• Αθήνα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 14.5°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 16.4°C
  1 BF
  64%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 12.0°C
  2 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.2°C
  3 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.8°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.4°C / 11.2°C
  0 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 19.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  4 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.6°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.6°C
  3 BF
  77%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  9°C 8.5°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 13.3°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.6°C
  1 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.2°C / 14.4°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 16.5°C
  2 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  0 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

 • A-
 • A+
Συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα: ΑΧΕΠΑ και Nοσοκομείο Κιλκίς «στο κόκκινο». ● Καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις έμπειρου προσωπικού, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει «στέλνοντας νεοσύλλεκτους στην πρώτη γραμμή του πολέμου που όταν αυτοί εκπαιδευτούν, θα απολυθούν για να έρθουν άλλοι», ενώ μειώνονται οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς χωρίς κορονοϊό.

Πληθαίνουν οι κραυγές αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών εν μέσω πανδημίας από κάθε μεριά της χώρας, μαζί και τα γνωστά κρούσματα του κορονοϊού που χθες σκαρφάλωσαν στα 436, με περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική (219), οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας (91) και οι απώλειες (6).

Με κάθε μέσο -ανακοινώσεις, επιστολές προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας- τα σωματεία εργαζομένων καταγγέλλουν την επικίνδυνη πλέον για τους ασθενείς και τους εργαζομένους συνθήκη λειτουργίας των νοσοκομείων εν μέσω πανδημίας. Οι φωνές αυτή τη φορά έρχονται από τη Βόρεια Ελλάδα και το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ (νοσοκομείο αναφοράς) αλλά και το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς.

Για τραγική έλλειψη έμπειρου προσωπικού κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ: περίπου 35% στη νοσηλευτική υπηρεσία, περίπου 40% στην ιατρική υπηρεσία, 45% στη διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό, κενά που επιχειρείται να καλυφθούν με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν.

Ελλείψεις όμως εντοπίζονται και σε προσωπικό μη έμπειρο (επικουρικό, συμβασιούχοι) που καλείται να καλύψει σοβαρές ανάγκες στις μονάδες Covid-19. «Στην πραγματικότητα στέλνονται νεοσύλλεκτοι στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Οταν αυτοί εκπαιδευτούν, θα απολυθούν για να έρθουν άλλοι», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Με όλον αυτόν τον... σχεδιασμό «καταπατούνται νόμοι, ισχύοντα διεθνώς πρωτόκολλα και εργασιακά δικαιώματα. Εργαζόμενοι δουλεύουν πάνω από δέκα ημέρες χωρίς ανάπαυση, με ωράρια κυκλικά, που δεν απέχουν μεταξύ τους ως ορίζει ο νόμος, παρά την επισήμανση του υπουργείου και της ΔΥΠΕ γι’ αυτό. Ασθενείς και εργαζόμενοι εκτίθενται σε κίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο που σε μέρα υποδοχής μεγάλου αριθμού ασθενών Covid-19 εκτέθηκαν και μολύνθηκαν οι συνάδελφοι της βάρδιας, γιατί το ποσοστό τους ήταν δυσανάλογα μικρό προς τις ανάγκες που προέκυψαν», σημειώνουν οι εργαζόμενοι του ΑΧΕΠΑ.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο και για ανακαινίσεις κλινικών ΜΕΘ εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς χωρίς Covid, για ασθενείς με Covid που σε ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου μεταφέρονται από τα επείγοντα στις κλινικές υποδοχής και για νοσοκομείο που «πλέον λειτουργεί ως φτωχοεπαίτης με δωρεές ιδιωτών οι οποίοι προβάλλονται και ως ήρωες. Αντίθετα, οι πραγματικοί ήρωες στη μάχη με τον Covid αντιμετωπίζονται φασιστικά, με το μαστίγιο, με απειλές και εκφοβισμούς κάθε φορά που προσπαθούν να μιλήσουν μεταφέροντας προβλήματα του χώρου τους».

Στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ως αποτέλεσμα της έλλειψης γιατρών δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση και για όλο το εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές των ασθενών αλλά και των εργαζομένων, λόγω αυξημένων και αδικαιολόγητων δρομολογίων και διακομιδών για διενέργεια της εξέτασης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω οδηγούν και σε αδικαιολόγητη σπατάλη πόρων (οδοιπορικά) αλλά και ανθρώπινου δυναμικού (εργατοώρες μη παραγωγικές) σε μια δύσκολη περίοδο όσον αφορά τη διάθεση και των δύο παραγόντων. Για τους ίδιους λόγους δεν λειτουργεί και ο ολοκαίνουργιος ψηφιακός μαστογράφος, ενώ ελλείψεις υπάρχουν και σε πνευμονολόγους, γαστρεντερολόγους, νευρολόγους και παθολογοανατόμους. Ακόμα ελλείψεις καταγράφονται σε τραυματιοφορείς (υπάρχουν μόνο δύο για όλο το νοσοκομείο), βοηθούς θαλάμων, καθαριστές, διοικητικούς υπαλλήλους, τεχνικό προσωπικό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
ΥΓΕΙΑ
Οργή για Εξαδάκτυλο
Την απαράδεκτη πρόταση «να πληρώνουν μέρος της νοσηλείας τους οι ανεμβολίαστοι» κατέθεσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ● Εντονη η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών
Οργή για Εξαδάκτυλο
ΥΓΕΙΑ
«Καλά Χριστούγεννα» με δεκάδες νεκρούς...
Η κυβέρνηση δίνει και πάλι έμφαση στην επικοινωνιακή «αντιμετώπιση» της πανδημίας ● Ετοιμάζουν αλλαγές και στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων από Covid ● Τι είπε στη χτεσινή συνέντευξη ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θ....
«Καλά Χριστούγεννα» με δεκάδες νεκρούς...
ΥΓΕΙΑ
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
Αναφορά στον Αρειο Πάγο των νοσοκομειακών γιατρών «για την παραμονή σε καθημερινή βάση δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ» ● Προσλήψεις στο ΕΣΥ ζητούν η ΟΕΝΓΕ, ο ΠΙΣ και η Ελληνική...
Κρεβάτια ΜΕΘ τέλος, με ευθύνη της κυβέρνησης
ΥΓΕΙΑ
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
Ανατριχιαστικά τα όσα περιγράφει στην «Εφ.Συν.» η γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία στον «Ευαγγελισμό» με το κομβόι από ασθενοφόρα να μεταφέρουν ασθενείς στα Επείγοντα
«Ενίσχυση με μόνιμους. Δεν μπορείς να λες “Ελάτε να κάνετε ένα μερεμέτι”»
ΥΓΕΙΑ
Σε απόγνωση το Θριάσιο - απευθύνει έκκληση για προσωπικό
Μετά τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και «Αττικόν», κραυγή αγωνίας έρχεται και από το Θριάσιο, με το σωματείο των εργαζομένων του να ζητάει επειγόντως από τον υπουργό Υγείας να εγκρίνει προσλήψεις σε όλες τις...
Σε απόγνωση το Θριάσιο - απευθύνει έκκληση για προσωπικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας