• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 8.0°C
  4 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 9.3°C
  5 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 6.6°C
  3 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.7°C
  5 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.5°C / 6.0°C
  2 BF
  40%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  3 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.9°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 4.6°C / 7.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.9°C
  6 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  6 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  46%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.3°C
  3 BF
  56%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 0.5°C / 5.1°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.5°C / 8.1°C
  4 BF
  79%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  2 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  41%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μάσκα, η ασπιρίνη της κυβέρνησης

 • A-
 • A+
Χθες καταγράφηκαν 310 γνωστά κρούσματα, από τα οποία 63,5% εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα (197), ενώ οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας αναγνώρισαν ότι το «σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται» και «το 60% των κλινών ΜΕΘ Covid-19 έχουν καταληφθεί».

Μάσκα παντού είναι η λύση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στην εκτροχιασμένη πορεία της πανδημίας στην Αττική, που μετράει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά σταθερά. Μετά τη μάσκα στο σχολείο, από σήμερα στην πρώτη περιφέρεια της χώρας επιβάλλεται μάσκα στη δουλειά -στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα -, στη στάση του λεωφορείου, στη λαϊκή, στο θερινό σινεμά, στην πλατεία, στην πορεία...

Από ΣΗΜΕΡΑ στην Αττική επιβάλλεται η χρήση της παντού ● Νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Η Αττική αφέθηκε ανεξέλεγκτη να καταγράφει σταθερά τις τελευταίες 30 μέρες μεγάλη διασπορά εντός των πυλών της, με αποτέλεσμα να μετράει χθες σχεδόν τα μισά (44,73%) ενεργά κρούσματα της χώρας (1.829 από 4.089). Τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σημειώνοντας αύξηση 102,7% από το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στο δεύτερο (από 659 σε 1.333 κρούσματα). Ακολούθησε μια αισθητά μικρότερη αύξηση (21%) από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στο πρώτο του Σεπτεμβρίου (από 1.333 κρούσματα σε 1.614 διαγνώσεις). Ο Αύγουστος μέτρησε και 26 βαριές νοσηλείες και συνολικά 60 θανάτους.

Η παραμέληση λήψης μέτρων όλο αυτό το διάστημα του ενός μήνα (15 Αυγούστου - 15 Σεπτεμβρίου) οδήγησε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου να μετράει όσες βαριές νοσηλείες μέτρησε συνολικά ο Αύγουστος (67 χθες από 41 την 1η Σεπτεμβρίου), ενώ οι απώλειες έχουν φτάσει ήδη τις 42 (3 χθες σε σύνολο 313). Χθες στη χώρα μας καταγράφηκαν 310 γνωστά κρούσματα, από τα οποία περισσότερα από έξι στα δέκα (63,5%) εντοπίστηκαν στην Αττική (197). Συνολικά για τον Σεπτέμβριο η Αττική κρατάει τα πρωτεία με το 46,8% των συνολικών διαγνώσεων.

Ημίμετρα

Χθες από τηλεοράσεως, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, οι υφυπουργοί Υγείας και Πολιτικής Προστασίας κ. Κοντοζαμάνης και Χαρδαλιάς είπαν ότι το «σύστημα υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται», «το 60% των κλινών ΜΕΘ Covid-19 έχουν καταληφθεί», «η επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ είναι αυξημένη και με αυξητικές τάσεις».

Διότι αυτό είναι το πρόβλημα και τρέχει τώρα να πάρει ημίμετρα η κυβέρνηση της Ν.Δ., αφού δεν εκμεταλλεύτηκε τον χρόνο της καραντίνας στην πρώτη φάση για να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας με χρηματοδότηση, στελέχωση με τις κρίσιμες ειδικότητες (πνευμονολόγων, νοσηλευτών ΜΕΘ κ.λπ.), ενδυνάμωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εάν η πορεία της πανδημίας συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό διασποράς, «πού θα φτάσουμε τους επόμενους μήνες, οι δυνατότητες του ΕΣΥ είναι γνωστές», όπως λένε στην «Εφ.Συν.» οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας που επιμένουν να ζητούν τη στήριξή του.

«Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μέτριου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Για τα έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν και έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας, θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του Covid-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται, μας είπε ο Ν. Χαρδαλιάς. Ακόμα και στις πλατείες; ρωτήθηκε. Εννοείται...

Τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου

 1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
 2. Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 μέρες.
 3. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων, τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο, όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
 4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (π.χ. πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες-διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων), όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
 5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με τρία μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
 6. Ορίζεται όριο έξι ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Στον χορό και τα Τρίκαλα

Σε καθεστώς επιδημιολογικά επιβαρημένης περιοχής και επιτήρησης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, στην οποία από σήμερα για 14 μέρες ισχύουν τα εξής μέτρα:

● Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.

● Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.

Στο ίδιο καθεστώς, περιοριστικών μέτρων βρίσκονται οι Περιφέρειες Αττικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Πάρου (και η Αντίπαρος) και οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Ρόδου και Κω. Παράλληλα σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων παραμένουν: Χανιά, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Ζάκυνθος, Λέσβος, Πέλλα, Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς, καθώς και η Μύκονος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΓΕΙΑ
Η κυβέρνηση γνώριζε για τις ΜΕΘ και δεν έπραξε τίποτα
H προσπάθεια υπονόμευσης της αποκαλυπτικής μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα από την κυβέρνηση συνεχίζεται, αλλά μάταια. Η εγκληματική πολιτική της Ν.Δ. αποδυνάμωσης του ΕΣΥ κόστισε χιλιάδες ζωές.
Η κυβέρνηση γνώριζε για τις ΜΕΘ και δεν έπραξε τίποτα
ΥΓΕΙΑ
Μέτρα από Σεπτέμβρη και 4η δόση του εμβολίου
Η επαναφορά της μάσκας από Σεπτέμβριο μαζί με μια τέταρτη δόση εμβολίου αρχικά για τον ευάλωτο πληθυσμό είναι τα μέτρα που θα ληφθούν εκ νέου από το φθινόπωρο.
Μέτρα από Σεπτέμβρη και 4η δόση του εμβολίου
ΥΓΕΙΑ
Συνεδριάζει η Επιτροπή για μάσκες, πιέζει η κυβέρνηση για χαλάρωση
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει λάβει εισήγηση για χαλαρότερο πλαίσιο περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση. «Πρόωρη» χαρακτήρισε ο Δημήτρης Σαρηγιάννης μια απόφαση για κατάργηση της χρήσης μάσκας σε...
Συνεδριάζει η Επιτροπή για μάσκες, πιέζει η κυβέρνηση για χαλάρωση
ΥΓΕΙΑ
Στο τραπέζι από βδομάδα περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
Στη σταδιακή άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, προσανατολίζονται κυβέρνηση και Επιτροπή Ειδικών. Τι θα ισχύει για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Στο τραπέζι από βδομάδα περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων
ΥΓΕΙΑ
Προειδοποιήσεις ειδικών για παραλλαγή Δέλτα και κυβερνητικές αποφάσεις
Καμπανάκια από επιστήμονες και μέλη της επιτροπής, την ώρα που η παραλλαγή Δέλτα δημιουργεί ανησυχία και επιστρέφουν οι σκέψεις για νέα μέτρα.
Προειδοποιήσεις ειδικών για παραλλαγή Δέλτα και κυβερνητικές αποφάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας