Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν υπάρχει... σωτηρία

Το Σωτηρία επισκέφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, προκειμένου να επιβλέψει το έργο της κατασκευής 50 κλινών ΜΕΘ, αλλά... ξέχασε ότι χρειάζεται να προσληφθούν γιατροί και νοσηλευτές, γι αυτό κι αποφάσισε να τους αποσπάσει από άλλα νοσοκομεία

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν υπάρχει... σωτηρία

  • A-
  • A+
Αποκαλύπτονται με τον πιο επικίνδυνο τρόπο τα επικοινωνιακά τρικ της κυβέρνησης. ● Με επίσημο έγγραφό του ο γ.γ. υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, αφαιρεί πολύτιμο δυναμικό από τα νοσοκομεία «Ερυθρός Σταυρός», ΝIΜΤΣ, «Αγιοι Ανάργυροι», «Ιπποκράτειο», Λαϊκό, «Αλεξάνδρα», «Αγία Ολγα», ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Οφθαλμιατρείο, «Αγιος Σάββας» και «Γ. Γεννηματάς» για να στελεχώσει το εξειδικευμένο νοσοκομείο νοσημάτων του πνεύμονα, αντί να κάνει προσλήψεις.

Μια τρύπα στο νερό έχει κάνει η κυβέρνηση για τη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων. Χωρίς αντίκρισμα αποδεικνύονται, ταυτόχρονα, για πολλοστή φορά, οι «χιλιάδες προσλήψεις» και οι «εκατοντάδες ΜΕΘ». Με επίσημο έγγραφό του ο γενικός γραμματέας υπηρεσιών υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, διατάσσει την αναγκαστική μετακίνηση 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από νοσοκομεία του λεκανοπεδίου προς το εξειδικευμένο νοσοκομείο νοσημάτων του πνεύμονα, νούμερο ένα νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στη χώρα μας, «Σωτηρία». Καμία σωτηρία...

Διανύοντας τον όγδοο μήνα από τότε που ο ιός της πανδημίας πέρασε τα σύνορα της χώρας μας, η κυβέρνηση δείχνει εμμονικά σταθερή στην πολιτική του μικρότερου δυνατού κόστους για το δημόσιο σύστημα υγείας, επιχειρώντας με μπαλώματα να καλύψει τα κενά των νοσοκομείων, μετακινώντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από ίδρυμα σε ίδρυμα και ανοίγοντας νέες τρύπες εκεί απ’ όπου αφαιρεί το πολύτιμο δυναμικό.

Το πολυσέλιδο έγγραφο του γενικού γραμματέα, με ημερομηνία 1 Οκτωβρίου, που αποκάλυψε η παράταξη των νοσοκομειακών γιατρών «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή», αναφέρει ονομαστικά τους γιατρούς που καλούνται να παρουσιαστούν στο νοσοκομείο για τις ανάγκες στελέχωσης 20 κρεβατιών ΜΕΘ, από τα 50 που έχει δωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με γιατρούς του «Σωτηρία».

Επομένως, ούτε ΜΕΘ διαθέτει η χώρα, ούτε προσωπικό, όπως επιμένει μέχρι και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θυμίζουμε τον μύθο των χιλιάδων προσλήψεων, που μέχρι τον Μάιο ήταν περισσότερες από 4.000, τον Αύγουστο έγιναν περισσότερες από 6.000 και πρόσφατα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα (17/9), 6.800. Μαζί και τον μύθο για κλίνες ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες, που σύμφωνα με τους λαλίστατους υπουργό και υφυπουργό Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ, σήμερα είναι 930 (!) και μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσουν τις 1.200.

Η «κινητικότητα» που επιφυλάσσει η Ν.Δ. για τους γιατρούς δεν είναι νέα τακτική. Την άνοιξη μετακινήθηκαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας όλης της χώρας προς τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου για να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Το καλοκαίρι μετακινήθηκαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου προς τα Κέντρα Υγείας των νησιών για την αντιμετώπιση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω ανοίγματος του τουρισμού.

Το φθινόπωρο μετακινήθηκαν γιατροί από τα Κέντρα Υγείας των τουριστικών περιοχών στα μεγάλα νοσοκομεία (π.χ. Χανιά). Και τώρα μετακινούνται γιατροί από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Αττικής προς το «Σωτηρία» για τα νέα κρεβάτια της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Εκτακτες ανάγκες

Εντατικολόγοι; Οχι, παρά μόνο ελάχιστοι. Στη συντριπτική τους πλειονότητα γιατροί που δεν διαθέτουν εμπειρία ΜΕΘ. Γιατροί όλων των ειδικοτήτων - παθολόγοι, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί. Από πού; Από παντού: 4 από τον «Ερυθρό Σταυρό», 4 από το ΝΙΜΤΣ, 4 από το Ογκολογικό «Αγιοι Ανάργυροι», 3 από το «Ιπποκράτειο», 2 από το Λαϊκό, 2 από το «Αλεξάνδρα», 1 από το «Αγία Ολγα», 1 από το ΚΑΤ, 1 από το Σισμανόγλειο, 1 από το Οφθαλμιατρείο, 1 από τον «Αγιο Σάββα» και 1 από «Γ. Γεννηματάς». Η μετακίνηση είναι για τρεις μήνες «για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στο πλαίσιο διάδοσης του νέου κορονοϊού».

Τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να έχουν πέσει πάνω στον σαρωτικό κορονοϊό, όμως για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι ξεκάθαρο ότι δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα με τον Covid-19. «Το πρώτο είναι αν το δημόσιο σύστημα υγείας είναι θωρακισμένο ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους ασθενείς με Covid (απλές κλίνες, κλίνες ΜΕΘ κοκ). Ομως δεν μπορεί κανείς να ξεχνάει ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν», λέει στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Αυτό κάνει με την κίνησή του αυτή το υπουργείο Υγείας. «Μετακινεί γιατρούς από άλλα νοσοκομεία για να συγκαλυφθούν βιαστικά, σπασμωδικά και όπως όπως οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού. Ετσι ουσιαστικά διαλύονται κρίσιμα τμήματα άλλων μεγάλων νοσοκομείων», μας λέει ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, μέλος της παράταξης «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή».

Ενδεικτικά αναφέρει το παράδειγμα του «Ερυθρού Σταυρού» όπου δίνεται η εντολή μετακίνησης προς το «Σωτηρία» 3 ειδικευμένων παθολόγων από τους 9 που υπηρετούν σήμερα κι έτσι θα απομείνουν στο νοσοκομείο 6 ειδικοί παθολόγοι για 2 Παθολογικές Κλινικές, τη στιγμή που, το τελευταίο διάστημα, μετά από κάθε γενική εφημερία του νοσοκομείου, στις Παθολογικές Κλινικές βρίσκονται νοσηλευόμενα περίπου 50 περιστατικά Covid-19 και ύποπτα κρούσματα, καθώς και άλλα 40 περιστατικά λοιπής νοσηρότητας!

«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει περιέλθει σε πλήρη πανικό γιατί τώρα που πληθαίνουν τα κρούσματα της επιδημίας που χρειάζονται νοσηλεία συνειδητοποιεί το βαρύ τίμημα της “με ελαφριά την καρδιά” πολύμηνης επικοινωνιακής προπαγάνδας πως δήθεν “θωρακιστήκαμε” και πως δήθεν “κάναμε προσλήψεις”. Η πικρή αλήθεια είναι πως λόγω τραγικών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού πολλά νοσοκομεία απειλούνται με πλήρη κατάρρευση και κινδυνεύουν να μετατραπούν τα ίδια σε εστίες ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας», αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση το «Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν έστω και τώρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει την ευθύνη της και να πράξει τα δέοντα. Επειγόντως με ΠΝΠ «κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων» και με επίκληση της επιδημίας να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως ζητεί επιτακτικά ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ΟΕΝΓΕ. Ολα τα υπόλοιπα, ξεκαθαρίζουν, «είναι επικοινωνιακά τερτίπια και πασαλείμματα για το “φαίνεσθαι”, που εκτός από τις δεδομένες σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες πιθανότατα επισείουν και ποινικές ευθύνες».

ΥΓΕΙΑ
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
Με δεδομένη πλέον την υποεκτίμηση και την υποδήλωση των κρουσμάτων στη χώρα μας η κυβέρνηση δεν τολμάει να μιλήσει για κάμψη τους, παρ’ όλο που χθες μετρήσαμε 1.882 γνωστές διαγνώσεις.
Στα ύψη ο δείκτης θετικότητας
ΥΓΕΙΑ
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
Στα 3.209 τα κρούσματα κορονοϊού που ανακοινώθηκαν χθες ● Στους 480 οι διασωληνωμένοι ● 60 οι θάνατοι ● Εντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση
Εσπασαν πάλι τα μαύρα ρεκόρ
ΥΓΕΙΑ
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
Αλλη μία μέρα με υψηλά κρούσματα κορονοϊού που έφτασαν τα 2.442, ενώ σε 443 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι και σε 63 οι θάνατοι.
SOS εκπέμπουν τα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύει τα νοσοκομεία, ανακοινώνει νέα περιοριστικά μέτρα και το τερματίζει στα επικοινωνιακά κόλπα ● Διώχνουν από το ΕΣΥ τους ασθενείς προς τα ιδιωτικά, κρατώντας μόνο τα περιστατικά...
Εγκληματική ανευθυνότητα, ενώ ο ιός θερίζει
ΥΓΕΙΑ
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
Εκθετική η αύξηση των κρουσμάτων ● Καταρρέουν τα κυβερνητικά παραμύθια για τη θωράκιση του ΕΣΥ όπως αποκαλύπτεται και από κατεπείγον έγγραφο της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.
Εκτός ελέγχου η εξάπλωση του Covid-19
ΥΓΕΙΑ
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Κραυγές αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα που καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις στις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας