• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 26.2°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 24.4°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 23.8°C
  1 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 22.1°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 22.6°C
  2 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 23.2°C
  1 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  40%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 26.4°C
  1 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 18.8°C / 21.6°C
  1 BF
  80%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.5°C / 22.8°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  1 BF
  62%

«Εφ. Συν.», 26/6/2020

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι ΗΠΑ πόνεσαν τη Novartis, εδώ βλέπουμε σκευωρίες

 • A-
 • A+
Οι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί: 591,442 εκατ. δολάρια για την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών για συνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων, 310 εκατ. ευρώ για τις πρακτικές που ακολούθησε στη χώρα μας και 51,25 εκατ. δολάρια για τη σκευωρία παράνομων πληρωμών σε ασθενείς επιδίκασε στον ελβετικό φαρμακευτικό κολοσσό η αμερικανική Δικαιοσύνη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Kι ενώ στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας η Δικαιοσύνη καταγγέλλεται, δέχεται παρεμβάσεις, σύρεται και διασύρεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. λόγω της διερεύνησης του αδιαμφισβήτητου πάρτι στην υγεία στην Ελλάδα, με εμβληματικό στοιχείο το σκάνδαλο Novartis που συνέβαλε στη χρεοκοπία της χώρας και έχει συγκεκριμένο πολιτικό ονοματεπώνυμο -Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ-, στις ΗΠΑ η Δικαιοσύνη, σε συνεργασία με τα υπουργεία Υγείας και Αμυνας, τους γενικούς επιθεωρητές τους και το FBI, απερίσπαστη οδήγησε τον ελβετικό κολοσσό του φαρμάκου με κατηγορητήρια-καταπέλτες σε τρεις εξωδικαστικούς συμβιβασμούς που αθροίζονται σε περίπου 1 δισ. δολάρια!

Η αμερικανική δικαιοσύνη που ξεκίνησε τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis ταυτόχρονα με την ελληνική -το 2017- κλείνει την υπόθεση του γίγαντα της φαρμακοβιομηχανίας όσο την αφορά, τη στιγμή που στη χώρα μας η δικαστική έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί και ταυτόχρονα εγκαλούνται ως «ένοχοι» εκείνοι που θέλησαν να διερευνηθεί γρήγορα, εκείνοι που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου αλλά ακόμα και οι εισαγγελείς που μελετούν την ογκώδη δικογραφία.

Ποιες είναι όμως οι τρεις υποθέσεις για τις οποίες η Novartis έσπευσε να συμβιβαστεί εξωδικαστικά παραδεχόμενη τα κατηγορητήρια; Η πρώτη την οποία αποκάλυψε η «Εφ.Συν.» («Παραδέχθηκε δωροδοκίες η Novartis», 26/6/2020) αφορά αθέμιτες πρακτικές σε Ελλάδα - Ν. Κορέα - Βιετνάμ, με τη μερίδα του λέοντος -310 εκατομμύρια ευρώ- να αναλογεί στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στη χώρα μας (το κατηγορητήριο αναφέρει ρητά ότι στην Ελλάδα την περίοδο 2012-2015 έλαβε χώρα δωροδοκία με σκοπό να επηρεαστεί η ελληνική κυβέρνηση, οργανισμοί και φορείς και οι αποφάσεις τους προκειμένου να ευνοηθεί η εμπορική δραστηριότητα της Νοvartis Hellas) και μόνο 35 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν τη Ν. Κορέα και το Βιετνάμ!

Παράνομες πληρωμές

Οι πιο πρόσφατες -ο δεύτερος και ο τρίτος συμβιβασμός- αθροίζονται σε 642 εκατομμύρια δολάρια και αφορούν «ακατάλληλες πληρωμές σε ασθενείς και γιατρούς» στις ΗΠΑ.

Από αυτούς 51,25 εκατομμύρια δολάρια αφορούν την κατηγορία για παράνομη πληρωμή των συμμετοχών ασθενών που λάμβαναν τα φάρμακά της και 591,442 εκατομμύρια δολάρια την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της Lotrel, Valturna, Starlix, Tekturna, Tekturna HCT, Tekamlo, Diovan, Diovan HCT, Exforge, and Exforge HCT. Για τις δύο τελευταίες υποθέσεις, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, η Novartis θα χάσει 38,4 εκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, όπως ορίζει το Καταστατικό Κατάσχεσης Περιουσιακών Στοιχείων του αστικού κώδικα της χώρας (Civil Asset Forfeiture Statute), θα πληρώσει 48,151 εκατ. δολάρια προς το αμερικανικό πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Medicaid, ενώ τίθεται για μία πενταετία υπό τον αυστηρό περιορισμό του υπουργείου Υγείας και του γενικού επιθεωρητή Υπηρεσιών Υγείας των ΗΠΑ όσον αφορά τυχόν μελλοντικά συνέδρια αλλά και σχετικά με τα ποσά που μπορεί να δαπανήσει για τέτοιες δράσεις.

Οι δύο τελευταίες υποθέσεις είναι ενδεικτικές της δουλειάς που έκαναν οι Αμερικανοί εισαγγελείς, γενικοί επιθεωρητές και το FBI ανενόχλητοι για να πάρουν πίσω τα λεφτά του αμερικανικού λαού, αλλά και του τρόπου που λειτουργούσε η Novartis. «Μέσω αυτών των διακανονισμών η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες φαρμάκων δεν χρησιμοποιούν παράνομες πληρωμές για να επηρεάσουν τα φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρούς ή αγοράζονται από ασθενείς» δήλωσε ο αντεισαγγελέας Jody Hunt, Department of Justice’s Civil Division, και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα εθνικά προγράμματα ασφάλισης Medicare και Medicaid από τις παράνομες πληρωμές και τις ολέθριες επιπτώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης σημαντικών μηχανισμών ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που έχει θεσπίσει το Κογκρέσο».

Ο αμερικανικός νόμος περί παράνομων πληρωμών (Anti-Kickback Statute) απαγορεύει σε οποιονδήποτε «να προσφέρει ή να πληρώνει, άμεσα ή έμμεσα, οποιαδήποτε αμοιβή -η οποία περιλαμβάνει χρήματα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο αξίας- για να προκαλέσει ζήτηση σε προϊόντα ή υπηρεσίες που καλύπτονται από τα εθνικά προγράμματα ασφάλισης υγείας Medicare, Medicaid και άλλα ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα προγράμματα». Αυτή η απαγόρευση επεκτείνεται όχι μόνο στις ακατάλληλες πληρωμές στους παρόχους, αλλά και στην ακατάλληλη πληρωμή των υποχρεώσεων των ασθενών.

Το φάρμακο Gilenya

Το πρώτο μέρος του διακανονισμού των 51,25 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά την παράνομη πληρωμή από τη Novartis των συμμετοχών 300 ασθενών που λάμβαναν το φάρμακο Gilenya για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. «Η Novartis συντονίστηκε με τρία ιδρύματα για να διοχετεύσει χρήματα μέσω των ιδρυμάτων σε ασθενείς που έπαιρναν φάρμακα της Novartis» δήλωσε ο εισαγγελέας της Μασαχουσέτης, Andrew E. Lelling, και πρόσθεσε: «Ως εκ τούτου, η συμπεριφορά της Novartis δεν ήταν «φιλανθρωπική», αλλά μια σκευωρία παράνομων πληρωμών που υπονόμευε τη δομή του προγράμματος Medicare και επιδοτούσε παράνομα τα φάρμακα υψηλού κόστους της Novartis σε βάρος των Αμερικανών φορολογουμένων».

Το δεύτερο μέρος του διακανονισμού των 591,442 εκατομμυρίων δολαρίων αφορά την κατηγορία της δωροδοκίας γιατρών για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων της Lotrel, Valturna, Starlix, Tekturna, Tekturna HCT, Tekamlo, Diovan, Diovan HCT, Exforge, and Exforge HCT.

«Για περισσότερο από μια δεκαετία η Novartis ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για τα λεγόμενα συνέδρια που περιελάμβαναν αμοιβές για τις ομιλίες, πολυτελή γεύματα και ακριβά ποτά, τα οποία δεν ήταν τίποτα περισσότερο από δωροδοκίες, για να κάνει τους γιατρούς σε όλη τη χώρα να συνταγογραφούν φάρμακά της» δήλωσε η εισαγγελέας της Νότιας Νέας Υόρκης, Audrey Strauss, και προσθέτει: «Αυτή η ευρέως διαδεδομένη σκευωρία ήταν αποτέλεσμα αποφάσεων που είχαν ληφθεί από τις ανώτατες βαθμίδες διοίκησης της Novartis στα κεντρικά της στο Νιου Τζέρσι».

ΥΓΕΙΑ
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»
Τα φάρμακα-αντισώματα που έχουν εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστούν περιστατικά Covid-19.
«Το φάρμακο χρειαζόμαστε τώρα! Θα γλιτώναμε ζωές»
ΥΓΕΙΑ
48 εκατ. ευρώ μοίρασαν οι φαρμακευτικές το 2017
Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε το σύνολο των παροχών προς γιατρούς, πανεπιστήμια και νοσοκομεία • Τα στοιχεία, ωστόσο, είναι ελλιπή, αφού δεν περιλαμβάνουν όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας • Τα...
48 εκατ. ευρώ μοίρασαν οι φαρμακευτικές το 2017
ΥΓΕΙΑ
Πολιτική φαρμάκου για το καλό τους
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μασά τα λόγια της όσον αφορά δημοσιεύματα που θέλουν τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να έχουν απορρίψει σχέδιο των Βρυξελλών για γρήγορη παραγωγή μαζικών εμβολίων.
Πολιτική φαρμάκου για το καλό τους
ΥΓΕΙΑ
Ιατρικές συνταγές στο κινητό
Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές τους συνταγές στο κινητό τους, χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, καθώς τίθεται σε δοκιμαστική λειτουργία η...
Ιατρικές συνταγές στο κινητό
ΥΓΕΙΑ
Το στοίχημα για να ανακοπεί η δυναμική του ιού που σαρώνει
Η μάχη δίνεται σε τρία μέτωπα: στη λήψη νέων μέτρων, στην ιχνηλάτηση των επαφών των εφτά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης και στην ενημέρωση του κόσμου για τον νέο ιό και την...
Το στοίχημα για να ανακοπεί η δυναμική του ιού που σαρώνει
ΥΓΕΙΑ
Η γρίπη στα... καλύτερά της
Οπως κάθε χρόνο τα κρούσματα γρίπης αυξάνονται κατά τον μήνα Ιανουάριο και κορυφώνονται κατά τους μήνες Φεβρουάριο - Μάρτιο. Δεν εφησυχάζουμε, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση δηλώνουν οι ειδικοί.
Η γρίπη στα... καλύτερά της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας