Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η διασπορά στην κόκκινη γραμμή
INTIME
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η διασπορά στην κόκκινη γραμμή

  • A-
  • A+
«Τελευταία» προειδοποίηση στην... γκεστ εμφάνιση από τον Σ. Τσιόδρα ● Αν ξεπεράσουμε το όριο ένα κρούσμα να δίνει άλλο ένα εύκολα μπορούμε να μπούμε σε περιπέτειες, η επωδός του επιδημιολόγου, ο οποίος απέδωσε τα ανησυχητικά ευρήματα στους αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους ● Μίλησε για εσωτερικό πρόβλημα καθώς τα εισαγόμενα περιστατικά έπεσαν στο 10% και για ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων προς τις νεαρότερες ηλικίες, στις οποίες επέστησε την προσοχή.

Στο μεταίχμιο βρίσκεται η χώρα μας αφού είναι εξίσου πιθανόν να φθίνει ή να ξεφύγει προς τα πάνω η διασπορά του ιού της πανδημίας, με τον στιγμιαίο ρυθμό αναπαραγωγής (R) να βρίσκεται στο 1, που σημαίνει ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα.

«Αν ξεπεράσει το 1 ο δείκτης θα ήταν καταστροφικό, θα σήμαινε εκθετική αύξηση κρουσμάτων ή ένα δεύτερο μεγάλο κύμα». Με το μήνυμα αυτό επανήλθε ύστερα από δύο και πλέον μήνες σε μια «κατ' εξαίρεση και λόγω της αυξημένης καταγραφής κρουσμάτων στην πατρίδα μας» παρέμβαση σε πανελλαδική σύνδεση χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν ξεκάθαρος ότι «ο κίνδυνος είναι υπαρκτός» και «η ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εντείνεται». Γι' αυτό χρειάζεται «αυξημένη επαγρύπνηση, επιφυλακή, τήρηση μέτρων για τυχόν εκθετική αύξηση, γιατί η κατάσταση μπορεί γρήγορα να ξεφύγει», επισήμανε.

Οι ενεργές εστίες αυξάνονται, εξήγησε, και οφείλονται στον αυξημένο εργαστηριακό έλεγχο και στη διενέργεια πιο στοχευμένων ελέγχων που αφορούν και συρροές ασθενών, στην αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού μας μετά την άρση του απαγορευτικού, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου μετά την πρώτη φάση της πανδημίας, στην αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα απόστασης, όπου δεν τηρούνται οι προφυλάξεις.

Ενδεικτικά ανέφερε τα πρόσφατα παραδείγματα εστιών σε κρεατοβιομηχανία με 35 έως τώρα κρούσματα, σε εστιατόριο-μπαρ με 7 καταγεγραμμένα κρούσματα, σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι με 45 ώς τώρα καταγεγραμμένα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και 22 στην Αλεξανδρούπολη.

Τουρισμός και μάσκες

Ο καθηγητής μίλησε και για «ξεκάθαρη μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες», αλλά και για τους ασυμπτωματικούς που εκπροσωπούν το 24% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών (31 Ιουλίου-2 Αυγούστου). Από την επιδημική καμπύλη φαίνεται ακόμα, σημείωσε, πως έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων από ό,τι τους προηγούμενους μήνες λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Εν τούτοις τις τελευταίες εβδομάδες ανεβαίνει ο αριθμός των εγχώριων κρουσμάτων, τόνισε και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το τριήμερο 31 Ιουλίου-2 Αυγούστου το 10% των κρουσμάτων ήταν εισαγόμενα και τα υπόλοιπα εγχώρια. Μικρή αύξηση σημειώνεται και στις νοσηλείες, τις νοσηλείες ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις.

Ο Σ. Τσιόδρας μίλησε για τη χρήση μάσκας που τα επιστημονικά δεδομένα καθιερώνουν και επιβάλλουν ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις ακόμα και σε εξωτερικό χώρο και ανέφερε την υπεροχή της έναντι της ασπίδας προσώπου.

Απευθυνόμενος στους νέους επισήμανε ότι η επιδημία τούς αφορά καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας τους μπορεί να νοσήσουν σοβαρά, παρέχοντας το παράδειγμα τριών νοσηλευομένων στη χώρα μας 20, 30 και 50 ετών.

«Δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία επειδή είμαστε νέοι γιατί δεν τηρούμε τα μέτρα. Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως, παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά, ακόμα δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων επιπτώσεων του ιού» και επικαλέστηκε πρόσφατη γερμανική έρευνα η οποία μελέτησε με μαγνητική καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί και έδειξε πως 78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά, 76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα τα οποία συνήθως συναντώνται στο έμφραγμα και 60 είχαν σημεία φλεγμονής. Θύμισε ακόμα ότι ο ιός δεν πολλαπλασιάζεται μόνο στους πνεύμονες αλλά και σε άλλα όργανα και σύστησε σε όσους έχουν περάσει την ασθένεια να παρακολουθούνται τακτικά από τον γιατρό τους καθώς ακόμα δεν είναι γνωστό το μακροπρόθεσμο τίμημα στην υγεία.

«Οχι άλλο lockdown»

«Εχθρός στη μάχη κατά της πανδημίας παραμένει ο εφησυχασμός και τα φαινόμενα χαλάρωσης που τρέφουν τον κορονοϊό», επισήμανε από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως «η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, παραμένει ευμετάβλητη».

«Ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά η ανάγκη για καθημερινή ενημέρωση. Αν μας ξαναδείτε να κάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά. Είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους», τόνισε ο υφυπουργός.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown οι δύο άνδρες απάντησαν αρνητικά μην αποκλείοντας τοπικές καραντίνες, ενώ για την επανενεργοποίηση του πενταψήφιου αριθμού 13033 (για την κυκλοφορία) άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει, αν χρειαστεί, μόνο για τους ευπαθείς.

4.662 κρούσματα, 650 ενεργά

Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 469 κρούσματα με αποτέλεσμα από την έναρξη της πανδημίας στις 25 Φεβρουαρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Αυγούστου να έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 4.662 κρούσματα εκ των οποίων τα 650 είναι ενεργά, 1.108 πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία και 2.696 ανάρρωσαν κατ' οίκον.

Από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 2 Αυγούστου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 215.184 έλεγχοι σε σύνολο 1.702.980 εισερχομένων στη χώρα. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 401, από αυτά 77 είναι ακόμα ενεργά, 240 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 84 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας.

Οσον αφορά τους ελέγχους από την 1η Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν 38.949, καταγράφηκαν 1.698 παραβάσεις (6,68%) και επιβλήθηκαν 1.955 πρόστιμα, 603.950 ευρώ, καθώς και κυρώσεις αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων 480 ημερών συνολικά.

Νέα μέτρα

Κλείνει η Κακαβιά, μάσκες παντού

■ Απαγορεύεται από σήμερα η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 7 το πρωί καθημερινά και εγκαθίσταται στον συνοριακό σταθμό μόνιμο κλιμάκιο δειγματοληπτικών ελέγχων.

■ Από την Κυριακή 16 Αυγούστου όποιος εισέρχεται στην Ελλάδα από την Κακαβιά υποχρεούται σε επταήμερη κατ' οίκον απομόνωση η οποία θα ελέγχεται.

■ Παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου το όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσεις, κηδείες), τόσο στον χώρο τέλεσης όσο και στον χώρο εκδηλώσεων.

■ Θα γίνονται εντατικοί έλεγχοι σε εργοστάσια τροφίμων σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης.

■ Εντάσσεται στους εποπτικούς φορείς και ο ΕΦΕΤ προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ορθών πρακτικών.

■ Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα πλοία, ανεξάρτητα από την πληρότητα, και απαγορεύονται όλες οι εκδηλώσεις εντός πλοίου.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζομένους όσο και για το κοινό στους εξής χώρους:

• Γραφεία όταν υπάρχει επαφή με το κοινό (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα)
• Εκκλησίες
• Σουπερμάρκετ
• ΜΜΜ και ταξί
• Νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα
• Καταστήματα λιανικής πώλησης
• Φαρμακεία
• Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
• Ανελκυστήρες και σε κάθε άλλο κλειστό χώρο

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης και γυμναστήρια.

Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε σκάλες και σε ανοιχτούς χώρους όταν δεν μπορούν να κρατηθούν οι απαραίτητες αποστάσεις.

Επαναφορά της τηλεργασίας

Επανέρχονται στο Δημόσιο η τηλεργασία για όσους υπαλλήλους ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, αλλά και το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης υπαλλήλων στην υπηρεσία τους, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, και τον καθηγητή και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σ. Τσιόδρα. Πρόκειται για μέτρα που επανέρχονται στο πλαίσιο της αποτροπής μετάδοσης του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι την άνοιξη, περίπου 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι κάνοντας χρήση των σχετικών διατάξεων εργάστηκαν με τηλεργασία, ενώ με το κλιμακωτό ωράριο -που θεσπίστηκε με στόχο να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς- καταμερίζεται η πρωινή προσέλευση υπαλλήλων σε τρεις ζώνες (07.00, 08.00, 09.00).

ΥΓΕΙΑ
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση
Η επιστημονική επιτροπή συστήνει αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και λειτουργία των σχολείων όπως όταν άνοιξαν μετά τη γενικευμένη καραντίνα, δηλαδή μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, ένας σε κάθε θρανίο.
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση
ΥΓΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Στο τέλος του μήνα θα δοθεί εικόνα τι έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την είσοδό μας στο φθινόπωρο και κατ’ επέκταση στον χειμώνα.
Από το κακό στο χειρότερο
ΥΓΕΙΑ
Αχρείαστοι να ᾽ναι
Τίτλους τέλους έριξε χθες το υπουργείο Υγείας στην καθημερινή αρχικά και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα ενημέρωση από τηλεοράσεως της πορείας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.
Αχρείαστοι να ᾽ναι
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ ● Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, ομολογεί το αντίθετο.
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
ΥΓΕΙΑ
Μάσκα, η ασπιρίνη της κυβέρνησης
Μάσκα παντού είναι η λύση της κυβέρνησης της Ν.Δ. απέναντι στην εκτροχιασμένη πορεία της πανδημίας στην Αττική, που μετράει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά σταθερά.
Μάσκα, η ασπιρίνη της κυβέρνησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας