Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συναγερμός για τα «ορφανά» κρούσματα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναγερμός για τα «ορφανά» κρούσματα

  • A-
  • A+
Ολα τα μέτρα μέχρι το τέλος του μήνα ● Ερήμην των ειδικών επιστημόνων η αύξηση της πληρότητας των πλοίων από 65% σε 85%.

Ξεπέρασε το φράγμα των 100 κρουσμάτων (110) την πρώτη ημέρα του Αυγούστου η χώρα μας καταγράφοντας τη δεύτερη χειρότερη μέρα σε αριθμό κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Χθες μετρήσαμε 75 κρούσματα, ενώ ο ιός φαίνεται πως πηγαίνει... διακοπές αφού διασπείρεται σιγά σιγά σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό στοιχείο της πορείας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας παραμένουν τα αυξημένα κρούσματα χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης («ορφανά») στην Αττική, λένε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» οι επιδημιολόγοι του επιστημονικού οργάνου που επιβλέπει την πανδημία στη χώρα μας. Την ίδια ώρα ανεβαίνουν οι διαγνώσεις σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα με πηγές έναν γάμο και ένα εργοστάσιο κρεάτων.

Στη δύσκολη αυτή συνθήκη η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε την αύξηση της πληρότητας των πλοίων από 65% σε 85%, για την οποία η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έλαβε καν γνώση, μας λένε οι ειδικοί επιστήμονες που συμμετέχουν στο επιστημονικό όργανο το οποίο επιβλέπει την πανδημία στη χώρα μας. Και αυτό την ώρα που την περασμένη Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς βγήκε εκτάκτως σε πανελλαδική σύνδεση προκειμένου να ανακοινώσει νέα μέτρα για τη συγκράτηση της διασποράς, μεταξύ των οποίων η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στις εκκλησίες. Θυμίζουμε ότι οι χώροι λατρείας είχαν εξαιρεθεί από την οδηγία για καθολική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Το τελευταίο πενθήμερο (29 Ιουλίου-2 Αυγούστου) ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα μας σκαρφάλωσε στα 77 από 30,2 το δεκαπενθήμερο (13-27 Ιουλίου). Επιπλέον καταγράφηκαν 5 θάνατοι, ενώ οι βαριές νοσηλείες παρά τις απώλειες των συνανθρώπων μας αυξήθηκαν από 8 σε 12.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου παρατείνονται:

● Η απαγόρευση πανηγυριών και άλλων δημόσιων ανοιχτών εκδηλώσεων έως τις 31/8.
● Τα μέτρα τήρησης αποστάσεων σε παραλίες έως τις 31/8.
● Τα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
● Τα μέτρα προστασίας στα ΚΥΤ.
● Η γενική απόφαση για κανόνες τήρησης αποστάσεων (ΧΑΜ).

Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο παρατείνονται:

● Η αναστολή αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων με Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
● Η απόφαση για τις χερσαίες συνδέσεις (συνοριακά σημεία εισόδου/αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών για Προμαχώνα), καθώς και η απόφαση για αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών για τους προερχόμενους αεροπορικώς από Βουλγαρία, Ρουμανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (έως 15/8).

Τα μέτρα

Τι θα ισχύσει για όλο τον Αύγουστο.

● Υποχρεωτική χρήση μάσκας τον Αύγουστο σε όλους τους κλειστούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων των χώρων λατρείας (εκτός χώρων εστίασης και ιατρικών εξαιρέσεων για άτομα π.χ. με αναπνευστικά προβλήματα, παιδιά κάτω των 3 ετών).
● Ισχυρή σύσταση μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, όταν δεν είναι εφικτή η τήρηση αποστάσεων.
● Μέχρι τις 15/8 αναστέλλονται τα επισκεπτήρια σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων (π.χ. γηροκομεία), δομές ευάλωτων ομάδων (π.χ. άστεγοι, πρόσφυγες κ.ο.κ.) και νοσοκομεία. Επιπλέον, όσον αφορά τα νοσοκομεία, όπου κρίνεται αναγκαίο δύναται να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίνεται ειδική άδεια. Επίσης, δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα λοίμωξης ανωτέρου αναπνευστικού (πυρετός, δεκατική κίνηση, βήχας, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή). Ο συνοδός θα πρέπει να είναι ενήμερος για την εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής απόστασης, την απολύμανση των χεριών και την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας. Επιπρόσθετα, δεν επιτρέπεται η επίσκεψη των ιατρικών επισκεπτών στις νοσηλευτικές μονάδες έως τις 15/8.
● Από σήμερα μέχρι τις 15/8 θεσπίζεται όριο 100 ατόμων σε τελετές γάμων, βαφτίσεων, κηδειών με τήρηση όλων των υφιστάμενων υγειονομικών κανόνων.
●Από σήμερα έως και την Κυριακή 9/8 υπάρχει απαγόρευση όρθιων πελατών σε όλα τα νυχτερινά κέντρα (μπαρ, κλαμπ, κέντρα ζωντανής μουσικής, μπαρ-εστιατόρια, καφέ-μπαρ κ.ο.κ.), με δυνατότητα μετατροπής χρήσης σε καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα.

Σχεδόν χειμερινά δρομολόγια τον Αύγουστο

Αναθεωρεί ο ΟΑΣΑ το καλοκαιρινό του πρόγραμμα, ενισχύοντας τη συχνότητα των δρομολογίων στις γραμμές των θυγατρικών εταιρειών του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό για τον Αύγουστο. Πρακτικά, τις ώρες αιχμής οι χρονοαποστάσεις στις γραμμές 2 και 3 του μετρό θα διαμορφωθούν στα έξι λεπτά (και στον διπλάσιο χρόνο για τους νέους σταθμούς) και στη γραμμή 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) στα επτά λεπτά. Αντίστοιχα, σε λεωφορεία και τρόλεϊ θα αυξηθεί κατά τις ώρες αιχμής ο αριθμός των δρομολογημένων οχημάτων. Για να υλοποιηθεί το αναθεωρημένο θερινό πρόγραμμα, περιορίζεται στο 20% το ποσοστό του συνολικού αριθμού οδηγών του Οργανισμού που θα κάνουν χρήση της θερινής άδειας τον Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι υποχρεωτική και απαγορεύεται η χρήση των ανελκυστήρων, με εξαίρεση τα άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα. Επίσης, σε λεωφορεία και τρόλεϊ έχει παραταθεί το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου από την μπροστινή θύρα.

Ο γάμος, οι ασυμπτωματικοί και μία ζοφερή πρόβλεψη

Στο μεταξύ 37 είναι μέχρι τώρα τα κρούσματα Covid-19 στη Θεσσαλονίκη, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με έναν γάμο που τελέστηκε στις 25 Ιουλίου. Μέχρι τώρα θετικοί βρέθηκαν 21 καλεσμένοι στον γάμο, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από 200 ακόμη δείγματα καλεσμένων και συγγενών τους. Μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο dj του γάμου ανέφερε πως ενημερώθηκε από τους νιόπαντρους για την ύπαρξη κρουσμάτων κορονοϊού στο γλέντι που ακολούθησε. Μόλις εμφάνισε συμπτώματα πήγε σε ιδιωτικό εργαστήριο, έκανε το τεστ και βγήκε θετικό. Στη συνέχεια μπήκε μόνος του σε καραντίνα, αλλά μέχρι τώρα κανένας από τον ΕΟΔΥ δεν επικοινώνησε μαζί του για να του δώσει οδηγίες.

Το ζήτημα ωστόσο των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων προβληματίζει ιδιαίτερα. Σύμφωνα με μελέτη του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, «διαφαίνεται μια συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες που θα αγγίξει τα 80 κρούσματα την ημέρα την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Στην περίπτωση αυτή στις 30 Σεπτεμβρίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει τις 11.500 και οι θάνατοι θα είναι περίπου 260». Μάλιστα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα νούμερα αυτά να διαμορφωθούν και νωρίτερα, στις 13 Αυγούστου. Παρά την ανησυχία που επικρατεί, κυρίως για όσους είναι ασυμπτωματικοί φορείς του Covid-19, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας είναι καθησυχαστικός: «Δεν υπάρχει προς το παρόν θέμα lockdown για τη Θεσσαλονίκη. Αυτό που πρέπει άμεσα να κάνουμε είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον συγχρωτισμό».

Προς επιχειρηματίες

Χθες αναρτήθηκαν επίσης στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων η απόφαση με τους αναλυτικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων και άλλα μέτρα προστασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, «οι διοικήσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων δεν έχει απαγορευθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού, οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων κατά την προσέλευση των καταναλωτών».

ΥΓΕΙΑ
Από το κακό στο χειρότερο
Στο τέλος του μήνα θα δοθεί εικόνα τι έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, όπου γιορτάζει η μισή Ελλάδα. Οι ειδικοί εξακολουθούν να ανησυχούν για την είσοδό μας στο φθινόπωρο και κατ’ επέκταση στον χειμώνα.
Από το κακό στο χειρότερο
ΥΓΕΙΑ
Αχρείαστοι να ᾽ναι
Τίτλους τέλους έριξε χθες το υπουργείο Υγείας στην καθημερινή αρχικά και στη συνέχεια τρεις φορές την εβδομάδα ενημέρωση από τηλεοράσεως της πορείας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας.
Αχρείαστοι να ᾽ναι
ΥΓΕΙΑ
Ποια είναι τα μέτρα προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας
Η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες αποφάσισε συγκεκριμένα μέτρα προστασίας για όσους παρέχουν άμεση φροντίδα σε ασθενή με Covid-19.
Ποια είναι τα μέτρα προστασίας για τους επαγγελματίες υγείας
ΥΓΕΙΑ
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
Καταρρέει ο μύθος των χιλιάδων προσλήψεων στο ΕΣΥ ● Κόντρα στη μαγική εικόνα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών, ομολογεί το αντίθετο.
Γιατροί... ΔΕΝ υπάρχουν στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»
ΥΓΕΙΑ
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση
Η επιστημονική επιτροπή συστήνει αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ και λειτουργία των σχολείων όπως όταν άνοιξαν μετά τη γενικευμένη καραντίνα, δηλαδή μέχρι 15 μαθητές ανά τάξη, ένας σε κάθε θρανίο.
Οι ειδικοί αποκλείουν το λοκντάουν, αλλά όχι και η κυβέρνηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας