Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για τις ΜΕΘ, οργή για τα ψέματα της κυβέρνησης

  • A-
  • A+
Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι έχει 930 κλίνες, αλλά όσοι γνωρίζουν μιλούν για μετά βίας 657 ● Ηδη τα επτά από τα δέκα κρεβάτια MEΘ-Covid στην Αττική είναι δεσμευμένα και η πανδημία τώρα δείχνει τα δόντια της.

Η συνεχιζόμενη καθημερινή αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από τον ιό της πανδημίας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, μια αύξηση 2-8 ανά ημέρα, ανησυχεί τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ήρωες με τις άσπρες μπλούζες που χειροκροτήθηκαν με περισσή υποκρισία από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την πρώτη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, αλλά κατά τα άλλα αγνοήθηκαν επιδεικτικά, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η πραγματικότητα από μόνη της επιβάλλει τον συναγερμό ώστε να αποτραπεί η εξέλιξη της επιδημίας σε κρίση Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα, όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη, επισημαίνει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). «Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage (σ.σ. διαλογή ασθενών) "δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60…" ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ», εξηγεί.

Η Ομοσπονδία, που έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις από τις 24 Μαρτίου -αρχή της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας-, επανέρχεται μία ύστατη φορά ζητώντας να εισακουστεί και να γίνουν τα δέοντα. Οι γιατροί ζητούν «την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά) με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων», μας λέει η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ και προσθέτει τα αιτήματά τους που αφορούν συνολικά την πρόληψη-ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Το «κόστος»

Η ανησυχία των νοσοκομειακών γιατρών εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουν πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από τη μια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα, όπως μας λέει η Αφρ. Ρέτζιου, που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας».

Η μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και ο ίδιος επανέλαβε από τη ΔΕΘ, έχει 930 κρεβάτια ΜΕΘ που μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν γίνει 1.200, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ παρέλαβε 557.

«Συνολικά τα κρεβάτια ΜΕΘ στον δημόσιο τομέα είναι 657, δεν μπορεί να είναι παραπάνω», αποσαφηνίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό. «Εχουν ανοίξει 100 κρεβάτια. Τα υπόλοιπα είναι θάλαμοι αρνητικής πίεσης ή καρδιολογικές μονάδες νοσοκομείων που έχουν αφιερωθεί στον Covid-19», σημειώνει.

Από τις 229 ΜΕΘ-Covid στην επικράτεια, είναι κατειλημμένες οι 86 και κενές οι 143, δηλαδή το ποσοστό πληρότητας είναι 37,5%, δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Τα στοιχεία ωστόσο για την Αττική, που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όλη τη χώρα, όπως ο ίδιος τα παρουσίασε, είναι δυσοίωνα, αφού από τις 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, οι 53 είναι κατειλημμένες. Ηδη λοιπόν τα επτά από τα δέκα κρεβάτια MEΘ-Covid στην Αττική είναι δεσμευμένα, ενώ στη Θεσσαλονίκη τέσσερις στις δέκα κλίνες ΜΕΘ-Covid είναι κατειλημμένες (17 σε σύνολο 43), σύμφωνα με τον Β. Κικίλια.

Tο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου μετράει όσες βαριές νοσηλείες μέτρησε συνολικά ο Αύγουστος (67 χθες από 41 την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ οι απώλειες έχουν φτάσει ήδη τις 45 (3 χθες σε σύνολο 316). Χθες στη χώρα μας καταγράφηκαν 312 γνωστά κρούσματα, από τα οποία περισσότερα από τα μισά (55,7%) εντοπίστηκαν στην Αττική (174). Τον Σεπτέμβριο η Αττική κρατάει τα πρωτεία με το 47,59% των συνολικών διαγνώσεων.

Προσλήψεις

«Με βάση τα διεθνή πρότυπα στη χώρα μας θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

Ωστόσο, στα νοσοκομεία μας σήμερα, εξηγεί, λειτουργούν 607 και μπορούν να αναπτυχθούν επιπλέον 28 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. «Αν δεν ανοίξουν κλίνες ΜΕΘ και δεν προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για τη στελέχωσή τους, οι λίστες αναμονής τον χειμώνα θα είναι πολύ μεγάλες με κορονοϊό, εποχική γρίπη και άλλες παθήσεις».

Είναι προφανές ότι το σύστημα υγείας αρχίζει να πιέζεται και, αν συνεχίσει η αυξητική καταγραφή κρουσμάτων, νοσηλειών και βαριών νοσηλειών, τότε η κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε το λοκντάουν της πρώτης περιόδου για να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έσπευσε να ανοίξει τη δραστηριότητα των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος της δημόσιας υγείας, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το ακραίο μέτρο του λοκντάουν δεύτερη φορά.

Το παραδέχτηκε άλλωστε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο που πολλάκις έχουν αποκλείσει στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας κ. Κοντοζαμάνης και Χαρδαλιάς, με τελευταία της περασμένης Τρίτης. «Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα λοκντάουν. Θέλουμε όμως πάνω απ' όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που, αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας, μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει», είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα».

ΥΓΕΙΑ
Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί: Φτάνει πια!
Ξεχείλισε το ποτήρι της κυβερνητικής υποκρισίας ● Δεν τους βγαίνουν πια ούτε τα νούμερα για τις εντατικές ● έξι στις δέκα ΜΕΘ covid είναι ήδη κατειλημμένες
Γονάτισε το ΕΣΥ, στους δρόμους βγαίνουν οι γιατροί: Φτάνει πια!
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ ● Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, ομολογεί το αντίθετο.
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
ΥΓΕΙΑ
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής
Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι κλίνες Εντατικής του οποίου είχαν δεσμευτεί λόγω κορονοϊού, δεν έχει ανοίξει ακόμα,...
Καρδιοχτύπι στη λίστα αναμονής
ΥΓΕΙΑ
Καθαιρούν ικανούς για να φέρουν «αρίστους»!
Mετά τα χειροκροτήματα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάσσει παράνομες καθαιρέσεις στελεχών του Εθνικού Συστήματος Υγείας προτάσσοντας τις τακτοποιήσεις «ημετέρων».
Καθαιρούν ικανούς για να φέρουν «αρίστους»!
ΥΓΕΙΑ
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
Το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών καταγγέλει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους.
ΕΙΝΑΠ: Κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες
ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας