Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στο «κόκκινο» ΜΕΘ και Λεκανοπέδιο Αττικής
EUROKINISSI / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «κόκκινο» ΜΕΘ και Λεκανοπέδιο Αττικής

  • A-
  • A+
Την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων με έμφαση στα μέτρα τοπικού χαρακτήρα προέταξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Γκ. Μαγιορκίνης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση για λοκντάουν ● Χθες καταγράφτηκαν 346 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 210 στην Αττική.

Στη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, με τον «αριθμό των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα να παραμένει σε υψηλότερο των 300 ατόμων επίπεδο για δεύτερη εβδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι) έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις», ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, προέταξε την εφαρμογή στοχευμένων παρεμβάσεων με έμφαση στα μέτρα τοπικού χαρακτήρα και αποσαφήνισε ότι δεν έχει γίνει συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για το ύστατο μέτρο του λοκντάουν.

Μιλώντας αποκλειστικά από κειμένου κατά τη χθεσινή προγραμματισμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε στη σημασία της προτεραιοποίησης των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων κάθε χώρας στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. Για να δώσει ένα παράδειγμα αυτής της λογικής χρησιμοποίησε τα λόγια του Αντονι Φάουτσι, του κορυφαίου λοιμωξιολόγου των ΗΠΑ και διευθυντή του National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH): «Οι περιοχές με μεγάλο επιδημικό φορτίο έχουν τις εξής επιλογές, είτε να κλείσουν τα μπαρ είτε να κλείσουν τα σχολεία».

Στο επίκεντρο αυτής της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική, επισήμανε ο Γκ. Μαγιορκίνης, «όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα». Χθες η χώρα μας κατέγραψε 346 νέες καταγεγραμμένες διαγνώσεις, από τις οποίες έξι στις δέκα εντοπίστηκαν στην πρώτη περιφέρεια της χώρας - 210 κρούσματα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αυξάνεται (77 χθες από 33 την 31η Αυγούστου).

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή, ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5 και έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Χθες καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, 86 ήδη τον Σεπτέμβριο, σε σύνολο 352. Ωστόσο ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου 4 εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος όρος διπλασιαζόταν ραγδαία σε χρονικό διάστημα 7-10 μέρες, σημείωσε.

Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας, εξήγησε, είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει σαφώς ότι απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση.

Τα μέτρα

Οσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική, που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι η επίδρασή τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας καταρχήν από τον αριθμό των νέων διαγνώσεων.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο επίκουρος καθηγητής, που μας θύμισε τις ενημερώσεις του πρώτου κύματος και τον δημοφιλή καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, επανέλαβε την παράκληση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προς τους άνω των 65 ετών συμπολίτες μας για περιορισμό των κοινωνικών τους επαφών στις ελάχιστες δυνατές και προς τους συγγενείς τους να θεωρούν τους εαυτούς τους ως πιθανούς ασυμπτωματικούς φορείς και να προσέχουν όσο μπορούν περισσότερο.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση εξέλιξης της πανδημίας, ειδικά στην Αττική, ειδικότερα στο κέντρο της Αθήνας όπου βρισκόμαστε στο «πορτοκαλί»» τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, και παρότρυνε τον ιδιωτικό τομέα να οργανώσει τον τόπο (40% τηλεργασία) και τον χρόνο (κυλιόμενη έναρξη και λήξη ωραρίου) εργασίας «προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι χώροι εργασίας»!

Θυμίζουμε ότι μόνιμη επωδός προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι η αύξηση των δρομολογίων στα ΜΜΜ και η λειτουργία των σχολείων όπως άνοιξαν τον Ιούνιο (μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, ένας σε κάθε θρανίο), προκειμένου να εφαρμόζεται το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Για το δεύτερο (τα σχολεία) ούτε λόγος, για το πρώτο (τα ΜΜΜ) ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μάς είπε χθες ότι «το υπουργείο Μεταφορών προσπαθεί να σταθμίσει τα δεδομένα»...

ΥΓΕΙΑ
Νέα τηλεφωνική γραμμή για τον κορονοϊό στην Αττική
Νέο τηλεφωνικό Κέντρο Βοήθειας και Πληροφόρησης για τον κορονοϊό (2142142000) των κατοίκων της Αττικής, που μέχρι στιγμής μετράει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα δημιουργούν ο Ιατρικος Σύλλογος...
Νέα τηλεφωνική γραμμή για τον κορονοϊό στην Αττική
ΥΓΕΙΑ
Μολυσμένα κουνούπια και στην Ηλιούπολη
Ακόμα μια περιοχή «χτυπήθηκε» από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, την ώρα που συνολικά τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 12. Μετά τα Μέγαρα Αττικής, την Τανάγρα Βοιωτίας,...
Μολυσμένα κουνούπια και στην Ηλιούπολη
ΥΓΕΙΑ
Οι εργαζόμενοι στο «Αττικό» δουλεύουν στο «κόκκινο»
Υπεράνθρωπες δυνάμεις καταβάλλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν Νοσοκομείο» που βρίσκεται σταθερά σε πληρότητα άνω του 130% και συνεχίζει και δέχεται συνεχώς εισαγωγές ασθενών, με αποτέλεσμα να είναι...
Οι εργαζόμενοι στο «Αττικό» δουλεύουν στο «κόκκινο»
ΥΓΕΙΑ
Πρωτοβάθμια φροντίδα στοματικής υγείας
Στις εγκαταστάσεις του Τοπικού Ιατρείου Λένορμαν λειτουργεί πλέον το πρώτο δημόσιο Οδοντιατρικό Κέντρο για όλους τους πολίτες της Αττικής. Οπως επισημαίνει η διοίκηση της 1ηςΥγειονομικής Περιφέρειας, «η ανάγκη...
Πρωτοβάθμια φροντίδα στοματικής υγείας
ΥΓΕΙΑ
Ανεξέλεγκτος ο ιός με 865 διαγνώσεις σε μια μέρα
Ξεφεύγει ο ιός της πανδημίας στη χώρα μας με αύξηση 29,68% των ημερήσιων γνωστών καταγραφών σε ένα 24ωρο και την κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις.
Ανεξέλεγκτος ο ιός με 865 διαγνώσεις σε μια μέρα
ΥΓΕΙΑ
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι
Εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τις 12 από αυτές να είναι άμεσες διαθέσιμες και ενώ ο ιός είναι σε διαρκή έξαρση.
Φιέστα εγκαινίων, ενώ ο ιός κάνει πάρτι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας