Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εχει... όπλα για τον κορονοϊό;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχει... όπλα για τον κορονοϊό;

  • A-
  • A+
Εντείνει τα μέτρα το ΓΕΕΘΑ μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, αλλά το ζητούμενο -και κατά το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»- είναι η εφαρμογή τους.

Κλίμα έντονης ανησυχίας υπάρχει στις Ενοπλες Δυνάμεις από την αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε φαντάρους και στελέχη τους, παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί. Μετά μάλιστα τα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο στον Βόλο την περασμένη εβδομάδα το ΓΕΕΘΑ αύξησε τα μέτρα.

Εν τούτοις μόλις την Τρίτη έγινε γνωστό ότι στα κρούσματα από το ίδιο στρατόπεδο εντοπίστηκαν ακόμη πέντε και την επόμενη ημέρα άλλο ένα, με συνέπεια ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων να φτάσει τα έντεκα. Στο μεταξύ, σχεδόν άμεσα, αυξήθηκαν και οι καταγγελίες των στρατευμένων και των γονέων τους σε μέσα ενημέρωσης, κόμματα και φορείς, που με τη σειρά τους ζητούν από τους αρμοδίους να δοθούν λύσεις ώστε να προστατευθεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Η πλέον πρόσφατη ανακοίνωση ήταν της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ που αναφερόταν σε «έκρυθμη κατάσταση» όπου «ισχύει η λογική της «ανοσίας της αγέλης»» και σε αδιαφορία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας για την υγεία των υπηρετούντων στο στράτευμα.

Ερώτηση και αντίδραση

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη προς τον ΥΕΘΑ με την οποία ζητούσαν να παρέμβει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας «πριν η κατάσταση πάρει επικίνδυνες διαστάσεις». Ρωτήθηκε συγκεκριμένα ο υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για τη μείωση του συγχρωτισμού στους θαλάμους και σε άλλους χώρους των στρατοπέδων, για την πραγματοποίηση, μόνιμα και σταθερά, απολυμάνσεων σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία και για την ύπαρξη υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό σε όλους τους στρατευμένους και τα μόνιμα στελέχη.

Ως «απάντηση» θα μπορούσε να ληφθεί η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ της ίδιας ημέρας για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική πλέον στα στρατιωτικά πρατήρια, στα κουρεία, στα φαρμακεία, στις επιχειρήσεις τροφίμων, στις λέσχες, σε όλους τους χώρους εστίασης (ΚΨΜ, κυλικεία κ.λπ.), στους χώρους γραφείων (όπου υπάρχει επαφή με το κοινό) τόσο για το προσωπικό όσο και τους προσερχόμενους, στους χώρους αναμονής και μέσα στα μέσα μεταφοράς προσωπικού από όλους, στα στρατιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία (προσωπικό, ασθενείς και επισκέπτες), στους επισκέπτες σε στρατιωτικές μονάδες και υπηρεσίες καθ’ όλη τη διάρκεια παραμονής τους σε αυτές, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα υποδοχής στις πύλες εισόδου στρατιωτικών μονάδων και υπηρεσιών και στους ανελκυστήρες από τους επιβαίνοντες. Για τα μέσα μεταφοράς προσωπικού, τέλος, αποφασίστηκε η μεταφορά επιβατών σε ποσοστό 50% του προβλεπόμενου μέγιστου αριθμού μεταφερόμενων επιβατών ανά όχημα, τα παράθυρα να είναι ανοιχτά και όλοι να φορούν μάσκα.

Από μία μάσκα

Μιλώντας για τα μέτρα, στον ραδιοφωνικό σταθμό «91,4 Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης», ο Νίκος Αργυρίου εκ μέρους του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» τόνισε ότι δεν πρέπει μόνο να εξαγγέλλονται αλλά και να εφαρμόζονται. Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε στα κρούσματα στο Στεφανοβίκειο και στις καταγγελίες σχετικά με το ότι δεν πάρθηκαν από τη διοίκηση του στρατοπέδου μέτρα για να προστατευτούν οι φαντάροι. Υπογράμμισε, τέλος, ότι το μόνο μέσο αυτοπροστασίας που τους είχε δοθεί ήταν μια μάσκα. «Η κατάσταση στα στρατόπεδα από τις καταγγελίες που έχουμε είναι τελείως διαφορετική από ό,τι εμφανίζουν πολλά ΜΜΕ, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΘΑ. Στα περισσότερα στρατόπεδα υπάρχει μια αθλιότητα όσο αναφορά τους όρους υγιεινής-καθαριότητας», ανέφερε συγκεκριμένα και προσέθεσε ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας αδιαφόρησε παρά τις συνεχείς οχλήσεις του.

Καταγγελίες για τις συνθήκες που επικρατούν στα στρατόπεδα έχει και η «Εφ.Συν» -που ανέδειξε και τον Μάρτιο το θέμα- με πιο πρόσφατη προχθεσινή γονέα που ανέφερε ότι λόγω έλλειψης μασκών στο στρατόπεδο στο Στεφανοβίκειο, αρκετοί νεοσύλλεκτοι αναγκάζονται να τις προμηθεύονται εκτός στρατοπέδου.

Στελέχη πάντως του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ με τα οποία επικοινώνησε χθες η «Εφ.Συν.» ανέφεραν ότι οποιοσδήποτε αντιμετωπίζει πρόβλημα και θεωρεί ότι τα μέτρα δεν τηρούνται είναι απολύτως δίκαιο να ενημερώσει αρμοδίως τον διοικητή της μονάδας, ο οποίος οφείλει να επιχειρήσει να λύσει το θέμα. Εάν παρ’ όλα αυτά διαπιστώσει αδιαφορία, μπορεί να αναφερθεί σε ανώτερο επίπεδο οπότε και θα ασκηθεί ο αντίστοιχος έλεγχος για να τακτοποιηθεί το θέμα. Σε κεντρικό όμως επίπεδο δεν εστιάζουν σε «μεμονωμένα περιστατικά» και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε γενικό πλαίσιο, όπου σε σχέση με το σύνολο των φαντάρων και στελεχών καταγράφονται ελάχιστα κρούσματα.

ΥΓΕΙΑ
Κρούσμα του νέου κορονοϊού αναστάτωσε το ΓΕΑ
Αναστάτωση επικράτησε το πρωί της Τρίτης στο ΓΕΑ, όταν έγινε γνωστό πως επισμηναγός που υπηρετεί σε αυτό, βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό και από την περασμένη Πέμπτη νοσηλεύεται στο ΝΙΜΤΣ.
Κρούσμα του νέου κορονοϊού αναστάτωσε το ΓΕΑ
ΥΓΕΙΑ
«Αχρηστος» ο υπερσύγχρονος μοριακός αναλυτής του ΑΧΕΠΑ
Ο υπερσύγχρονος μοριακός αναλυτής του ΑΧΕΠΑ, που μπορεί, ή μάλλον μπορούσε, να αναλύσει έως και 1.000 δείγματα την ημέρα, δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
«Αχρηστος» ο υπερσύγχρονος μοριακός αναλυτής του ΑΧΕΠΑ
ΥΓΕΙΑ
Ανησυχία και στα δικαστήρια
Εντονη ανησυχία από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τα ελλιπή μέτρα στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης μετά την πρόσφατη ανακοίνωση κρούσματος στο μέγαρο.
Ανησυχία και στα δικαστήρια
ΥΓΕΙΑ
Πέντε κρούσματα σε στρατόπεδο στη Μαγνησία
Επίμονο βήχα είχε για μέρες φαντάρος σε στρατόπεδο της Αεροπορίας Στρατού, στο Στεφανοβίκειο Βόλου. Πριν δύο ημέρες, βρέθηκε θετικός στον νέο κορονοϊό. Σήμερα εντοπίστηκαν άλλα τέσσερα κρούσματα.
Πέντε κρούσματα σε στρατόπεδο στη Μαγνησία
ΥΓΕΙΑ
Εκθετος και πάλι ο ΕΟΔΥ, ανησυχία για τους νεφροπαθείς
Κρίσιμες απαντήσεις σε σοβαρότατα ερωτήματα έχει να δώσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ως προς τη διαχείριση της κρίσης στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ● Οι πρώτοι που δικαιούνται τις...
Εκθετος και πάλι ο ΕΟΔΥ, ανησυχία για τους νεφροπαθείς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας