Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το εμβόλιο

Παρασκευή του εμβολίου που έχουν αναπτύξει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η AstraZeneca σε εργαστήριο της βιοφαρμακευτικής εταιρείας mAbxience στην Αργεντινή με στόχο να χρησιμοποιηθεί, όταν ολοκληρωθούν οι δοκιμές, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής

AP Photo/Natacha Pisarenko
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιαστικοί πανηγυρισμοί για το εμβόλιο

  • A-
  • A+
Η κυβέρνηση έσπευσε να θριαμβολογήσει με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας AstraZeneca αντί να στηριχτεί στις προσεκτικές δηλώσεις της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου ● Ποια εμβόλια βρίσκονται σε δοκιμές Φάσης 3 που είναι απαραίτητες ώστε να θεωρηθούν αποτελεσματικά.

Η ελπίδα είναι το μόνο που απέμεινε -φαίνεται- στην κυβέρνηση της Ν.Δ. που διαλαλεί από χθες την εξασφάλιση για τη χώρα μας τριών εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά του κορονοϊού, με τις πρώτες 700 χιλιάδες να φτάνουν τον Δεκέμβριο! Πρώτος εμφανίστηκε μεταδίδοντας την είδηση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για να ακολουθήσει ο υφυπουργός του, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε διακαναλική σύνδεση από τα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας στην εβδομαδιαία ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό.

Η εξασφάλιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τα κράτη-μέλη της, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, αποτελεί μια νίκη όσον αφορά την πρόσβαση στο εμβόλιο. Ωστόσο είμαστε ακόμα μακριά από τη στιγμή που θα υπάρχει το εμβόλιο.

Αλλωστε οι εκκλήσεις και από τα πιο επίσημα χείλη, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για καθολική πρόσβαση στα εμβόλια ήταν πολλές. Αλλά οι εθνικοί, γεωγραφικοί παράγοντες και κυρίως ο σκληρός εμπορικός ανταγωνισμός προδιαθέτουν για το αντίθετο, έστω κι αν η Γηραιά Ηπειρος εξασφάλισε ικανή ποσότητα για τις χώρες της.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πλευρά της επέλεξε αντί να αναπαραγάγει τις προσεκτικές δηλώσεις της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας, που αφορούσαν την εξασφάλιση των δόσεων όταν ετοιμαστεί το εμβόλιο, να μεταφέρει τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, AstraZeneca, Πασκάλ Σόριοτ, στις οποίες μετέφερε την ελπίδα του να γίνει γρήγορα και ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο «με τις πρώτες δόσεις να παραδίδονται στα τέλη του 2020».

Τα επικρατέστερα εμβόλια

Για να γνωρίζουμε πού βρισκόμαστε, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου τρεις ερευνητικές ομάδες δημοσίευσαν ξεχωριστά πρώιμα θετικά αποτελέσματα, αποδεικνύοντας ότι τα πειραματικά εμβόλια COVID-19 προκάλεσαν μια πολυεπίπεδη ανοσοαπόκριση που μπορεί να είναι σημαντική για τη μακροχρόνια προστασία έναντι της λοίμωξης.

Πρόκειται για τις ομάδες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, της Pfizer και του συνεργάτη της BioNTech και της κινεζικής εταιρείας CanSino Biologics, ενώ και η Moderna δημοσίευσε πολλά υποσχόμενα πρώιμα αποτελέσματα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, προειδοποιούν ότι αυτές οι πρώτες μελέτες, αν και πολλά υποσχόμενες, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες δοκιμές Φάσης 3, που περιλαμβάνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, για να προσδιορίσουν εάν οποιοδήποτε εμβόλιο θα μπορούσε να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Ο Αντριαν Χιλ της ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης παραδέχτηκε ότι η ομάδα του δεν έχει ακόμη τα δεδομένα για να καθορίσει πόσο καλά θα λειτουργήσει το εμβόλιο. «Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα ή πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο», δήλωσε. «Είναι πιθανό να είναι μήνες. Στοχεύσαμε για τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο [...] εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι μια ρεαλιστική φιλοδοξία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι».

Προβάδισμα της Οξφόρδης

Οταν πρόκειται για μεγάλες μελέτες Φάσης 3, η Οξφόρδη είναι λίγο μπροστά από τους υπόλοιπους, έχοντας ήδη εγγράψει πάνω από 10.000 άτομα στη Βραζιλία, τη Νότια Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, στις ΗΠΑ. «Στοχεύουμε να εμβολιάσουμε περίπου 50.000 άτομα τους επόμενους μήνες, οπότε αυτό είναι πολλά υποσχόμενο», πρόσθεσε ο Χιλ.

Η Moderna ακολουθεί ακριβώς πίσω από την Οξφόρδη και ξεκίνησε τις δοκιμές της Φάσης 3 στις αρχές του μήνα. Ομοίως, η Pfizer-BioNTech βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεκινήσει τη δοκιμή της Φάσης 2/3 στα τέλη αυτού του μήνα. Μεταξύ των κινεζικών εταιρειών, δύο έχουν ήδη ξεκινήσει δοκιμές Φάσης 3: η Sinovac και η Sinopharm. Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή της CanSino Biologics, Κιου Ντονκξού, η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει τις δοκιμές Φάσης 3 «σύντομα».

Αν, τώρα, ένα εμβόλιο αποδειχτεί ασφαλές, τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της καθολικής πρόσβασης. Και αυτή παραμένει άλυτο ζήτημα, όπως διαφαίνεται και από τη λακωνική δήλωση του Χιλ στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό The Lancet: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειαζόμαστε ένα εμβόλιο για τον COVID-19. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν»...

ΥΓΕΙΑ
Covid-19: η Αθήνα σπάει το ρεκόρ της!
Νέο αρνητικό ρεκόρ 240 κρουσμάτων στην Αθήνα με τον αριθμό των διασωληνωμένων και των νεκρών να αυξάνεται.
Covid-19: η Αθήνα σπάει το ρεκόρ της!
ΥΓΕΙΑ
Μετατροπή των 8 Λεσχών Φιλίας σε μικρά κέντρα ελέγχων και εντατικοποίηση των γρήγορων τεστ στις επιβαρυμένες γειτονιές
Ξεκίνησε από χθες η συνταγογράφηση του εμβολίου για τη γρίπη. Προτεραιότητα φέτος στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και στους υγειονομικούς.
Μετατροπή των 8 Λεσχών Φιλίας σε μικρά κέντρα ελέγχων και εντατικοποίηση των γρήγορων τεστ στις επιβαρυμένες γειτονιές
ΥΓΕΙΑ
Aγώνας δρόμου για το εμβόλιο
Δέκα υποψήφια εμβόλια για τον ιό της πανδημίας έχουν περάσει στη φάση των κλινικών δοκιμών από ένα σύνολο 150 υποψήφιων εμβολίων.
Aγώνας δρόμου για το εμβόλιο
ΥΓΕΙΑ
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
Η κυβέρνηση αποφάσισε επιτέλους να βάλει ανώτατη τιμή στις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κορονοϊό, αφού προηγουμένως επέτρεψε στους κλινικάρχες να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των ασθενών επί εννέα ολόκληρους...
Πλαφόν στα τεστ, αφού οι ιδιώτες αισχροκέρδησαν
ΥΓΕΙΑ
«Φρένο» στον μοριακό έλεγχο
Εστω και αργά, η χώρα αποκτά σχεδιασμό για τα τεστ που αποτελούν τον πιο κρίσιμο παράγοντα για τον έλεγχο της πανδημίας. Ομως, παρ’ ότι το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος δώρισε δύο μηχανήματα, η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει...
«Φρένο» στον μοριακό έλεγχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας