• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.8°C / 30.2°C
  3 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.7°C / 28.9°C
  3 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 24.0°C / 28.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.0°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  1 BF
  34%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.8°C
  2 BF
  38%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 24.5°C
  3 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.2°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 23.2°C
  5 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.4°C / 30.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  3 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 25.6°C / 30.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  1 BF
  60%
EUROKINISSI (ΦΩΤ.:ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα λύματα της πόλης «μιλούν» για έξαρση κρουσμάτων

 • A-
 • A+

Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ

Τα λύματα χτυπούν «κόκκινο συναγερμό» για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι στη βόρεια Ελλάδα, έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρεία Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) καταδεικνύει «ανησυχητικά ευρήματα για την πορεία της πανδημίας COVID-19».

Διεπιστημονική ομάδα που παρακολουθεί τη συγκέντρωση γονιδιώματος του ιού SARS-CoV-2 στα υγρά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, κάνοντας μετρήσεις τρεις φορές την εβδομάδα, έχει συγκεντρώσει αποτελέσματα που μόνο ενθαρρυντικά δεν είναι.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ομάδας, μετά περίπου τρεις εβδομάδες (εντός του Μαΐου) μη ανιχνεύσιμης παρουσίας του ιού στα λύματα, η συγκέντρωση του ιού είναι και πάλι ανιχνεύσιμη από τις αρχές Ιουνίου κι έπειτα. Οι πρόσφατες τιμές συγκέντρωσης του ιού που καταγράφηκαν είναι αντίστοιχες των τιμών από τα τέλη Απριλίου που υπήρχε σε εφαρμογή η καραντίνα. Λόγω της σοβαρότητας της εξέλιξης, μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, έγιναν επαναληπτικές αναλύσεις σε όλα τα δείγματα του Ιουνίου με τα ίδια αποτελέσματα.

«Η χρονική αυτή εξέλιξη της παρουσίας του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη σκέψη ότι μάλλον έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ασυμπτωματικών ή μετρίως συμπτωματικών κρουσμάτων στον πληθυσμό της πόλης, που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Η άποψη αυτή είναι σε συμφωνία με την πρόσφατη διεθνή εικόνα της εξέλιξης του ιού, π.χ. στην Ιταλία και την Ισπανία». Η ομάδα του ΑΠΘ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας για την εξέλιξη αυτή ήδη από την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020, αλλά το υπουργείο Υγείας τηρεί σιγήν ιχθύος έως σήμερα τουλάχιστον.

«Το ΑΠΘ θα συνεχίσει μαζί με την ΕΥΑΘ να παρακολουθεί συστηματικά την παρουσία του γονιδιώματος του ιού στα λύματα. Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις μετρήσεις και πέραν της Θεσσαλονίκης, σε δείγματα λυμάτων από τουριστικούς προορισμούς και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής του έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Λόγω της τεράστιας υγειονομικής σημασίας του έργου, η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ φιλοδοξεί να υπηρετήσει την Πολιτεία υπό τον θεσμικό ρόλο ενός Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Επιδημιολογίας Λυμάτων, αξιοποιώντας την υπό δημιουργία τράπεζα δεδομένων και δειγμάτων λυμάτων σε ενδεχόμενη πιθανή επανεμφάνιση της πανδημίας.

Τα νέα κρούσματα

Στο μεταξύ, καταγράφηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στο ΑΠΘ. Πρόκειται για μια φοιτήτρια τρίτου έτους, η οποία έκανε την πρακτική της στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Η κοπέλα φέρεται πως δεν εμφανίζει συμπτώματα και γι’ αυτό παραμένει σε καραντίνα στο σπίτι της. «Καλά στην υγεία της» είναι και μια 15χρονη που διαγνώστηκε με κορονοϊό σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής. Στις 9 Ιουλίου, παρουσίασε δέκατα και μεταφέρθηκε στο ιατρείο της κατασκήνωσης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, όπου την παρακολούθησαν για 24 ώρες. Στις 10 Ιουλίου μετήχθη στο νοσοκομείο της Βέροιας για τις απαραίτητες εξετάσεις. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Ηλία Πλιόγκα, η 15χρονη έδειξε ότι είναι θετική, ωστόσο είναι καλά στην υγεία της, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παραμένει στο σπίτι της.

Επίσης, θετικά διαγνώστηκαν και άλλα τρία ανήλικα παιδιά σε συνοικισμό Ρομά από τη Βέροια. Τα δύο νοσηλεύονται σε καλή κατάσταση στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, ενώ το τρίτο παραμένει σε περιορισμό στο σπίτι του. Τέλος, δύο ενήλικοι από τη Βέροια νοσηλεύονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Καμπανάκι για την Covid-19 στη Θεσσαλονίκη από τα λύματα
Aυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παρουσιάζουν τα αστικά λύματα της πόλης, σύμφωνα με την έρευνα της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.
Καμπανάκι για την Covid-19 στη Θεσσαλονίκη από τα λύματα
ΥΓΕΙΑ
Ανοδικές τάσεις στο ήδη υψηλό ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
Έπειτα από μία περίοδο δύο εβδομάδων με μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, όπου υπήρξε σταθεροποίηση του ιικού φορτίου σε υψηλό επίπεδο, τις τελευταίες μέρες φαίνεται μία σταδιακή περαιτέρω αύξησή του.
Ανοδικές τάσεις στο ήδη υψηλό ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΘ: Υπερδιασπορά της Covid-19 τα Σαββατοκύριακα στις παραλίες
Τον κίνδυνο διασποράς του SARS-CoV-2 σε παραθεριστικούς προορισμούς κοντά στη Θεσσαλονίκη, από φορείς του ιού που τα Σ/Κ κινούνται εκτός πόλης, επισημαίνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ.
ΑΠΘ: Υπερδιασπορά της Covid-19 τα Σαββατοκύριακα στις παραλίες
ΥΓΕΙΑ
Θεσσαλονίκη: Aργή αλλά προοδευτική μείωση του ιικού φορτίου
Μειωμένο κατά 50% σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε...
Θεσσαλονίκη: Aργή αλλά προοδευτική μείωση του ιικού φορτίου
ΥΓΕΙΑ
Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στην Αττική
Από την Ψυττάλεια στα εργαστήρια της Πανεπιστημιούπολης, μία ομάδα ερευνητών από το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών με...
Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας