Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εμβόλιο» ρευστότητας στην ιδιωτική υγεία
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εμβόλιο» ρευστότητας στην ιδιωτική υγεία

  • A-
  • A+
Πολλαπλούς κραδασμούς προκαλεί η νέα πριμοδότηση: με ειδική ρύθμιση ανάβει πράσινο φως για αύξηση έως 40% του αριθμού ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ, χωρίς την αυτονόητη υποχρέωση πρόσληψης αντίστοιχου αριθμού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. ● Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει να αδειάζει τις ΜΕΘ του ΕΣΥ που δεν προορίζονταν για τον κορονοϊό, μεταφέροντας τους ασθενείς τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια και εκτινάσσοντας το κόστος νοσηλείας.

Nέο καμπανάκι για την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας με 453 νέες διαγνώσεις και 13 απώλειες συνανθρώπων μας, αρνητικό ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας, δεύτερη φορά σε ένα τετραήμερο. Την ίδια ώρα οι βαριά νοσούντες προσεγγίζουν τους 100 και έχουμε την πρώτη περιοχή της χώρας, την Κοζάνη, να εισέρχεται και επίσημα στο «κόκκινο». Αλλά η κυβέρνηση της Ν.Δ. ασχολείται με την επιδότηση του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Συνοπτικές διαδικασίες

Με ειδική ρύθμιση η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει το πράσινο φως στους ιδιώτες να αυξήσουν έως 40% τη δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ που διαθέτουν, διατηρώντας ωστόσο σταθερό τον αριθμό γιατρών και νοσηλευτών! Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών (οικ. 6472/ 9.10.2020) με τίτλο «Ειδικές ρυθμίσεις για αύξηση υφιστάμενων και διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ», προβλέπεται «κατ’ εξαίρεση των κείμενων διατάξεων η αύξηση έως 40% της δυναμικότητας των κλινών ΜΕΘ ανά ιδιωτική κλινική, με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό μηχανολογικό εξοπλισμό και με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό» και μάλιστα με «απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην αρμόδια Περιφέρεια στην οποία υπάγονται και στην τεχνική υπηρεσία και τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Νοσηλευτικών Μονάδων και Εποπτευόμενων Φορέων του Υπουργείου Υγείας».

Με δυο λόγια, με συνοπτικές διαδικασίες μπορεί ο κάθε ιδιώτης να προσθέσει κρεβάτια ΜΕΘ στην κλινική του χωρίς να αυξήσει το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό που θα εξασφάλιζε ασθενείς και εργαζόμενους.

Νωρίτερα η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε ξεκινήσει να αδειάζει τις ΜΕΘ του ΕΣΥ που δεν προορίζονταν για τον κορονοϊό, μεταφέροντας τους ασθενείς τους στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Ταυτόχρονα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Οικονομικών, η κυβέρνηση είχε επικυρώσει («Στην αναμπουμπούλα... ο ιδιώτης χαίρεται!», «Εφ.Συν.» 25/9/20) τη θεσμοθετημένη από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας πρόβλεψη για πακέτο ενίσχυσης των ιδιωτών «περίπου 30 εκατ. ευρώ», την ώρα που το ένα μετά το άλλο τα δημόσια νοσοκομεία φωνάζουν για υποστελέχωση και τρομερές ελλείψεις («Απόφαση-πρόκληση: τριπλό δώρο σε κλινικάρχες εν μέσω πανδημίας», «Εφ.Συν.» 26/3/20).

Απλησίαστα ποσά

Το εν λόγω κόστος ημερήσιας ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ που ενεργοποίησε στα τέλη Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση είναι αυξημένο κατά 100% και πλέον της τιμής αποζημίωσης που ίσχυε μέχρι τις 26 Μαρτίου. Το κόστος ενοικίασης από το 2017 μέχρι τον Μάρτιο 2020 ήταν 800 ευρώ τις τρεις πρώτες ημέρες νοσηλείας, 550 ευρώ από την τέταρτη ημέρα νοσηλείας ώς τη δέκατη πέμπτη ημέρα και 400 ευρώ από τη δέκατη έκτη ημέρα νοσηλείας και μετά. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. στο πρώτο κύμα της πανδημίας αποφάσισε ότι το κόστος θα είναι για τις πρώτες τρεις ημέρες νοσηλείας 1.600 ευρώ και για μετά την τέταρτη ημέρα 1.300 ευρώ!

«Και στον ιδιωτικό όπως και στον δημόσιο τομέα επεκτείνουν τις ΜΕΘ με το υφιστάμενο προσωπικό. Στην πρώτη περίπτωση όμως το κρεβάτι ΜΕΘ αμείβεται αδρά. Στην άλλη, με τον ίδιο τρόπο» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Mιχάλης Ρίζος, γιατρός εντατικολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας και νοσοκομείο αναφοράς «Αττικόν».

Στο ΕΣΥ αναλογούν 2,2 νοσηλευτές σε κάθε κλίνη ΜΕΘ, όταν η αναλογία στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον πέντε νοσηλευτές, δήλωνε η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας. Επιπλέον μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%. Στον ιδιωτικό τομέα οι αναλογίες είναι άγνωστες.

Καθαρή επιδότηση

«Ρίχνει τα στάνταρντ ασφάλειας στις ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, καθώς για τη λειτουργία κάθε επιπλέον κρεβατιού ΜΕΘ απαιτείται συγκεκριμένος αριθμός προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού). Ωστόσο για τις «ανάγκες» της πανδημίας επιτρέπει στους επιχειρηματίες υγείας να αυξάνουν τα κρεβάτια ΜΕΘ, παρακάμπτοντας τις ελάχιστες προϋποθέσεις ασφαλούς νοσηλείας» επισημαίνει ο Ανδρέας Ξανθός, τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, τέως υπουργός Υγείας.

«Στο όνομα του να κρατήσει η κυβέρνηση εφεδρεία για την έξαρση Covid θυσιάζει την υπόλοιπη νοσηρότητα χαρίζοντας στον ιδιωτικό τομέα μεγάλα χρηματικά πακέτα» επισημαίνει ο Μιχάλης Ρίζος. Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται, που διέθετε μέχρι πρότινος 11 και τώρα διαθέτει 23 κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό. Κρεβάτια που δεν έχουν χρειαστεί, όπως εξηγεί, αφού ο μέγιστος αριθμός συμπολιτών μας με Covid που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ του «Αττικόν» είναι 13. Στο νοσοκομείο, το οποίο βλέπει 1.000 περιστατικά κάθε τέσσερις μέρες που εφημερεύει, 160-180 από τα οποία είναι εισαγωγές, έχουν μείνει 10 κρεβάτια γενικής ΜΕΘ! «Επομένως η υπόλοιπη νοσηρότητα προφανώς δεν χωράει στα 10 κρεβάτια γενικής ΜΕΘ και θα μεταφερθεί στον ιδιωτικό τομέα», μας λέει. Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση της Ν.Δ. δίνει ζεστό κρατικό χρήμα στους ιδιώτες για να αναλάβουν τις νοσηλείες ΜΕΘ εκτός κορονοϊού, τους λέει να μην τα διαθέσουν σε γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά να τα καρπωθούν. «Τους δίνει καθαρό κέρδος επιδοτώντας τους ευθέως» καταλήγει ο Μιχ. Ρίζος.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία όχι ως ευκαιρία επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά ως αφορμή ευνοϊκής μεταχείρισης του κρατικοδίαιτου ιδιωτικού τομέα» συμπληρώνει ο Αν. Ξανθός.

ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει τα νοσοκομεία, ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα και το τερματίζει στα επικοινωνιακά κόλπα ● Διώχνουν από το ΕΣΥ τους ασθενείς προς τα ιδιωτικά, κρατώντας μόνο τα περιστατικά...
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
ΥΓΕΙΑ
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
Δυσβάστακτοι αριθμοί, κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών ● Θέμα λίγων ημερών ο κορεσμός σε ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας ασθενών με covid-19 ● Επείγουσα τροπολογία επιτάσσει ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία...
Το σύστημα υγείας δεν αντέχει άλλο (αυτή την κυβέρνηση)
ΥΓΕΙΑ
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων ● Καταρρέουν τα κυβερνητικά παραμύθια για τη θωράκιση του ΕΣΥ όπως αποκαλύπτεται και από κατεπείγον έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι
Εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τις 12 από αυτές να είναι άμεσες διαθέσιμες και ενώ ο ιός είναι σε διαρκή έξαρση.
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι
ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας