Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η... λυπητερή στους ασθενείς!
ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η... λυπητερή στους ασθενείς!

  • A-
  • A+
1,6 δισ. ευρώ έβγαλαν συνολικά οι πολίτες της χώρας μας από τις τσέπες τους για φάρμακα το 2019, είτε για να συμπληρώσουν το ποσό που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, είτε γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν καλύπτει τα φάρμακά τους, είτε γιατί, ενώ τα καλύπτει, δεν συμφέρει η επίσκεψη σε γιατρό για συνταγογράφηση

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ ΚΟΣΤΙΖΕΙ ΑΚΡΙΒΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει ο ασθενής για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα. Για το 2019 πλήρωσε 1,598 δισ. ευρώ συνολικά! Από αυτά, 636 εκατομμύρια έδωσε για φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, συμμετέχοντας στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. 962 εκατομμύρια ευρώ είναι η δαπάνη για τα φάρμακα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ ή για φάρμακα που τα αποζημιώνει, αλλά ο ασθενής επέλεξε να τα αγοράσει ιδιωτικά, γιατί η δαπάνη μαζί με την επίσκεψη στον γιατρό είναι ισόποση.

Από τα 636 εκατομμύρια ευρώ για αποζημιούμενα φάρμακα το 2019, τα 375 εκατ. αφορούσαν τη θεσμοθετημένη συμμετοχή του επί της τιμής αποζημίωσης και 261 εκατ. ευρώ την επιβάρυνση που προκύπτει από τη διαφορά λιανικής και τιμής αποζημίωσης (όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη της τιμής αποζημίωσης).

Από τα 962 εκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ασθενής για φάρμακα που επιβαρύνουν τον ίδιο, τα 285 εκατ. αφορούν Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) και τα 96 εκατ. φάρμακα της Αρνητικής Λίστας που δεν αποζημιώνονται. 581 εκατομμύρια ευρώ αφορούν συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία όμως ο ασθενής επέλεξε να πληρώσει ο ίδιος. Πρόκειται για φάρμακα που κοστίζουν κατά μέσο όρο 7 ευρώ, ενώ η επίσκεψη στον γιατρό για συνταγογράφηση 10 ευρώ.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην έκδοση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) «Η φαρμακευτική αγορά στην Ελλάδα: γεγονότα και στοιχεία 2019» που παρουσιάστηκε χθες.

Στην τσέπη μας

Ο ασθενής αναγκάστηκε να πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για να καλύψει τις ανάγκες του σε φάρμακα την τελευταία δεκαετία, οπότε η φαρμακευτική κάλυψη στη χώρα μας συρρικνώθηκε. Οι δαπάνες των ασθενών εκτοξεύονται ενώ η δημόσια εξωνοσοκομειακή κρατική χρηματοδότηση την τελευταία πενταετία παραμένει καθηλωμένη στο 1,945 δισ. ευρώ. Η μείωσή της, δε, υπήρξε ραγδαία την περίοδο 2009-2019 κατά 62%! Καθίσταται επομένως σαφές ότι η σημαντική μείωση της συμβολής του Δημοσίου στη φαρμακευτική δαπάνη είχε αποτέλεσμα τη μετακύλισή της στον ασθενή.

Για τους ασθενείς που δεν... βγαίνουν, η διέξοδος είναι η «αυτοθεραπεία», η επιλογή δηλαδή φαρμάκων από αυτά που τους γράφουν οι γιατροί, λόγω αδυναμίας να αγοράσουν όλα όσα χρειάζονται. Την ίδια ώρα, οι συνταξιούχοι ξοδεύουν τουλάχιστον μία σύνταξη τον χρόνο για τα φάρμακά τους, ενώ ζουν και βασιλεύουν τα τεφτέρια στα φαρμακεία, όπως παλιά στα μπακάλικα.

Την περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με τη μελέτη ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ, η δαπάνη των νοικοκυριών για την υγεία μετατοπίστηκε κυρίως στην κάλυψη της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, από τα 108 εκατομμύρια ευρώ μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών για την υγεία, το 32,8% αφορά τη φαρμακευτική περίθαλψη και το 33,2% την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών, έναντι 13% για οδοντιατρικές ή άλλες ιατρικές υπηρεσίες (11,8%) που κατείχαν μεγαλύτερο μερίδιο το 2009.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Ολύμπιος Παπαδημητρίου, επισήμανε την αδυναμία προβλεψιμότητας και τις δυσκολίες δραστηριοποίησης των φαρμακευτικών επιχειρήσεων στη χώρα μας εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebate) και τόνισε ότι «το χτύπημα στη βιωσιμότητα του κλάδου μας αποτελεί χτύπημα στη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας».

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμμετοχή της φαρμακοβιομηχανίας στη φαρμακευτική δαπάνη του 2019 εκτιμάται στο 1,35 δισ. ευρώ. Ωστόσο δεν μπορεί να εξισώνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων με εκείνη της φαρμακοβιομηχανίας. Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), η αξία των φαρμάκων που διακινήθηκαν το 2015 έφτανε τα 5,603 δισ. ευρώ, ενώ σταδιακά αυξάνεται, φτάνοντας το 2018 τα 6,207 δισ. ευρώ. Το καθαρό κέρδος της φαρμακοβιομηχανίας, σύμφωνα με την ICAP, είναι μεσοσταθμικά 5% και το μικτό κέρδος 32%.

Η πανδημία

Με την εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού, λέει η μελέτη ΙΟΒΕ-ΣΦΕΕ, τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας καλούνται να επαναξιολογήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας, καθώς οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται και η πίεση στο σύστημα υγείας θα παραμείνει έντονη μεσοπρόθεσμα.

Οπως σημειώνεται, η Ελλάδα είναι σε χειρότερη θέση συγκριτικά τόσο με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. όσο και με τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Η συνολική χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 34,2% την περίοδο 2010-2018, τη στιγμή που μειώθηκε ελάχιστα (0,1%) στις νότιες χώρες και αυξήθηκε στις υπόλοιπες της Ε.Ε. (15,2%). Παράλληλα, η δημόσια χρηματοδότηση για δαπάνες υγείας την ίδια περίοδο μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 42,1%, τη στιγμή που στις χώρες του Νότου μειώθηκε κατά 5,8%, ενώ στις χώρες της Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 15%. Η μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης είχε αποτέλεσμα τη μετατόπιση των δαπανών για την υγεία στον ιδιωτικό τομέα, όπου η ιδιωτική χρηματοδότηση έφτασε στο 40% το 2018, ενώ στις χώρες του Νότου είναι 28% και στην Ε.Ε. 19%.

Οι ανάγκες του πληθυσμού για δαπάνες υγείας επηρεάζονται από ορισμένα δημογραφικά χαρακτηριστικά. Στη χώρα μας παρατηρείται: υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης (81,4 έτη), αρνητικό πρόσημο φυσικής μεταβολής (γεννήσεις-θάνατοι) και αύξηση του γηραιότερου πληθυσμού. Από τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, τεκμηριώνεται η αυξανόμενη ανάγκη για φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη, κάτι που συνεπάγεται αυξημένη ανάγκη για δημόσια χρηματοδότηση σε δαπάνες υγείας και φαρμακευτική κάλυψη.

ΥΓΕΙΑ
Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες
Με υπουργικές αποφάσεις, κατόπιν σχετικής εισήγησης του ΕΟΦ, το υπουργείο Υγείας θα δημιουργήσει νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα στον ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διευκολύνει τους ασθενείς να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε...
Ευκολότερη η πρόσβαση σε νέες θεραπείες
ΥΓΕΙΑ
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
«Μπαλάκι» οι βαριά πάσχοντες μεταξύ των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Υγείας, που άλλοτε τους στέλνουν να βρουν τα φάρμακά τους στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και τώρα στα ήδη πολυάσχολα και υποστελεχωμένα...
Μικρότερα κονδύλια, επιπλέον ταλαιπωρία
ΥΓΕΙΑ
«Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε κάθε γειτονιά»
Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας στη γειτονιά, που εκκινεί από την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, την πρόληψη των νόσων, την περίθαλψη και τη φροντίδα των αρρώστων μέχρι τη φυσική αποκατάσταση και την...
«Ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας σε κάθε γειτονιά»
ΥΓΕΙΑ
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
Μεγάλος συνωστισμός στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες στέκονται ατελείωτες ώρες στις ουρές υπομονετικά να έρθει η σειρά τους και να παραλάβουν τα απαραίτητα για την υγεία τους...
Ουρές στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ
ΥΓΕΙΑ
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
Ξεκινά η πιλοτική λειτουργία των προγραμματισμένων παραλαβών (με ραντεβού) Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με τα φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας.
ΦΥΚ με ραντεβού από τον ΕΟΠΥΥ (πιλοτικά)
ΥΓΕΙΑ
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας
Μόνο 600 από τους 120.000 έως 135.000 ασθενείς που χρειάζονται ανακουφιστική αγωγή στη χώρα μας εξυπηρετούνται ετησίως. Περισσότεροι από 95% από τους ασθενείς αυτούς θα μπορούσαν να στο λαμβάνουν στο σπίτι τους
Βαριά ασθενής η παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας