Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύμωσε η κυβέρνηση κι έκοψε τα πανηγύρια!

  • A-
  • A+
Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα, και η διαμόρφωση συνθηκών υψηλού συγχρωτισμού λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος δημιουργoύν συνθήκες εξαιρετικά πρόσφορες για τη μετάδοση του ιού. Οσο το δυνατόν περισσότερα τεστ, ενίσχυση του συστήματος Υγείας και καλύτερη ενημέρωση, οι προτάσεις των ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι εκδηλώσεις που στοχοποιούνται δεν είναι λιγότερο επικίνδυνες από τις εικόνες συνωστισμού στα αστικά κέντρα

Σκούρα τα πράγματα όσον αφορά την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, λένε οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Οι ειδικοί επιστήμονες μίλησαν στην «Εφ.Συν.» για τη σημασία της διαφαινόμενης αυξητικής τάσης της κυκλοφορίας του επικίνδυνου ιού στη χώρα μας και την ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα.

Η ατομική ευθύνη είναι ένα πράγμα, λένε, αλλά δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα εκεί. Είναι η Πολιτεία -η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, τα αρμόδια υπουργεία, οι περιφέρειες, οι δήμοι κ.ο.κ.- εκείνη που οφείλει να ελέγχει ότι τηρούνται όλα όσα έχει συστήσει η Επιτροπή. «Τα μέτρα και τα πρωτόκολλα είναι εκεί, αλλά δεν διαθέτει τους μηχανισμούς η Επιτροπή να βλέπει αν και πώς εφαρμόζονται», ξεκαθαρίζουν.

Ασχημο προμήνυμα

Η επίμονη καθημερινή εμφάνιση κρουσμάτων που δεν συνδέονται με άλλο κρούσμα ή ταξιδιώτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την περασμένη Τρίτη είναι ενδεικτική της κυκλοφορίας του ιού, καθώς και η συστηματική διάγνωση ταξιδιωτών με τον νέο κορονοϊό, μας λένε. Η αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, χωρίς γνωστή επαφή, και η άφιξη ταξιδιωτών φορέων προμηνύουν τι θα ακολουθήσει. Δεδομένου ότι ο κορονοϊός έρχεται με εκθετική ταχύτητα, αν δεν συγκρατηθεί η διασπορά, το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί, εξηγούν οι επιστήμονες. «Η περιορισμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα, στην πραγματικότητα δεν είναι περιορισμένη και γρήγορα προχωράει σε αυξημένο αριθμό τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στον πληθυσμό», σημείωνε ο Σ. Τσιόδρας στα μέσα Μαρτίου αναφερόμενος στην τότε αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων.

Ο συνδυασμός του ανοίγματος του τουρισμού, χωρίς μαζικά τεστ και προληπτική καραντίνα σε όλους τους ταξιδιώτες, και συνθηκών υψηλού συγχρωτισμού στη χώρα μας λόγω μη εφαρμογής των πρωτοκόλλων από το κράτος είναι πάρα πολύ επικίνδυνος, επισημαίνουν. Πρέπει «πάση θυσία να πάρει η Πολιτεία τα μέτρα της. Δεν είναι μόνο η ατομική ευθύνη, είναι οι επιχειρηματίες που οφείλουν να συμμορφωθούν με τα πρωτόκολλα και κυρίως ευθύνη της Πολιτείας να διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού. Απέναντί μας έχουμε έναν αμείλικτο ιό. Δεν μπορεί να το ξεχνάμε».

Οσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού στα πανηγύρια, τις παραλίες, τα μπιτς μπαρ, οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ότι οι εικόνες στα μπαρ των πόλεων, τα εμπορικά μαγαζιά, τα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες είναι καλύτερες. Χρειάζεται να σταθμίσει η Πολιτεία τι θέλει και τι θα κάνει, διότι «αν αφεθούν τα πράγματα όπως είναι αφημένα, θα υπάρχει συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Ελλάδα, η πορεία του ιού θα συνεχίσει να είναι ανοδική με ό,τι γνωρίζουμε όλοι ότι αυτό συνεπάγεται».

Τι πρέπει να γίνει

Μπορεί να κρατηθεί η καμπύλη χαμηλά; Ναι, διαβεβαιώνουν οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, «αρκεί να κάνουμε τις σωστές κινήσεις τώρα που είναι η χρονική στιγμή να τις κάνουμε. Δεν έχουμε το περιθώριο να αναβάλουμε τίποτα». Ηδη έχουν δρομολογηθεί τα κρούσματα για τις επόμενες 10-15 μέρες, εξηγούν, αφού είναι προέκταση των σημερινών αριθμών διαγνώσεων. Μπορούμε ωστόσο να αποτρέψουμε τις μεταδόσεις κάθε μέρας από εδώ και πέρα, που θα εκφραστούν σε 10-15 μέρες».

Οι ειδικοί επιστήμονες εξακολουθούν να ζητούν όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ προσθέτουν και την παράμετρο της καλύτερης πληροφόρησης, τα προβλήματα της οποίας η «Εφ.Συν.» έχει αναδείξει από τη στιγμή που πέρασε τα σύνορα της χώρας μας η πανδημία. Είναι ντροπή οι ειδικοί της Επιτροπής να απαντούν ότι δεν έχουν στη διάθεσή τους επαρκή στοιχεία για τα κρούσματα στη χώρα μας! Οι εκθέσεις και οι ανακοινώσεις, μας λένε, είναι ελλιπείς.

Νεοφιλελεύθερες λογικές

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει επιλέξει από την πρώτη στιγμή να χρησιμοποιεί την πανδημία για το προσωπικό της success story, κλείνοντας τις πόρτες στην καθημερινή ενημέρωση στους υγειονομικούς συντάκτες, παρακρατώντας στοιχεία για τα κρούσματα, τη γεωγραφική κατανομή τους, τις νοσηλείες και την εξέλιξή τους, διοχετεύοντας επιλεγμένες πληροφορίες σε «ημετέρους». Με ελλιπή, χειραγωγούμενη πληροφόρηση και ταυτόχρονα με λάθη -πολλά λάθη- και με παραμέληση των καθηκόντων της, που είναι η διασφάλιση της τήρησης των πρωτοκόλλων, δεν κερδίζεται καμία μάχη. Επιζήμια είναι, βέβαια, και η νεοφιλελεύθερη λογική τού όσο το δυνατόν μικρότερου οικονομικού κόστους στα της δημόσιας υγείας, την ώρα που ο πλανήτης, πληρώνοντας βαρύ τίμημα, συνειδητοποίησε τη σημασία της πρόληψης και της θωράκισης των δημόσιων συστημάτων καθολικής κάλυψης υγείας.

! Τα πανηγύρια αποφάσισε να ματαιώσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ ανακοίνωσε εντατικοποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά μας και την επέκταση των ελέγχων και στους εποχικούς εργάτες που προέρχονται από όμορες χώρες.

ΥΓΕΙΑ
Φροντίδα για τους ασθενείς που μένουν σπίτι σε... λίγες μέρες
Εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας για «Πρωτοβάθμια Φροντίδα» και «Βοήθεια στο Σπίτι» μετά το θάνατο δύο γυναικών που έμειναν στα σπίτια τους. Τι είπε χτες ο Σ. Τσιόδρας για την εξάπλωση της πανδημίας.
Φροντίδα για τους ασθενείς που μένουν σπίτι σε... λίγες μέρες
ΥΓΕΙΑ
Εκτός από τον κορονοϊό, υπάρχουν και οι άλλες ασθένειες!
Σοκ και δέος από τα πρώτα στοιχεία της «εγκατάλειψης» νόσων πέραν της Covid-19. To τελευταίο δεκάμηνο χάθηκαν 3,4 εκατ. επισκέψεις στα νοσοκομεία, πάνω από 90.000 χειρουργεία, ενώ οι νοσηλείες μειώθηκαν κατά...
Εκτός από τον κορονοϊό, υπάρχουν και οι άλλες ασθένειες!
ΥΓΕΙΑ
«Ερχονται δύσκολες μέρες»
Αφού επένδυσε τα πάντα στην ελπίδα του εμβολίου -το οποίο χρηματοδότησε με το παραπάνω- ανακοινώνοντας από τον Αύγουστο κιόλας την εξασφάλιση επαρκών δόσεων που θα καλύψουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Ε.Ε., η...
«Ερχονται δύσκολες μέρες»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας