 •  Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους
 •  Αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους
 •  Απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
 • Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:
 • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
 • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
 • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
 • Κινηματογραφικές προβολές
 • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
 • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
 • Μουσικές σκηνές
 • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
 • Παιδότοποι
 • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
 • Γυμναστήρια
 • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
 • Λιανεμπόριο
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
 • Συνέδρια / Εκθέσεις
 • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Περιορισμοί στις πτήσεις 

Αεροπορική οδηγία (Νotam) που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Κοζάνης «Φίλιππος», και θα ισχύει από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου 2020, εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Η οδηγία προβλέπει ότι επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights).

Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Κοζάνης ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:
Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit)

Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Lockdown στην Κοζάνη - Τι προβλέπεται για το επίπεδο συναγερμού 4
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού μπαίνει από αύριο το πρωί και για 14 ημέρες η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου.
Lockdown στην Κοζάνη - Τι προβλέπεται για το επίπεδο συναγερμού 4
ΥΓΕΙΑ
Στην απουσία «ατομικής ευθύνης» αποδίδουν την έκρηξη κορονοϊού οι αρχές της Κοζάνης
Μην το ψάχνετε, το βρήκε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης. Η αιφνιδιαστική και σαρωτική εμφάνιση του κορονοϊού στην Κοζάνη οφείλεται στο γεγονός ότι «αρκετοί συμπολίτες μας δεν έδειξαν την...
Στην απουσία «ατομικής ευθύνης» αποδίδουν την έκρηξη κορονοϊού οι αρχές της Κοζάνης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πάνω από 200 κρούσματα στην Αττική – «καμπανάκια» σε Γιάννενα, Καστοριά και Κοζάνη
Σταθερά τριψήφιος είναι ο αριθμός των μολύνσεων από τη νόσο Covid-19 που καταγράφονται στην Αττική, η οποία αναδεικνύεται ως η αρνητική πρωταγωνίστρια της πανδημίας. 
Πάνω από 200 κρούσματα στην Αττική – «καμπανάκια» σε Γιάννενα, Καστοριά και Κοζάνη
ΥΓΕΙΑ
Έσπασε το φράγμα των 500 κρουσμάτων
Αρνητικό ρεκόρ με 508 νέες μολύνσεις. Στους 81 ο αριθμός των διασωληνωμένων. Άλλοι 8 θάνατοι, στους 490 ο συνολικός αριθμός των θυμάτων.
Έσπασε το φράγμα των 500 κρουσμάτων
ΥΓΕΙΑ
Με συστάσεις και «καμπανάκια» αντιμετωπίζουν την επέλαση της πανδημίας
Για «ήπιες αυξητικές τάσεις» μιλούν οι αρχές, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «μπορεί να δούμε επιδημική αύξηση» με την πτώση της θερμοκρασίας
Με συστάσεις και «καμπανάκια» αντιμετωπίζουν την επέλαση της πανδημίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας