Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Χειμωνιάτικα μέτρα από σήμερα για τον Covid-19

Ν. Χαρδαλιάς, Β. Κοντοζαμάνης, Κ. Πιερρακάκης

EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χειμωνιάτικα μέτρα από σήμερα για τον Covid-19

  • A-
  • A+
Ποιες αλλαγές ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις μάσκες, τα ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, τις συναθροίσεις και τα ποσοστά πληρότητας ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου της κάθε περιοχής ● Στους 93 οι διασωληνωμένοι, στους 13 οι νεκροί, νέο αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας.

Επτάμισι μήνες μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας λίγο πριν από το «κόκκινο», εδέησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και έχουμε ένα είδος σχεδίου -εν μέρει ακόμα ασαφές- απέναντι στην πανδημία, που προβλέπει και νέα πλαίσια μέτρων που τίθενται σε εφαρμογή από σήμερα.

Εν τω μεταξύ ο νέος κορονοϊός συνεχίζει ανενόχλητος την πορεία του με 254 νέες γνωστές διαγνώσεις -μειωμένες λόγω Σαββατοκύριακου οπότε δεν λειτουργούν τα δημόσια εργαστήρια-, σταθερά περισσότερες από τις μισές (55,5%) στην Αττική (141 κρούσματα), ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας έφτασαν στους 93 και οι απώλειες στις 13 καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ θανάτων από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας!

Το σχέδιο περιλαμβάνει έναν χάρτη που δίνει μια σαφή αποτύπωση του πού βρίσκεται κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας με τον Covid-19 και συγκεκριμένα σε ποιο επίπεδο (1-Ετοιμότητας, 2-Επιτήρησης, 3-Αυξημένης Επιτήρησης, 4-Αυξημένου Κινδύνου) καθώς και ποιες δέσμες μέτρων ισχύουν εντός των ορίων της.

Ταυτόχρονα, τα νέα πλαίσια μέτρων -ανάλογα με το επίπεδο- περιλαμβάνουν τροποποιήσεις αναγκαίες σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν μέχρι χθες και κρίθηκαν αναγκαίες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών το φθινόπωρο και τον χειμώνα και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Οσον αφορά τα επικαιροποιημένα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

  1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.
  2. Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα, σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα ώς τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 12.30 το βράδυ ώς τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2. Και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
  3. Στις συναθροίσεις σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο, χωρίς εξαιρέσεις, τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.
  4. Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
  5. Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2, 30% στο επίπεδο 3.
  6. Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.
  7. Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Στο «πορτοκαλί»

Αθήνα και Αχαΐα, που μετρούν μόνες τους περισσότερους από 4 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ 23 περιφερειακών ενοτήτων βρίσκονται ήδη στο «πορτοκαλί» (επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης), 25 σε κατάσταση επιτήρησης-επαγρύπνησης και 26 σε ετοιμότητα σε σύνολο 74 περιφερειακών ενοτήτων. Ασαφές παραμένει το πότε αλλάζει μία περιοχή επίπεδο - και δεδομένων των αλχημειών της κυβέρνησης με τον αριθμό κρεβατιών ΜΕΘ αλλά και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας υποστελεχωμένο και με το υπάρχον δυναμικό καταπονημένο από την υπερεργασία και την υπερεφημέρευση.

Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από 17 κριτήρια, από τα οποία αποκαλύφθηκαν ελάχιστα, δηλαδή, την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας –παραδείγματος χάρη τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες αλλά και κλίνες ΜΕΘ– και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται και από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης, αλλά και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους.

Ο χάρτης του σχεδίου που παρουσίασε την Παρασκευή το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα επικαιροποιείται κάθε 14 μέρες, ή νωρίτερα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και είναι πλέον διαθέσιμος στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr. Ετσι, κάθε πολίτης έχει εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή του, γεγονός που διευκολύνει τον προγραμματισμό της επιχειρηματικής, της εργασιακής, οικογενειακής αλλά και της κοινωνικής του ζωής.

ΥΓΕΙΑ
Σπασμωδικές κινήσεις για την πανδημία
Την ώρα που η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα έχει ξεφύγει τελείως, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί ως θεατής την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, επανεμφανίζεται ο υπουργός Υγείας.
Σπασμωδικές κινήσεις για την πανδημία
ΥΓΕΙΑ
Θυσία η υγεία για τον τουρισμό
Ο Ν. Χαρδαλιάς επιβεβαίωσε τις καταγγελίες των νοσοκομειακών γιατρών και του ΣΥΡΙΖΑ για αποσιώπηση κρουσμάτων, αφού παραδέχτηκε ότι δεν ενημερώνει για το πού εντοπίζονται προκειμένου να μη... στοχοποιηθούν...
Θυσία η υγεία για τον τουρισμό
ΥΓΕΙΑ
Οι κραυγές από το ΕΣΥ επί 8 μήνες δεν φτάνουν μέχρι το Μαξίμου
Στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας βγήκαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές για να διαμαρτυρηθούν για την δραματική κατάσταση των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας.
Οι κραυγές από το ΕΣΥ επί 8 μήνες δεν φτάνουν μέχρι το Μαξίμου
ΥΓΕΙΑ
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πιο γεμάτα... πεθαίνεις
Η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια στα ΜΜΜ, οι οδηγίες της οποίας είναι αναλυτικές όσο και σαφείς.
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πιο γεμάτα... πεθαίνεις
ΥΓΕΙΑ
Με... δόσεις το νέο λοκντάουν που ισχύει από αύριο στη χώρα
Μάσκες εντός, εκτός και επί τα αυτά, απαγορευτικό κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, διεύρυνση της τηλεργασίας, καθολική τηλεκπαίδευση για τα ΑΕΙ είναι τα κύρια μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο...
Με... δόσεις το νέο λοκντάουν που ισχύει από αύριο στη χώρα
ΥΓΕΙΑ
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα
Η πανδημία θεριεύει και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζήτησε νέα κατασταλτικά μέτρα σε έκτακτη χθεσινή σύσκεψη κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα • «Οι ενδείξεις μιλάνε καθαρά για επιθετική αύξηση προ των...
Σφίγγει περισσότερο η θηλιά μετά τα χθεσινά 1.547 νέα κρούσματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας