Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Από το κακό στο χειρότερο
EUROKINISSI / ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από το κακό στο χειρότερο

  • A-
  • A+
Στο τέλος του μήνα θα δοθεί εικόνα τι έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα • Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την είσοδό μας στο φθινόπωρο και κατ’ επέκταση στον χειμώνα • Σε μέγκενη η κυβέρνηση ανάμεσα σε κορονοϊό και τουρισμό

Κάθε μέρα και χειρότερα πηγαίνει η χώρα μας με τον κορονοϊό να σημειώνει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο τις αυγουστιάτικες μέρες. Με κομμένη την ανάσα οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρακολουθούν την αυξημένη κινητικότητα του ιού σε όλη την επικράτεια και επαναλαμβάνουν μιλώντας στην «Εφ.Συν.» απευθυνόμενοι σε πολιτεία και πολίτες: «Τηρήστε τα μέτρα».

Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες, και των συνθηκών υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος είναι καταστάσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες όπως είχαν προειδοποιήσει μέσω της «Εφ.Συν.» (14/7 Πρωτοσέλιδο: «Κυβερνητική πολιτική για τα πανηγύρια»). Πρέπει «πάση θυσία να πάρει η πολιτεία τα μέτρα της. Δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη, είναι οι επιχειρηματίες που οφείλουν να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα και κυρίως ευθύνη της πολιτείας να διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού. Απέναντί μας έχουμε έναν αμείλικτο ιό. Δεν μπορεί να το ξεχνάμε», μας έλεγαν τότε και επιμένουν και σήμερα.

Ο μύθος

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ν.Δ., με γνώμονα το success story, επιχειρεί να συντηρήσει τον μύθο της «κανονικότητας» με περισσότερες από 200 πλέον νέες διαγνώσεις ανά μέρα το τελευταίο διάστημα (262 την Τετάρτη) και με τοπικά ημίμετρα, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλού στις 11 (Πόρος, Αμπελώνας Λάρισας) και αλλού στις 12 (σε εφτά περιφέρειες και εννιά δήμους), αλλά χωρίς τοπικά lockdowns που θα σήμαινε ότι δεν μπαίνει και δεν βγαίνει κανείς και ότι οι πολίτες μετακινούνται για συγκεκριμένους λόγους.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη σε καμία περίπτωση να πληρώσει το πολιτικό κόστος μιας τέτοιας κίνησης εν τω μέσω του Αυγούστου με τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, απέναντί της. Ετσι η πανδημία αφήνεται να εξαπλωθεί και φυσικά απογειώνεται η ατομική ευθύνη...

Ο κρίσιμος δείκτης που παρακολουθούν οι επιστήμονες της επιτροπής είναι οι βαριές νοσηλείες, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί την περίοδο 1-12 Αυγούστου από 10 σε 26. Ο αριθμός μάς λένε είναι μεν χαμηλός, αλλά έχει σημειωθεί μια καθόλου αμελητέα αύξηση. Οπως επισημαίνουν, οι ευπαθείς έχουν μάθει και φυλάγονται, αλλά η αύξηση των διασωληνώσεων αποδεικνύει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα που δεν θα αφήσει τους ευάλωτους ανέγγιχτους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του οίκου ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη που εκτέθηκε στον κορονοϊό και μετράει 36 κρούσματα και ήδη δύο απώλειες. Για την υπόθεση παρήγγειλε χθες τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν ευθύνες με βάση το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα (Ν. 4619/2019) περί παραβίασης των μέτρων για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Στέφανος Ζαρκατζιάς.

Και οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί, ενώ ο μέσος ηλικιακός όρος έχει πέσει στα 36 χρόνια, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Οχτώ στα δέκα (78,44%) ενεργά κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι νέοι άνθρωποι 20-69 ετών, ανέφερε στην τελευταία ενημέρωση (Τρίτη 11/8) ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδιαλιάς. Την ίδια ώρα μόνο το 2,81% είναι 0 έως 9 ετών, το 6,18% 10-19 ετών και το 12,57% είναι άνω των 70 ετών, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται αφού καταγράφηκαν 5 το τελευταίο 24ωρο ανεβάζοντας τους θανάτους του Αυγούστου στους 15.

Από τις αρχές Αυγούστου η χώρα μας μετρά 1.750 κρούσματα! Οι δύο περιοχές που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με δεκάδες «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή χωρίς να είναι γνωστή η πηγή μετάδοσης, διάσπαρτα από άκρη σε άκρη εντός των ορίων τους, είναι η Κεντρική Μακεδονία -και κυρίως η Θεσσαλονίκη- και η Αττική με τα περισσότερα στην Αθήνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη σημειώνει κρούσματα άνω των 80 (82 νέες διαγνώσεις την περασμένη Τριτη 11/8 και 85 την Τεταρτη 12/8) και η Αττική 108 το ίδιο 48ωρο!

Η Κεντρική Μακεδονία, κατά τον ΕΟΔΥ, είναι «φωλιά», αφού δίνει συνέχεια κρούσματα και αντί να ελέγχεται ο ιός, εξαπλώνεται. Η Αττική από την άλλη έχει πολλούς ασυμπτωματικούς, διασπαρμένα κρούσματα σε όλους τους δήμους που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της μετάδοσης. Και στις ανεξέλεγκτες περιπτώσεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μια επιβολή έστω και περιοριστικών μέτρων τύπου Πόρου θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση, που δεν θέλει να τα χαλάσει με τους επιχειρηματίες.

Η Περιφέρεια

Από την πλευρά του πάντως ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, αποφάσισε την αναστολή μέχρι νεωτέρας των πολιτιστικών εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί από την Περιφέρεια Αττικής σε συνδιοργάνωση με τους δήμους μέχρι τις 31 Αυγούστου για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Η εικόνα της αυξητικής πορείας του ιού θα ξεκαθαρίζει κάθε μέρα που περνάει, λένε οι επιδημιολόγοι της επιτροπής, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχουμε σαφή εικόνα για το τι συνέβη το πρώτο δεκαήμερο του μήνα. Στο τέλος του μήνα θα δοθεί εικόνα τι κάναμε τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την είσοδό μας στο φθινόπωρο και κατ’ επέκταση στον χειμώνα, όταν η αυξημένη κυκλοφορία του κορονοϊού θα συναντήσει τη διασπορά και άλλων ιώσεων. Ομως τότε το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει και έτσι όπως εξελίσσεται η πανδημία, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μείνουμε πάλι μόνοι στο σπίτι και ασφαλείς...

ΥΓΕΙΑ
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
Ο κορονοϊός καλπάζει (436 νέα κρούσματα, 6 θάνατοι, 98 διασωληνωμένοι) και το υπ. Υγείας αρνείται να ενισχύσει το ΕΣΥ, επενδύοντας σε επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Τα μπαλώματα της κυβέρνησης ξηλώνουν τη δημόσια υγεία
ΥΓΕΙΑ
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Κραυγές αγωνίας των νοσοκομειακών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα που καταγγέλλουν τραγικές ελλείψεις στις μονάδες του ΕΣΥ, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά.
Κινδυνεύουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
ΥΓΕΙΑ
Δεν υπάρχει... σωτηρία
Αναγκαστική μετακίνηση 25 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από νοσοκομεία της Αττικής προς το «Σωτηρία» για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου λόγω της πανδημίας.
Δεν υπάρχει... σωτηρία
ΥΓΕΙΑ
«Ολοι αξίζουμε να έχουμε μια ευκαιρία στη διασωλήνωση»
Ο πνευμονολόγος στην πρώτη γραμμή, Χαράλαμπος Μόσχος, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τον ιό που έχει σημάνει συναγερμό απ’ άκρη σ’ άκρη του πλανήτη προκαλώντας παγκόσμια υγειονομική κρίση.
«Ολοι αξίζουμε να έχουμε μια ευκαιρία στη διασωλήνωση»
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ ● Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, ομολογεί το αντίθετο.
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας