Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν πείθουν για την επάρκεια των τεστ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν πείθουν για την επάρκεια των τεστ

  • A-
  • A+
Αναπάντητη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την καταγγελία, μέσω της «Εφ.Συν.», του επιστημονικού διευθυντή του ΕΚΕΑ Κώστα Σταμούλη για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου ελέγχων.

Να υποβαθμίσει τη δεδομένη έλλειψη αντιδραστηρίων για τους κρίσιμους μοριακούς ελέγχους ανίχνευσης του κορονοϊού, που οδήγησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας να τεθεί νοκ άουτ για μία εβδομάδα, επιχείρησε χθες η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου και του υφυπουργού Υγείας.

Τη μια μέρα ο πρωθυπουργός επαίρεται για τη διεξαγωγή 17.000 τεστ ημερησίως (ρεκόρ), την επόμενη μέρα το εργαστήριο με τη μεγαλύτερη δυνατότητα υλοποίησης ελέγχων (ΕΚΕΑ) δηλώνει αδυναμία λόγω σοβαρών ελλείψεων και τη μεθεπόμενη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιχειρούν να πείσουν πως δεν τρέχει τίποτα.

Ο Στέλιος Πέτσας ομολόγησε βέβαια την αδυναμία του ΕΚΕΑ, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» («Το επιτελικό κράτος κόπηκε και στα τεστ») και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση γνώριζε τη δυναμικότητα του ΕΚΕΑ για 1.000 τεστ ημερησίως, καθώς αυτός είναι ο ακριβής αριθμός των αντιδραστηρίων που προμηθεύεται, είτε βρισκόμαστε στον Μάιο με τον ιό σε ύφεση είτε στον Σεπτέμβριο εν μέσω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πάντως, δεν απάντησε στη χθεσινή καταγγελία, μέσω της «Εφ.Συν.», του επιστημονικού διευθυντή του ΕΚΕΑ Κώστα Σταμούλη για έλλειψη οργανωμένου σχεδίου ελέγχων. Ο γιατρός αιματολόγος ανέφερε ενδεικτικά ότι αποφασίζεται -ορθώς- ο έλεγχος όλων των υγειονομικών ή των οίκων ευγηρίας, χωρίς προηγουμένως όμως να έχει διασφαλιστεί ούτε επάρκεια σε τεστ ούτε πώς θα κατευθύνονται τα δείγματα. Το τελευταίο ισχύει από την αρχή της πανδημίας, όπως μας εξηγούσε, οπότε κάθε νοσοκομείο ψάχνει μόνο του να βρει πού θα στείλει τα δείγματα για έλεγχο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση δείχνει πως δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της προμήθειας αντιδραστηρίων, παρά τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης χθες το πρωί μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (εκπομπή Π. Τσίμα), προσθέτοντας πως «τα τεστ γίνονται κανονικά, δεν έχουμε αρνηθεί σε κανέναν τα τεστ, κάθε μέρα αυξάνεται και ο αριθμός των τεστ που διεξάγονται. Τον Μάρτιο είχαμε ξεκινήσει με 800 την ημέρα, τον Μάιο είχαμε φτάσει τις 4.500 και τον Αύγουστο έχουμε ξεπεράσει τα 12.500 τεστ την ημέρα».

Ο υφυπουργός Υγείας ισχυρίστηκε πως η συνολική παραγωγική ικανότητα της χώρας ως προς τη διενέργεια τεστ είναι υψηλή, καθώς «οτιδήποτε πήγαινε μέχρι τώρα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ήδη διοχετεύεται σε άλλα εργαστήρια».

Επιπλέον ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δήλωσε πως «αν δεν κάνω λάθος, είμαστε στις 5 πρώτες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση στον αριθμό τεστ, δεν νομίζω ότι υπολειπόμαστε από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Ομως, ο υφυπουργός κάνει λάθος.

Τα επίσημα στοιχεία (ECDC) δείχνουν τα εξής: Η Ελλάδα για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο ήταν σχεδόν ουραγός ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (κατείχε την 23η και την 24η θέση στην Ε.Ε. των 27). Χθες (3/9/2020) η χώρα μας ήταν 8η από το τέλος, ήτοι στη 19η θέση, ως προς τον αριθμό τεστ/ανά κάτοικο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως αρκετά υψηλότερα βρίσκονται η Μάλτα, η Λιθουανία, η Κύπρος, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, για να μην αναφερθούμε σε χώρες με πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν ετήσιο εισόδημα.

Δημιουργική αριθμητική

Οσο και να επιμένει η κυβέρνηση με τη δημιουργική αριθμητική, το γεγονός παραμένει πως δεν καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες για τεστ και με το ΕΚΕΑ να είναι εκτός μάχης. Επιπλέον, όταν οι ανάγκες για τεστ σε μία μόνο μέρα καλύπτουν τη δυνατότητα διεξαγωγής τεστ μίας εβδομάδας, δεν μπορεί να ισχύει αυτό που λέει ευθαρσώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ότι «δεν θα επηρεαστεί ο συνολικός αριθμός διεξαγωγής τεστ».

Εξάλλου, στη Θεσσαλονίκη το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με τον μεγαλύτερο μοριακό αναλυτή στη Βόρεια Ελλάδα, αντιμετωπίζει εδώ και μέρες το ίδιο πρόβλημα με το ΕΚΕΑ και δεν μπορεί να διενεργήσει άλλα τεστ λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ, «τα νοσοκομεία που εξυπηρετούνταν από το ΑΧΕΠΑ αναγκάζονται πια και στέλνουν τα δείγματα στον ιδιωτικό τομέα με κόστος 40 έως 60 ευρώ το ένα και με μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. Αυτά σημαίνουν μεγαλύτερη διασπορά στα νοσοκομεία, καθυστέρηση επεμβάσεων, περισσότερο κόστος, λιγότερος έλεγχος στην κοινότητα».

Κατά τα άλλα, «Μένουμε ασφαλείς»...

ΥΓΕΙΑ
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση
Η επιστημονική επιτροπή συστήνει αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και λειτουργία των σχολείων όπως όταν άνοιξαν μετά τη γενικευμένη καραντίνα, δηλαδή μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, ένας σε κάθε θρανίο.
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Κυβερνητικό «δωράκι» σε ιδιωτικό όμιλο
Εντολή να συνάψουν συμβάσεις με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο για τα τεστ της πανδημίας δίνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Κυβερνητικό «δωράκι» σε ιδιωτικό όμιλο
ΥΓΕΙΑ
Σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Σχέδια επί χάρτου, αποτελούν «τα μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» του υπουργείου Υγείας.
Σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
ΥΓΕΙΑ
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα
Υγειονομικοί του Νοσοκομείου Χίου κάνουν πατέντες με μάσκες στο ραφείο, αφού οι περιβόητες δωρεές ακόμα δεν έχουν φτάσει, ενώ στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών μιλούν για παντελή έλλειψη ενιαίου σχεδίου...
Οργή νοσηλευτών: Μένουμε στη μάχη αλλά χωρίς όπλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας